Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Huis verkopen en terug huren, wat moet je weten?

Je bent huiseigenaar en je zou liever gaan huren. Met name senioren overwegen regelmatig om deze stap te nemen. Het probleem is dat je al woont in jouw ideale stulpje, je hebt ook geen zin in een grote verhuizing met alle kosten en moeite die ermee gepaard gaan. Dan is er een heel eenvoudige oplossing; verkoop je huis en huur hetzelfde pand van de nieuwe eigenaar! Er zijn verschillende mogelijkheden, wat zijn de voordelen en nadelen? Laten we de meest voorkomende opties eens naast elkaar leggen.

 

1. Verkoop aan een vastgoedmakelaar

In dit geval koopt een vastgoedmakelaar jouw woning en verhuurt deze weer terug. In plaats van huiseigenaar wordt je dus huurder van je ‘eigen’ huisje. Het betreft een koopsom onder de marktwaarde. Vervolgens wordt de huur vastgesteld op basis van het aankoopbedrag met een vaste huur voor een beperkte periode. Later kan de huur verhoogd worden. Aangezien de huursom normaal gesproken boven de huurtoeslaggrens ligt kan deze stijging fors zijn.

 

2. Huis verkopen aan ouders en terughuren

Als je geen zin hebt in de boeterente bij verkoop dan kun je het huis verkopen en tijdelijk terughuren om deze later voor een betere hypotheek weer terug te kopen van je ouders. Hier zitten wel haken en ogen aan. Zo is er de overdrachtsbelasting die betaald moet worden, ook moeten de ouders deze aankoop kunnen financieren. Om nog maar niet te spreken van de spanning die financiële overeenkomsten tussen familieleden kunnen opleveren.

 

3. Huis verkopen aan kind en terug huren

Ouders die klimmen in jaren denken regelmatig na over hun kinderen een appeltje voor de dorst te geven. Wat is er dan beter dan het ouderlijk huis te verkopen om de erfbelasting te drukken? Houd er rekening mee dat hiermee de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen, per saldo kom je niet altijd beter uit. Het is ook mogelijk dat de kinderen juist de ouders willen helpen om de overwaarde verzilveren. Zo kunnen ze genieten in hun laatste jaren in plaats van de waarde in stenen te laten zitten.

 

Voordelen huis verkopen en terughuren

  • Je hebt direct beschikking over een flinke geldsom.
  • Jongeren die normaal gesproken geen hypotheek kunnen krijgen kunnen zo toch een ‘eigen’ huis betrekken.
  • Senioren kunnen als huurders een beroep doen op zaken als onderhoud en reparatie waar je als huiseigenaar zelf voor verantwoordelijk bent.
  • Bij de verkoopsom kan rekening gehouden worden met renovatie of groot onderhoud.

 

Nadelen huis verkopen en terughuren

  • Met name bij verkoop aan een commerciële partij lever je op termijn behoorlijk wat in, het bedrag op voorhand weegt doorgaans niet op tegen het verlies dat je moet incasseren.
  • Je ontvangt minder dan de huidige marktwaarde.
  • Als ouders het zien als een ‘warme’ erfenis, dan kost het meer geld dan bij een ‘koude’ erfenis het geval is, en houden je kinderen per saldo minder over.
  • Zeker bij meerdere kinderen kunnen er op persoonlijk vlak problemen uit voortvloeien.

 

Is een opeethypotheek iets voor jou?

Er is nog een andere manier en dat is de opeethypotheek. Je maakt gebruik van de overwaarde op jouw woning om bijvoorbeeld een AOW-uitkering of minimaal pensioentje aan te vullen. Informeer bij de hypotheekadviseur naar de voordelen en nadelen van deze constructie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag