Wat komt er allemaal bij kijken?

Wordt het tijd om het ouderlijk huis te verlaten? Of huur je al jaren en heb je het gevoel enorm veel geld door het toilet te spoelen? Iedereen die een woning bezit heeft ooit voor het eerst een huis gekocht. Met dit eerste huis kopen stappen plan ga je doelgericht aan de slag en verhoog je de kans van slagen. We waarschuwen je ook voor de risico’s die op je pad kunnen verschijnen, dus zet je schrap!

Eerste huis kopen waar moet ik op letten?

Laten we stap voor stap het proces doorlopen, als je stappen overslaat dan zul je later in de knel komen.

Stap 1: Bepaal je budget

Voor welk bedrag kun jij een hypotheek krijgen? En heb je voldoende kapitaal om nog minimaal 6 procent bij te leggen? En ook belangrijk; wat zijn de zekerheden dat je een hypotheek of bijkomende lening terug kunt betalen? Let ook op (studie)schulden of reeds lopende leningen. Geld telt!

Stap 2: Ga op zoek

Kijk op Funda en andere huizensites. Je kunt ook aankloppen bij de lokale makelaar, die kennen soms pareltjes die je zelf niet kunt vinden. Een aankoopmakelaar kan overigens nog veel meer voor je betekenen, die zijn het geld doorgaans dubbel en dwars waard.

Stap 3: Doe mee aan bezichtigingen

Ga naar huizen kijken, loop rond en stel vragen. De verkoper is verplicht om mogelijke gebreken te noemen, je moet er wel zelf naar vragen. Kijk ook zeker naar de omgeving, deze buren kunnen straks jouw buren worden.

Stap 4: Bied en onderhandel

Er zijn verschillende manieren om een bod uit te brengen. Zorg dat je niet te laag zit maar ook weer niet te hoog, en let op dat je nog onder de deal uit kunt komen. Soms moet je een verlies durven nemen, laat je niet tot keuzes dwingen waar je later spijt van krijgt.

Stap 5: Tekenen en rekenen

Eerst is er een voorlopig koopcontract. Zorg dat hier ontbindende voorwaarden in staan. Dan vraag je een hypotheek aan, je laat een taxatie uitvoeren etc. De bal ligt nu aan jouw zijde van het veld, dan is het makkelijk als er een ervaren makelaar aan je zijde staat.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Eerste huis kopen tips

  1. Reken gemiddeld 6 procent aan kosten op de koopsom die buiten de hypotheek vallen.
  2. Bied nooit meer dan je daadwerkelijk kunt opbrengen.
  3. Zorg dat er ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract opgenomen worden.
  4. Een bouwkundige keuring kan extra kosten aan het licht brengen.
  5. Een ‘opknappertje’ klinkt leuk tot je er zelf in woont. Nu minder betalen kan je later opbreken.
  6. Leen liever geen geld van familie of vrienden, dit kan relaties breken.
  7. Je bent niet verplicht om jouw hypotheek af te sluiten bij dezelfde bank die je gebruikt voor je betaal- of spaarrekening.

Geen geld, toch een huis kopen?

Een eerste huis kopen zonder eigen geld brengt heel wat risico’s met zich mee. Heb je een goed salaris met positieve vooruitzichten? Krijg je een flinke gift van je ouders om een sterk begin te maken in je wooncarrière? Dan is het een optie, al zitten banken niet te wachten op kopers met vele goede bedoelingen maar een lege spaarpot. Je hoeft niet direct rijk te zijn om woningeigenaar te worden, maar zeker in deze gespannen woningmarkt zal een eerste huis kopen zonder eigen geld vooral een luchtkasteel zijn. Laat je niet uit het veld slaan, maar blijf wel met beide benen op de grond staan.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.