Er is een flink woningtekort in Nederland. Dan is de logische oplossing om een nieuw huis te bouwen. Of beter gezegd laten bouwen, want de regels zijn streng en je hebt specialisten nodig die straks een prachtig nieuw huis opleveren. Maar wat kost een nieuwbouw huis en is het slim om een nieuwbouw huis te kopen? Op deze pagina kijken we niet alleen naar de bouw en kosten van nieuwbouwwoningen maar ook naar de waarde in de toekomst.

Wat kost een nieuwbouw huis?

Laten we eerst even naar het kostenplaatje kijken. De kosten voor een nieuwbouw huis bouwen zijn afhankelijk van diverse factoren. Als eerste de oppervlakte en de locatie van het perceel. Een vierkante meter in een grote stad kost gemiddeld genomen meer dan een vierkante meter in de meer landelijke gebieden. Dit is gekoppeld aan zowel vraag en aanbod als de beschikbare faciliteiten in de buurt.

Bij het bouwen van een nieuw huis kun je kiezen voor maatwerk op locatie of prefab. De tweede optie zal goedkoper uitvallen omdat er met standaard onderdelen wordt gewerkt. Die worden elders voorbereid en op jouw locatie geassembleerd en afgewerkt. Prefab geeft je minder opties, het traject kan wel aanzienlijk sneller verlopen. Kosten besparen tijdens de bouw kan gevolgen hebben voor de woningwaarde in de toekomst. Kijk bijvoorbeeld naar een jaren 30 woning, die zijn vaak duurder dan jaren 50 woningen die jonger zijn. Maar in de jaren 30 van de twintigste eeuw werden de meeste huizen onder hoge kwaliteitseisen gebouwd, na de Tweede Wereldoorlog ging het om kwantiteit boven kwaliteit.

Een prefab nieuwbouw huis kopen kost ergens tussen 100.000 en 500.000 euro met een gemiddelde kostprijs van ongeveer 200.000 euro. Dan gaat het om de materialen en bouw, andere kosten zoals land en administratieve zaken zijn hierin niet meegeteld. Naarmate de omvang toeneemt stijgt de prijs maar de kubieke meter kosten gaan juist omlaag. Bij grond reken je in vierkante meters, bij de bouw van een woning kun je beter rekenen in kubieke meters. Een hoog plafond gaat je namelijk extra geld kosten. Dan rest de vraag: Is het slim om een nieuwbouw huis te kopen? Het is immers niet een uitgave maar een investering.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Is een nieuwbouw huis kopen slim?

Het eerste en wellicht grootste obstakel dat we moeten noemen is de wachttijd. Van een plan maken tot intrekken kan jaren duren. Deadlines worden zelden gehaald en zekerheid heb je niet. Je zult dus de komende paar jaar woonruimte nodig hebben om die periode te overbruggen. Als je de luxe en het geduld hebt om te wachten dan biedt een nieuwe woning kopen zeker voordelen en ook wat mogelijke nadelen.

Voordelen van een nieuwbouw huis kopen:

  • Je hebt als eigenaar meer vrijheid over het ontwerp en afwerking. Daarbij moet je wel voldoen aan de regels die in Nederland behoorlijk streng zijn.
  • Snel een hogere woningwaarde omdat de omgeving in ontwikkeling is. Die supermarkt en kinderopvang moeten nog gebouwd worden, die zorgen ervoor dat jouw huis straks meer waard is.
  • Iedere muur is mooi, alles klopt. Je hebt een leeg canvas om naar eigen wens in te richten.
  • Kies jouw favoriete plekje, je hoeft geen genoegen te nemen met een standaard appartement of tussenwoning.

Nadelen van een nieuwbouw huis kopen:

  • Als de woning opgeleverd wordt zullen de omringende straten niet altijd voltooid zijn. Je zult wellicht te maken krijgen met modderige straten en bouwwerkzaamheden.
  • Er ontbreken nog faciliteiten in de buurt. Zijn er winkels nabij en hoe zit het met televisie, telefonie en internet?
  • Niet alle aannemers zijn even betrouwbaar. Laat je goed voorlichten door de makelaar en zorg dat iedere letter in het contract klopt.
  • Er zijn gevallen dat het helemaal misloopt. Een aannemer die failliet gaat, materialen zijn niet leverbaar of andere onvoorziene omstandigheden.

Een nieuwbouw huis kopen brengt kosten en risico’s met zich mee die bij bestaande bouw niet van toepassing zijn. Dus de vraag rijst: Welke kosten krijg ik bij het kopen van een nieuwbouw huis? En waar ga je op besparen?

Kosten bij een nieuwbouw huis kopen

Laten we beginnen met het goede nieuws; je betaalt geen overdrachtsbelasting als eerste eigenaar! Er zijn wel andere kosten bij een nieuwbouw huis kopen die op je pad zullen komen.

Het ontwerp moet door een professional gemaakt worden en worden gecontroleerd. Het plan van de architect moet kloppen, de bouwtechnische tekening moet aan alle voorwaarden voldoen. Een goede architect is niet goedkoop.

Als je agrarisch land wilt kopen om daar een woonboerderij te bouwen dan moet het bestemmingsplan wellicht worden aangepast. Hier bestaan mogelijkheden voor, daar zijn wel kosten aan verbonden. Denk ook aan zaken als erfpacht, bodemonderzoek en kadastrale metingen die uitgevoerd moeten worden.

Een vrijstaande woning kost je relatief meer dan een 2-onder-1-kap woning. Als je samenwerkt kun je kosten besparen. Ook een woning met houten skelet kan goedkoper uitvallen. Dit is een snelle, betaalbare en ecologisch duurzame manier van bouwen die momenteel in opkomst is.

Laat je door de makelaar adviseren en breng samen de kosten in kaart voordat je beslissingen neemt.

Is een nieuwbouw huis meer waard?

Als je een nieuw huis volgens de laatste technieken en op basis van toekomstbestendige standaarden bouwt dan zal dit duidelijk merkbaar zijn in de woningwaarde op termijn. Je kunt een ouder pand renoveren maar een huis dat van de fundering af aan gebouwd is als energieneutrale woning heeft natuurlijk al een streepje voor. Er zijn uiteraard wel factoren die van belang zijn bij een nieuwbouwhuis bouwen. Zo is er meer vraag naar een rijtjeswoning dan naar een vrijstaande woning. Als je een kast van een huis laten bouwen met een prijs die ver boven de standaard ligt dan zul je wellicht meer pittige onderhandelingen moeten voeren met een kandidaat koper in de toekomst. Als je een nieuw huis bouwt dan ben je vast niet de enige in de omgeving. Wordt er een grote wijk bijgebouwd? Staat er een groot appartementencomplex in de stellingen? Als jouw paleisje over een paar jaar in de schaduw staat door nieuwbouw in de omgeving dan zal dit zeker effect hebben op de woningwaarde.

Heel simpel gezegd is een nieuwbouwhuis meer waard dan een bestaande woning maar er zijn altijd factoren die van invloed zijn op de waarde van een nieuwbouw huis.