Waar rook is, is vuur. Als er ergens vuur in huis is dan wil je dit uiteraard zo snel mogelijk weten. Een rookmelder is gemaakt om rook te detecteren in een vroeg stadium. Dit biedt meer veiligheid in huis. Is een rookmelder verplicht en vanaf wanneer? Naast een verplichting voor rookmelders moet je uiteraard ook weten hoeveel je er moet installeren, waar en welke melders het beste zijn. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over rookmelders in 2022.

Vanaf wanneer is een rookmelder verplicht?

Sinds 2003 is het verplicht om bij nieuwbouw woningen rookmelders te installeren die verbonden zijn met het lichtnet. Met ingang van 1 juli 2022 is het verplicht voor alle woningen in Nederland om op iedere verdieping in huis een rookmelder te plaatsen. Deze regel geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Ook gesloten ruimtes die als vluchtroute gebruikt worden moeten voorzien zijn van een rookmelder. Als je in een kamer of appartement woont met één woonlaag dan volstaat één melder, ook als er meerdere vertrekken zijn. Als het een woning met meerdere lagen betreft dan moet je meerdere rookmelders kopen. De regel geldt voor iedere woonverdieping, dus niet voor een kelder of zolder. Je mag zelf kiezen om ook daar of in afzonderlijke kamers rookmelders te installeren.

De verplichting geldt voor rookmelders, niet voor koolstofmonoxidemelders. Als je een open haard in huis hebt of een andere installatie met een verhoogd risico op koolstofmonoxide dan is het verstandig om hiervoor een aparte koolstofmonoxidemelder te installeren. Dit is niet verplicht maar koolstofmonoxide wordt niet voor niets de ‘onzichtbare sluipmoordenaar’ genoemd.

Hoe werkt een rookmelder?

Vroeger verliep de detectie van een rookmelder via een stof die reageerde op rook. Het probleem was dat de levensduur van deze stof vrij kort was. Na enkele jaren werkte deze melder niet meer betrouwbaar. Tegenwoordig zal er een PIR sensor aanwezig zijn. Dit is een infrarood lampje dat in combinatie met een fijnmazig raster beweging kan detecteren zoals rook of warme lucht. Het is dus niet de rook maar de variatie in de lucht die wordt waargenomen. Roken in de buurt van een rookmelder of warmte van een kooktoestel kan het systeem ook in werking stellen. Denk dus goed na over de plaatsing van de rookmelders in huis. De meeste huisbranden ontstaat echter in de keuken.

Rookmelder huurwoning

Als je een huis huurt dan is een rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022. In dit geval is de verhuurder verplicht om de melder(s) te installeren en de kosten te dragen. Als er na juli nog geen rookmelders aanwezig zijn dan dien je contact op te nemen met de verhuurder. Je mag altijd zelf melders installeren als je dit een veilig gevoel geeft, mogelijk kun je de kosten declareren bij de verhuurder. Je moet de verhuurder in staat stellen rookmelders te installeren, je bent zelf verantwoordelijk voor het juist functioneren van de melder na plaatsing. Daarmee is er sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Heeft jouw verhuurder geen rookmelder geplaatst op iedere woonlaag na 1 juli 2022? Dat kun je de verhuurder hiervoor aansprakelijk stellen omdat er sprake is van een gebrek. Dit kan leiden tot een tijdelijke huurverlaging of een boete voor de verhuurder.

Rookmelder koopwoning

Als jouw woning gebouwd is na 2003 dan zou er op iedere verdieping al een rookmelder moeten hangen. Als dit niet het geval is dan moet je dit zeker doen, anders kun je bij brand in huis problemen verwachten met de verzekering. Daarnaast is het van belang om regelmatig de werking van de melder te testen. De meeste rookmelders hebben een operationele levensduur van pakweg 10 jaar tenzij anders staat aangegeven op de verpakking. Let op; dit is niet van toepassing op een eventuele batterij, het gaat om het volledige kastje. Het systeem kan na verloop van tijd vuil worden waardoor detectie niet langer nauwkeurig werkt.

Hoe plaats je een rookmelder?

Wat als ik de rookmelder niet goed installeer? Te ver van een potentiële brandhaard en de detectie duurt te lang, te dichtbij en het alarm gaat steeds af. Er zijn geen officiële richtlijnen naast een melder op iedere woonlaag en in vluchtgangen, hier moet een beetje eigen inzicht toegepast worden. Let op met plaatsing te dicht bij een kooktoestel maar ook weer niet aan de andere kant van de woning waar de kans op vuur het minst is. Doe eventueel navraag bij de brandweer voor advies.

Wat zijn de beste rookmelders?

De beste rookmelder is een melder die je op de hoogte stelt van gevaar. Een apparaat dat werkt als het moet en niet een vals alarm afgeeft. Zolang de melder aan deze voorwaarden voldoet kun je spreken van een goede rookmelder. Uiteraard zijn er wel verschillen in typen, mogelijkheden en prijzen. Wat zijn de beste rookmelders? Laten we eerst even kijken wat de wet hierover te melden heeft.

Welk type rookmelder is verplicht? Dit wordt niet genoemd in de wetgeving. Je mag kiezen voor een rookmelder op batterijen of op stroom. Er zijn geen regels voor merken, types of andere zaken. Alleen een NEN-normering en CE-keurmerk is voldoende. Als je in Nederland in de winkel een rookmelder koopt dan mag je ervan uitgaan dat het een gekeurd apparaat betreft dat bij gebruik volgens de handleiding voldoet aan de wetgeving. Je mag zelf uiteraard kiezen voor een luxe model met meer toeters en bellen maar dit is niet verplicht.

Welke rookmelder moet je kopen? Als het een model is op batterijen dan moet deze aan de NEN-14604 norm voldoen en voorzien zijn van een CE-keurmerk. Als het een model op stroom van het lichtnet betreft dan moet het apparaat voldoen aan de NEN-2555 norm. Er zijn toestellen die naast een hoorbaar alarm ook gekoppeld kunnen worden aan je WiFi netwerk en/of de smart home. Zo kun je een melding ontvangen op je smartphone, tablet of smartwatch, ook als je niet thuis bent. Of laat je lampen knipperen bij gevaar naast een alarmsignaal. Er zijn ook draadloze rookmelders die met elkaar kunnen communiceren. Als er dan bij de keuken rook wordt gedetecteerd dan gaan alle melders in huis tegelijk af.