Kosten nieuwbouwhuis: hier moet je rekening mee houden. Sommige mensen kopen alles bij de kringloopwinkel of ze struinen Marktplaats af op zoek naar tweedehands koopjes. Andere mensen moeten er niet aan denken om gebruikte spullen te kopen. De meeste huizen zullen meerdere bewoners huisvesten vanaf de bouw tot aan de sloop. Wil jij de eerste en misschien wel enige bewoner zijn? Dan kies je voor nieuwbouw. Hoeveel geld heb je nodig voor een nieuwbouwhuis en wat is inbegrepen bij nieuwbouwhuis? We leggen het je uit op deze pagina.
Nieuwbouw of nieuw bouwen?
Er zijn twee opties bij een nieuwbouwhuis. Je kunt kiezen voor een huis kopen bij de vastgoedmaatschappij. De plannen zijn klaar, soms is de woning al gebouwd, je hoeft alleen nog maar te tekenen. Het voordeel hierbij is dat je een frisse, nieuwe woning kunt betrekken maar je hebt minder keuze in de architectuur. Afhankelijk van het aanbod kun je wel kiezen voor een keuken met maatwerk specificaties of de inrichting van de badkamer. Daarnaast is er de optie voor een stuk grond kopen en zelf aan de slag gaan in samenwerking met een architect en aannemer. Dit is een heel interessant en uitdagend project, wees wel bereid om concessies te maken. Het plaatje in jouw hoofd zal nooit exact te realiseren zijn vanwege wettelijke restricties en de hoge kosten.
Wat kost een nieuwbouw woning?
Wat zijn de prijzen van een nieuwbouw woning? De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis ligt rond de twee ton. Dan hebben we het alleen over de woning zelf, de grond en andere kosten zijn niet inbegrepen. Er zijn prefab woningen onder 100.000 euro maar het kan ook met gemak boven 500.000 euro uitkomen. Dit is afhankelijk van het aantal kubieke meters, de materialen en optionele uitbreidingen zoals een zwembad in de tuin en andere bijkomende kosten. Een groter huis zal duurder zijn maar de prijs per meter valt lager uit. Als we uitgaan van een gemiddelde woning van 150 vierkante meter vloeroppervlak dan betaal je gemiddeld pakweg 400 euro per kubieke meter. Er wordt gerekend in zowel vierkante (platte) als kubieke (ruimtelijke) meters.
Hoeveel geld heb je nodig voor een nieuwbouwhuis? Bij aanvraag van een hypotheek gaat het om de marktwaarde die de nieuwe woning vertegenwoordigt. Dit is de koopsom of aannemer som inclusief de grond, meerwerk voor opties en renteverlies voor de hypotheekverstrekker. Je kunt net als bij bestaande koopwoningen maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je kosten voor de notaris, taxatie of makelaar uit eigen zak moet betalen. Reken hiervoor ongeveer 2 procent extra.
Waar moet je wonen tijdens de bouw?
Als je momenteel een huis bezit dan kun je een gratis waardebepaling laten uitvoeren door een makelaar. Je weet dan hoeveel je kunt investeren in nieuwbouw. Het moment van verkoop is wel een punt van aandacht. Als de woning nog niet is gebouwd of klaar is om in te trekken dan kun je de oude woning nog niet verkopen. Of je moet tijdelijk elders een onderkomen zien te vinden zoals een huurhuis, op de camping of weer intrekken bij je ouders. Wonen in een recreatiewoning wordt in een aantal gemeenten oogluikend toegestaan maar het mag in principe niet. Als je kunt aantonen dat je binnen afzienbare tijd gaat verhuizen naar je nieuwbouwhuis dan kan de gemeente het door de vingers zien maar garanties heb je niet.
Wat zit er in een nieuwbouwhuis?
De nieuwe woning zal waarschijnlijk casco worden opgeleverd. Wat is er inbegrepen bij een nieuwbouwhuis? De grond, het ontwerp en uitvoering inclusief elektra en leidingen. De keuken, badkamer en toiletten behoren niet tot de casco levering. Je kunt je eigen keuzes maken wat behoorlijk veel invloed heeft op de totale kosten. Houd daarbij rekening met de kwaliteit van de materialen en constructie. Een badkamer die na 5 jaar versleten is valt duurder uit dan een badkamer die na 20 jaar nog netjes oogt.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Kosten nieuwbouwhuis
Welke kosten komen bij een nieuwbouwhuis om de hoek kijken naast grond en bouwen? Laten we beginnen met de hypotheekaanvraag. Als de woning nog gebouwd moet worden dan haal je waarschijnlijk niet de uiterste datum van de offerte. Je kunt deze verlengen tegen extra kosten. Dit wordt bereidstellingsprovisie genoemd. Dan zijn er de notariële kosten voor het opstellen van de hypotheekakte, per notariskantoor kunnen de kosten anders zijn. Bij een nieuwbouwhuis betaal je doorgaans meer voor de notaris dan bij een bestaande woning. Het huis moet ook worden ingeschreven bij het Kadaster.
De bouwrente is een vergoeding voor de kosten die de aannemer maakt. Dit is de optelsom van de financieringsvergoeding en de uitstelrente. De financieringsvergoeding staat voor de kosten die de aannemer moet betalen voordat de overeenkomst gereed is. De grond moet worden aangekocht en de bouw zal al starten. Op deze kosten wordt rente geheven, bij elkaar opgeteld is dit de financieringsvergoeding. De uitstelrente is de periode die tussen het tekenen van de overeenkomsten en de eigendomsoverdracht ligt. Dit kan een flinke periode van meer dan een jaar zijn. Je kunt in die periode nog niet beschikken over de hypotheek terwijl de aannemer kosten moet maken voor de bouwen.
Het komt vaak voor dat er een bouwdepot wordt geopend. Dit is een rekening waar een deel van de hypotheek op komt te staan van waaruit je de aannemer kunt betalen voor verrichte diensten. Je betaalt rente over de hypotheek, je ontvangt rente op het bouwdepot. Deze bedragen kun je normaal gesproken tegen elkaar wegstrepen. Naarmate de bouw vordert zal er minder geld in het bouwdepot achterblijven waardoor de lasten hoger worden.
Er moet tevens een opleveringskeuring worden uitgevoerd. Dit is overigens geen verplichting maar het is wel aan te raden. De meeste nieuwbouwwoningen hebben namelijk tientallen gebreken bij oplevering. De aanwezigheid van gebreken hoeft niet tot grote problemen te leiden, het kan wel een vermindering van de kosten betekenen.
Bij een nieuwbouwhuis kopen zal er naast de koopovereenkomst ook een aannemingsovereenkomst getekend moeten worden. Laat deze juridisch bindende documenten controleren door een expert zodat je zeker weet dat alles klopt. Bij een nieuwbouwhuis zijn er diverse zaken die bij bestaande bouw niet van toepassing zijn, het is zelfs mogelijk dat de woning nooit volledig gerealiseerd zal worden. Als je kiest voor nieuwbouw dan ga je een onzekere periode tegemoet. Zorg daarom dat je een solide papieren fundering legt.