Zonder buren kun je ook geen burenruzie krijgen. Iedereen die ooit een aflevering heeft gezien van de Rijdende Rechter kent de problemen rondom de erfgrens, een boom die overhangt etc. Je kunt beter een vrijstaande woning kopen, dan ben je van al deze zorgen af. Tot de suiker op is en je nergens terecht kunt voor een kopje suiker… En er is nog geen bezorgdienst in de buurt die binnen tien minuten boodschappen levert op de fiets. Uiteraard zijn er nog veel andere voordelen en nadelen bij een vrijstaande woning kopen. Wat kost het bouwen van een vrijstaande woning en wat zijn de regels bij zelf bouwen? Je leest het op deze pagina.
Wat is een vrijstaande woning?
Een vrijstaande woning is een wooneenheid die niet direct gekoppeld is aan een andere woning. Daarmee wijkt dit woningtype af van een tussenwoning, appartement, twee-onder-een-kap of een hoekwoning. De inrichting van de erfscheiding kan variëren, denk aan een looppad of tuin met omheining. Een bungalow is een specifiek type vrijstaande woning met één bouwlaag. Caravans, woonwagens en boerderijen (met woonfunctie) worden niet als vrijstaande woning beschouwd.
In principe wordt er bij ‘vrijstaand’ gekeken naar huizen links of rechts van de woning. Er zijn normaal gesproken vier buitenmuren die niet in contact staan met een woning van een andere eigenaar. Hoe zit het met een bovenwoning of etage? Binnen de strikte definitie van vrijstaande woning wordt doorgaans alleen het straatniveau in acht genomen. Het is mogelijk dat op een hoger gelegen etage wel een ander huishouden woont. Denk aan een vrijstaande villa met kamers die verhuurd worden. In dat geval zal er één hoofdeigenaar van het pand zijn die zelf woonruimte verhuurt. In beginsel heeft een vrijstaande woning één hoofdeigenaar of huurder.
Wat kost een vrijstaande woning?
Heel kort gesteld zal een vrijstaande woning niet goedkoop zijn in vergelijking met een rijtjeswoning of appartement. Als het om nieuwbouw gaat dan liggen prefab woningen tussen pakweg 100.000 euro en 500.000 euro, bestaande vrijstaande woningen kunnen aanzienlijk duurder uitvallen. Zeker als het een groter perceel betreft. Meer meters betekent ook meer energie- en onderhoudskosten, dit zijn zeker factoren om rekening mee te houden. Als het bestaande bouw betreft dan is minder dan 500.000 euro meer uitzondering dan de norm. Dit heeft er ook mee te maken dat vrijstaande woningen vaak relatief groot zijn.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Voordelen en nadelen
Ieder woningtype heeft specifieke kenmerken. Wat voor één persoon een voordeel is kan voor iemand anders juist als nadeel beschouwd worden. Houd daar rekening mee bij onderstaande opsomming van voordelen en nadelen bij een vrijstaande woning.
Dit zijn de voornaamste voordelen van een vrijstaande woning:
- Meer vrijheid van wonen en de woning inrichten.
- Minder overlast van omringende buren.
- Naast woonruimte meestal ook een grotere tuin.
- Meer mogelijkheden met bouw, aanbouw en verbouwing.
Dit zijn de voornaamste nadelen van een vrijstaande woning:
- Hogere kosten in vergelijking met andere woningtypen.
- Als de buitenmuren niet goed geïsoleerd zijn kunnen de kosten voor verwarming oplopen in de winter.
- Er is minder sociale controle, het installeren van (camera) beveiliging is aan te raden.
Wat kost een vrijstaande woning bouwen?
Als je nergens een geschikte woning kunt vinden dan is de oplossing eigenlijk heel eenvoudig; zelf een vrijstaande woning bouwen. Wat zijn de eigenschappen van een vrijstaande woning, mag je zomaar een kasteel bouwen? Voordat je een stapel stenen koopt bij de bouwmarkt is het verstandig om eerst even naar de regels en prijzen te kijken.
Het voornaamste aspect bij een vrijstaande woning bouwen is het verkrijgen van bouwgrond die gebruikt mag worden voor een woning. Per gemeente zal het aanbod kavels anders zijn. Het minimale oppervlak ligt doorgaans rond 100 vierkante meter, dit oppervlak hoeft niet geheel bebouwd te worden.
De prijzen lopen uiteen van ongeveer 150 euro per vierkante meter tot 700 euro of hoger. Let goed op het bestemmingsplan en laat bodemonderzoek uitvoeren. Het is mogelijk dat grond niet verkocht wordt maar verpacht. In dat geval krijg je te maken met opstalrecht en erfpachtrecht. Je bent dan eigenaar van alles wat met de grond is verbonden maar niet de grond op zich. Dit zal consequenties hebben bij verkoop of een erfenis na overlijden.
Het bouwen van een vrijstaande woning brengt een aantal flexibele maar noodzakelijke kosten met zich mee. Zo moet er een bouwvergunning worden aangevraagd. Dan zijn er de nutsvoorzieningen, dit bedrag kan flink oplopen. Zo moet er riolering aangesloten worden, gas, licht en water. Vergeet ook niet de internetaansluiting. Hier zijn meerdere partijen mee gemoeid die ieder hun eigen tarief berekenen. Zo kan bouwen op een goedkoop stuk land in het buitengebied alsnog duur zijn omdat het aanleggen van nutsvoorzieningen hoger kan uitvallen.
Dan wordt het tijd om de vrijstaande woning echt te gaan bouwen. De kosten zijn sterk afhankelijk van de omvang die het huis zal krijgen. Een Tiny House kun je voor enkele tienduizenden euro’s bouwen, voor een standaard woning moet je een paar ton rekenen aan bouwkosten. Dan zijn er nog luxe villa’s met maatwerk ontwerp waarbij de kosten slechts beperkt zijn tot het beschikbare budget.
Wat zijn de kenmerken van een vrijstaande woning? Wat betreft omvang zijn er veel mogelijkheden die sterk afhankelijk zijn van je besteedbaar budget. De basiskenmerken zijn:
- Er is geen direct aangrenzende woonruimte.
- Alle faciliteiten om te wonen zijn aanwezig inclusief sanitair.
- Het betreft een grondgebonden bebouwing.
Verder zijn er eigenlijk weinig standaard kenmerken bij een vrijstaande woning. Het is deze vrijheid in keuzemogelijkheden die veel huiseigenaren aanspreekt. Dit betekent overigens niet dat je volledige vrijheid hebt in bouwen. In het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning zullen restricties worden gesteld. Daarnaast zijn er ook praktische overwegingen en veiligheidsnormen om je aan te houden.
Zelf een vrijstaand huis bouwen?
Met de krapte op de woningmarkt lijkt het aantrekkelijk om zelf een vrijstaande woning te bouwen. Houd er wel rekening mee dat er wellicht nog meer gebouwd zal worden in de omgeving. Dit betekent dat het uitzicht flink kan veranderen, ook kunnen er bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Er zijn een aantal gemeenten die grond voor een redelijke prijs aanbieden voor de bouw van nieuwe woningtypen. Denk aan aan een zelfvoorzienend Tiny House met eigen energie opwekking. Dit zijn doorgaans experimenten die gericht zijn op avontuurlijke bewoners, er is minder zekerheid voor de toekomst. Meer woningtypes ontdekken? Ga naar woningtypes