De Belasting gebruikte ooit de slogan “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Echt leuk kunnen we de belastingen die we moeten betalen inderdaad niet noemen, maar of het er makkelijker op is geworden? Wat betreft huizenbezit is het in ieder geval nog steeds een complexe som van voordelen, nadelen, aftrekposten en belastingen. Zo is er het eigenwoningforfait, waar veel vragen over bestaan zoals “Hoeveel is mijn eigenwoningforfait en hoe kun je het eigenwoningforfait berekenen?”. En waarom moeten we eigenlijk aan de fiscus betalen voor een huis dat we zelf hebben gekocht?

Waarom moet je betalen voor woningbezit?

Er zijn twee dingen die zeker zijn in het leven, en dat zijn dood en belastingen. Dat is geen slimme opmerking die we zelf hebben bedacht, deze uitspraak komt van Benjamin Franklin en dateert uit 1789. Er is dus niet zo heel veel veranderd in de loop der eeuwen. Heel eenvoudig gesteld is er een verschil tussen een huis huren of kopen. Bij huren verdien je er als huurder niets aan, je hebt ook geen bezit. Daarom betaal je de huursom en daar houdt het mee op. Overigens is er wel de verhuurdersheffing maar dat is een heel ander verhaal. Bij een huis kopen bouw je vermogen op, en dat is voor de fiscus belastbaar inkomen. Daarom moet je betalen voor het eigendom van een huis.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoeveel is mijn eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait wordt berekend op basis van de WOZ-waarde die jouw woning heeft. Deze waarde wordt ieder jaar bepaald door de gemeente waar je woont. Je zult jaarlijks deze waarde van de gemeente ontvangen. Ben je de berekening kwijt of heb je geen idee of je deze waardebepaling hebt ontvangen? Dan kun je die opzoeken via Het Kadaster. Daar worden alle WOZ-waarden opgeslagen en openbaar gemaakt. Klopt deze berekening niet? Dan kun je daar bezwaar tegen maken.

Hoe kun je het eigenwoningforfait berekenen?

De WOZ-waarde is dus de basis voor het eigenwoningforfait. Houd er rekening mee dat je moet uitgaan van de waarde in het jaar van aangifte. Als je dus de aangifte voor 2020 moet indienen, dan zul je daar de WOZ-waarde voor 2020 als uitgangspunt voor moeten nemen, dus niet die van 2021 wanneer je de aangifte indient. Voor een waarde tot 12.500 euro betaal je in 2020 nul procent eigenwoningforfait. De kans is klein dat je in zo’n goedkoop huis woont. In de meeste gevallen ligt de waarde van een woning in Nederland ergens tussen 75.000 euro en 1.090.000 euro, dan moet je in 2020 een percentage van 0,60 van de WOZ-waarde berekenen.

Rekenvoorbeeld voor 2020 en 2021

Jouw huis heeft een WOZ-waarde van 300.000 euro. Het eigenwoningforfait is 1800 euro (0,60%). Dit bedrag wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen, daar wordt maximaal 49,50 procent belasting over geheven. In deze hoogste schaal betaal je dus 891 euro aan belasting. Houd rekening met de belastingschijf waar jouw inkomen onder valt. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je een lage eigenwoningschuld hebt. Als je geen schulden hebt dan is de aftrekpost gelijk aan het eigenwoningforfait. Sinds 2019 wordt er een aflosboete berekend die tot 2048 toeneemt. Vraag aan je belastingadviseur of accountant wat dit betekent voor jouw situatie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.