Eigenlijk is het vreemd dat we tijd indelen in decennia. Is het verschil tussen 2019 en 2020 echt zo groot? Donald Trump uit het Witte Huis, Corona pandemie die de wereld in z’n greep houdt… Hmmm, misschien is er toch iets voor te zeggen dat we steeds naar blokken van tien jaar kijken. Wat is een jaren 30 woning en waarom zijn huizen uit deze periode zo in trek? Dat lees je op deze pagina!

Wat is een jaren 30 woning?

Een jaren 30 woning is natuurlijk een huis dat gebouwd is in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Er zijn twee belangrijke redenen waarom woningen uit deze periode erg gewild zijn. Ze zijn over het algemeen duurzaam gebouwd, degelijke stijl en ze bevinden zich op aantrekkelijke locaties. Laten we nog wat meer typische kenmerken bekijken die je vaak ziet bij huizen uit deze tijd. Uiteraard kan de situatie per woning verschillen.

Hoge plafonds

Je zou denken dat plafonds in die tijd lager waren omdat mensen toen gemiddeld wat kleiner waren. Toch is dit juist niet het geval. In plaats van 2,60 meter, wat nu de norm is, waren plafonds in de jaren 30 vaak maar liefst 3 meter hoog. Dit geeft een ruimtelijk effect wat heel mooi is, je moet in de winter wel meer stoken om de kamer op temperatuur houden.

 

Jaren 30 woning hoge plafonds

Deze extra ruimte biedt de gelegenheid om een verlaagd plafond te installeren, zo kun je kabels en andere zaken mooi wegwerken in de ruimte tussen deze twee lagen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Erker

Een erker is een soort uitbouw dat aan de voorzijde en soms ook aan de achterzijde van een woning te zien is. Het geeft een exclusief karakter aan de gevel, binnen kun je dit deel van de kamer knus inrichten met bijvoorbeeld een zithoek. Het is een soort mini-kamer in een kamer wat heel bijzonder overkomt. Vaak komen we in deze erkers ook glas in lood ramen tegen en ook de paneeldeuren. ornamenten passen in deze bouwstijl.

 

jaren 30 woning erkers

Als je het meer kritisch bekijkt zou je wellicht de volledige gevel groter hebben gehad, erkers geven jaren 30 woningen wel een beetje extra charme.

En-suite deuren

En suite deuren zijn echt een typisch kenmerk van woningen uit de jaren dertig. De woonkamer is verdeeld in twee delen met schuifdeuren. In de loop der jaren is deze scheidingswand vaak verwijderd omdat een grote kamer toch wat meer ruimte biedt, toch is er zeker iets te zeggen voor het splitsen van een kamer. Zo kunnen gezinsleden bij elkaar in de buurt blijven met toch een eigen plekje om activiteiten te ondernemen. Of houd de luchtjes van de eetkamer uit de living.

Kenmerken jaren 30 woning

Glas-in-lood, een schouw en opvallende plinten, brede dakoverstrekken; het zijn allemaal typische kenmerken van een jaren 30 woning. Deze woningen slaan de brug tussen sierlijke details en een strakke vormgeving. De klassieke jaren dertig decoratieve accessoires zoals deurklinken hebben een comeback gemaakt zodat je heel eenvoudig een nieuwe ‘oude’ woning kunt inrichten naar de oorspronkelijke stijl. Voor de jaren 30 woning met karakteristieke uitstraling is op dit moment een enorme belangstelling.

 

Jaren 30 woning kenmerken

 

Jaren 30 woning nadelen

 

Jaren 30 woning voorbeeld

 

jaren 30 woning voordelen

De locatie is vaak doorslaggevend voor het kopen van een huis. In deze tijd begonnen steden flink uit te breiden. Een huis uit deze periode heeft vaak een voordelige ligging met veel groen in de buurt. Houd je van charme, comfort en knus wonen? Kijk dan zeker eens naar het aanbod jaren 30 huizen.

Voordelen jaren 30 woning

  1. Authentieke architectuur: Jaren 30 woningen hebben vaak prachtige, karakteristieke architectonische elementen, zoals glas-in-loodramen, hoge plafonds, sierlijsten en originele tegelvloeren. Dit kan een gevoel van charme en karakter aan de woning toevoegen.
  2. Ruimte: Veel jaren 30 woningen hebben ruime indelingen, met grote kamers en royale tuinen. Dit kan ideaal zijn voor gezinnen of mensen die waarde hechten aan voldoende leefruimte.
  3. Duurzaamheid: Ondanks hun leeftijd kunnen jaren 30 woningen vaak goed geïsoleerd zijn. Ze zijn gebouwd met duurzame materialen zoals baksteen, wat kan bijdragen aan een goede energie-efficiëntie en lagere energiekosten.
  4. Centrale ligging: Veel jaren 30 woningen bevinden zich in gevestigde wijken en zijn gunstig gelegen nabij voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer. Dit kan het dagelijks leven gemakkelijker maken en de toegankelijkheid vergroten.
  5. Investering: Vanwege hun populariteit en nostalgische aantrekkingskracht kunnen jaren 30 woningen een goede investering zijn. Ze behouden vaak hun waarde goed en kunnen zelfs in waarde stijgen naarmate de tijd verstrijkt.

Nadelen jaren 30 woning

  1. Onderhoud: Vanwege hun leeftijd kunnen jaren 30 woningen meer onderhoud vergen dan nieuwbouwwoningen. Renovaties en reparaties kunnen nodig zijn om de woning in goede staat te houden, wat extra kosten en inspanning met zich mee kan brengen.
  2. Beperkte moderne voorzieningen: Jaren 30 woningen zijn gebouwd in een tijd waarin moderne voorzieningen zoals inbouwkasten, ensuite badkamers en grote keukens niet zo gebruikelijk waren. Hierdoor kan het nodig zijn om aanpassingen te doen om aan de moderne behoeften te voldoen.
  3. Geluidsisolatie: Vanwege de bouwstijl en materialen kunnen jaren 30 woningen minder geluidsisolatie bieden dan nieuwere huizen. Geluiden van buiten en tussen de kamers kunnen beter doordringen, wat voor sommige mensen hinderlijk kan zijn.
  4. Parkeerproblemen: Veel jaren 30 wijken zijn ontworpen in een tijd waarin auto’s minder gebruikelijk waren. Dit kan leiden tot beperkte parkeergelegenheid in de buurt van de woning, vooral als er geen oprit of garage aanwezig is.
  5. Mogelijke beperkingen bij verbouwing: Afhankelijk van de locatie en eventuele beschermde status van het huis, kunnen er beperkingen zijn bij het verbouwen of uitbreiden van een jaren 30 woning. Dit kan de flexibiliteit en mogelijkheden voor aanpassingen beperken.