De huizensite Makelaar1 maakt het mogelijk om in slechts 3 stappen je huis te verkopen. Voor een vaste, lage prijs bieden ze een uitgebreide vermelding op Funda.nl, een volledig verzorgde koopakte en de kwaliteit die je van een NVM makelaar mag verwachten. En verder hoef je niets te doen? Nee, zo eenvoudig werkt het niet, je zult zelf ook je handen uit de mouwen moeten steken.

Wat is Makelaar1?

Het getal ‘1’ kunnen ze nog niet geheel waarmaken, zelf spreken van “in de top 3 grootste NVM makelaars”. Dat is geen slechte score, met een scherpe prijs van 495 euro is het in ieder geval een goedkope internet makelaar. Dit betekent wel dat je als verkoper zelf wat zaken moet regelen. Makelaar1 verzorgt de plaatsing op Funda.nl, een volledig verzorgde koopakte en ondersteuning waar dit nodig is. Hoewel ze gevestigd zijn in Tilburg verloopt de communicatie per mail en telefoon. Wil je een betere zichtbaarheid en enkele extra diensten? Dan zijn er nog twee pakketten van respectievelijk 645 en 845 euro.

Bijna alle standaard diensten van een makelaar worden in één pakket ondergebracht zoals een vermelding inclusief account op Funda, deelname aan de Open Huizen route, Kadasterservice, makelaarsbord en een koopakte. Onderhandelingen worden voor je uitgevoerd en wijzigingen aanbrengen in de publicatie op Funda is gratis. Zelf ben je verantwoordelijk voor het schrijven van de verkooptekst, het verzorgen van de foto’s en het organiseren van bezichtigingen.

Hoe werkt Makelaar1?

Het concept werkt voor de verkoper heel eenvoudig; meld je aan, stuur foto’s in en Makelaar1 zorgt ervoor dat de woning online wordt geplaatst. Althans, dat is de initiële uitleg van deze internet makelaar. In praktijk komt er toch wel wat meer bij kijken, zo moet je zelf voor de documenten zorgen en geïnteresseerde kandidaten een rondleiding geven.

Het is de bedoeling dat je zelf de woning verkoopt, Makelaar1 is er om professionele ondersteuning te geven en jouw woning te publiceren op de grote huizensites. In het standaardtarief zijn onderhandelingen met de koper inbegrepen, het opstellen van een voorlopig koopcontract, een waardebepaling en bord voor in de tuin.

Hoewel het een internet makelaar betreft komt er wel degelijk iemand langs om een NEN meting te verrichten. Dit zal gecombineerd worden met een vraagprijs advies. Als verkoper mag je hier uiteraard van afwijken, het geeft wel een goede indicatie van de woningwaarde.

Wat kun je vinden op Makelaar1?

Er is een pagina met informatie over documenten die je moet verzamelen. Denk aan een oud taxatierapport, de eigendomsakte en plattegronden. In praktijk heb je toch echt wel wat meer (officiële) documenten nodig.

Ook kopers kunnen terecht op makelaar1.nl en hier een huur- of koop object zoeken. Voer een woonplaats of postcode in en bekijk het resultaat. Je kunt sorteren op basis van diverse opties of filters aanbrengen. Voor een website die zich vooral richt op de verkoper wordt je als koper niet met een kluitje in het riet gestuurd. Dat is slim, want een koper is vaak ook een verkoper.

Dit moet je weten over Makelaar1

Het is niet mogelijk om een afspraak in te plannen op het kantoor van Makelaar1, je kunt wel 7 dagen per week de werknemers bereiken tot 21.00uur. Zo kun je dus ook na werktijd of in het weekend vragen stellen wat voor particuliere verkopers een uitkomst is.

Makelaar1 beschikt over een eigen juridische helpdesk die advies kan geven bij vragen van juridische aard. Zo ben je ook verzekerd van een voorlopige koopakte die inhoudelijk juist is. Hoewel dit document ‘voorlopig’ heet, kent een voorlopige koopakte wel degelijk een wettelijke verplichting .

Fotografie maakt geen onderdeel uit van het pakket, je kunt zelf foto’s maken als je dit wilt. Voor 150 euro zorgt Makelaar1 voor professionele fotografie. Er wordt daarbij niet vermeld of 360 graden foto’s deel uitmaken van het fotografie pakket maar ga er van uit dat het alleen standaard foto’s betreft.

Hoe werkt een waardebepaling via Makelaar1?

Als je het standaard pakket afneemt dan komt er een NVM makelaar langs om de woning op te meten. Je zult aan de hand daarvan ook een advies ontvangen voor een passende vraagprijs. Dit is dus een waardebepaling zoals veel makelaars die aanbieden. Je kunt zelf ook een schatting maken op basis van vrij te verkrijgen informatie, een second opinion is nooit verkeerd natuurlijk. Het is ook mogelijk om lokaal zelf offertes op te vragen bij makelaars die vrijblijvende waardebepalingen opstellen. Verwar dit niet met een officiële taxatie die je nodig hebt om bijvoorbeeld een hypotheek aan te vragen.

Is Makelaar1 een goede huizensite?

Met de all-in prijs van 495 euro is Makelaar1 naar eigen zeggen de goedkoopste NVM internet makelaar. Ze zijn overigens niet de enige die beweren de goedkoopste te zijn, het is ook altijd verstandig om niet alleen te kijken naar de diensten in het pakket maar ook naar zaken die wellicht ontbreken. Zo is het opvallend om de claim te lezen “er komt dus niets meer bij” met direct daaronder de optie om voor 150 euro extra professionele fotografie erbij te bestellen. Hoewel het niet vreemd is om voor foto’s extra kosten te rekenen klopt de bewering erboven niet.

De gebruikerservaringen zijn overwegend positief. Houd er rekening mee dat je voor minder dan 500 euro niet dezelfde service en ondersteuning kunt en mag verwachten die een makelaar die op basis van courtage werkt zal leveren. De klanten die hiervan op de hoogte zijn lijken wel zeer tevreden met de geleverde diensten.

Naar eigen zeggen bespaart Makelaar1 kosten door niet op een A-locatie gevestigd te zijn en communicatie via telefoon en mail af te handelen. Toch blijft er persoonlijk contact tijdens de opname. Op de pagina met prijsvergelijking komt Makelaar1 uiteraard als beste uit de bus.