Wat moet je weten?

Huis verkopen en terug huren wat zijn mijn mijn opties? Je bent huiseigenaar en je zou liever gaan huren. Met name senioren overwegen regelmatig om deze stap te nemen. Het probleem is dat je al woont in jouw ideale stulpje, je hebt ook geen zin in een grote verhuizing met alle kosten en moeite die ermee gepaard gaan. Dan is er een heel eenvoudige oplossing; verkoop je huis en huur hetzelfde pand van de nieuwe eigenaar! Er zijn verschillende mogelijkheden, wat zijn de voordelen en nadelen? Laten we de meest voorkomende opties eens naast elkaar leggen.

1. Verkoop aan een vastgoedmakelaar

In dit geval koopt een vastgoedmakelaar jouw woning en verhuurt deze weer terug. In plaats van huiseigenaar wordt je dus huurder van je ‘eigen’ huisje. Het betreft een koopsom onder de marktwaarde. Vervolgens wordt de huur vastgesteld op basis van het aankoopbedrag met een vaste huur voor een beperkte periode. Later kan de huur verhoogd worden. Aangezien de huursom normaal gesproken boven de huurtoeslaggrens ligt kan deze stijging fors zijn.

2. Huis verkopen aan ouders en terughuren

Als je geen zin hebt in de boeterente bij verkoop dan kun je het huis verkopen en tijdelijk terughuren om deze later voor een betere hypotheek weer terug te kopen van je ouders. Hier zitten wel haken en ogen aan. Zo is er de overdrachtsbelasting die betaald moet worden, ook moeten de ouders deze aankoop kunnen financieren. Om nog maar niet te spreken van de spanning die financiële overeenkomsten tussen familieleden kunnen opleveren.

3. Huis verkopen aan kind en terug huren

Kun je jouw huis verkopen aan jouw kind? Ouders die klimmen in jaren denken regelmatig na over hun kinderen een appeltje voor de dorst te geven. Wat is er dan beter dan het ouderlijk huis te verkopen om de erfbelasting te drukken? Houd er rekening mee dat hiermee de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen, per saldo kom je niet altijd beter uit. Het is ook mogelijk dat de kinderen juist de ouders willen helpen om de overwaarde verzilveren. Zo kunnen ze genieten in hun laatste jaren in plaats van de waarde in stenen te laten zitten.

Huis verkopen en terug huren

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Voordelen huis verkopen en terughuren

 • Je hebt direct beschikking over een flinke geldsom.
 • Jongeren die normaal gesproken geen hypotheek kunnen krijgen kunnen zo toch een ‘eigen’ huis betrekken.
 • Senioren kunnen als huurders een beroep doen op zaken als onderhoud en reparatie waar je als huiseigenaar zelf voor verantwoordelijk bent.
 • Bij de verkoopsom kan rekening gehouden worden met renovatie of groot onderhoud.

Nadelen huis verkopen en terughuren

 • Met name bij verkoop aan een commerciële partij lever je op termijn behoorlijk wat in, het bedrag op voorhand weegt doorgaans niet op tegen het verlies dat je moet incasseren.
 • Je ontvangt minder dan de huidige marktwaarde.
 • Als ouders het zien als een ‘warme’ erfenis, dan kost het meer geld dan bij een ‘koude’ erfenis het geval is, en houden je kinderen per saldo minder over.
 • Zeker bij meerdere kinderen kunnen er op persoonlijk vlak problemen uit voortvloeien.

Is een opeethypotheek iets voor jou?

Er is nog een andere manier en dat is de opeethypotheek. Je maakt gebruik van de overwaarde op jouw woning om bijvoorbeeld een AOW-uitkering of minimaal pensioentje aan te vullen. Informeer bij de hypotheekadviseur naar de voordelen en nadelen van deze constructie.

Veel gestelde vragen

 1. Wat houdt het verkopen en terughuren van je huis in? Het verkopen en terughuren van je huis, ook bekend als sale-and-leaseback, is een constructie waarbij je jouw woning verkoopt aan een investeerder of bedrijf en vervolgens dezelfde woning terug huurt voor een afgesproken periode. Deze optie kan aantrekkelijk zijn voor huiseigenaren die hun overwaarde willen verzilveren zonder te verhuizen. Het biedt financiële flexibiliteit, terwijl je in je eigen huis kunt blijven wonen.
 2. Voor wie is verkopen en terughuren interessant? Verkopen en terughuren kan interessant zijn voor senioren die in hun huis willen blijven wonen maar hun overwaarde willen gebruiken voor aanvulling op hun pensioen, of voor huiseigenaren die te maken hebben met financiële uitdagingen en snel toegang willen hebben tot het kapitaal dat in hun huis is opgebouwd. Het is ook een optie voor mensen die op zoek zijn naar meer financiële flexibiliteit zonder de last van een hypotheek.
 3. Wat zijn de voordelen van je huis verkopen en terughuren? De voordelen van je huis verkopen en terughuren omvatten directe toegang tot het vermogen dat in je huis is opgebouwd, zonder te hoeven verhuizen. Het biedt financiële vrijheid om schulden af te lossen, te investeren of te gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Daarnaast kan het verkopen en terughuren de financiële druk verminderen, omdat je als huurder vaak minder verantwoordelijk bent voor onderhoud en reparaties aan de woning.
 4. Wat zijn de nadelen van het verkopen en terughuren van je huis? De nadelen omvatten het verlies van het eigendomsrecht, wat betekent dat je minder controle hebt over de woning en afhankelijk bent van de verhuurvoorwaarden die door de nieuwe eigenaar worden vastgesteld. De huurkosten kunnen op lange termijn oplopen, waardoor het duurder kan uitvallen dan het behouden van een hypotheek. Bovendien kunnen er beperkingen zijn in hoe je de woning kunt gebruiken of aanpassen.
 5. Waar moet ik op letten bij een contract voor verkopen en terughuren? Bij het aangaan van een contract voor verkopen en terughuren is het essentieel om alle voorwaarden zorgvuldig te overwegen. Let op de huurprijs, huurperiode, en eventuele jaarlijkse huurverhogingen. Controleer ook of er voorwaarden zijn verbonden aan de terugkoop van de woning, en wat je rechten en plichten zijn als huurder. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen voordat je een dergelijke overeenkomst aangaat, om te zorgen dat je belangen goed beschermd zijn.