Wat komt er kijken bij het kopen van een huis? Voor veel mensen is een eigen huis bezitten een droom die uitkomt. Je struint woonboulevards af en tuincentra om jouw stulpje helemaal naar eigen wens in te richten. Er is nog één klein dingetje dat moet gebeuren. Een huis kopen … waar te beginnen als starter? Ook als je ervaring hebt met een huis kopen is het misschien goed om jouw kennis even op te frissen!

Waar te beginnen met een huis kopen?

Als je ganzenbord of Monopoly speelt dan moet je toch echt bij de start beginnen. Het voordeel behaal je door een goede rol met de dobbelstenen. Een huis kopen, waar te beginnen? Het goede nieuws is dat je zelf mag kiezen waar je start. Zo kun je beginnen met huizen bekijken op funda en vervolgens bepalen hoe je het geld bij elkaar kunt sprokkelen. Je kunt ook uitgaan van het budget dat je nodig hebt om een huis te kopen. Als je in plaats van dromen over luchtkastelen liever met beide benen op de grond blijft staan dan is het verstandig om jouw huizenjacht te beginnen met de financiën.

Hoeveel geld voor een huis kopen?

Als je iets koopt dan verwacht je de vraagprijs te betalen. Toch zit de werkelijkheid anders in elkaar. Zo kan het gebeuren dat een product in een webshop 10 euro kost. Bij het afrekenen zie je pas dat er ook nog 21 procent BTW op het netto bedrag komt. In de stap voor het betalen zie je dat de verzendkosten 7 euro bedragen. Zo zit jouw aankoop van 10 euro plotseling over de 20 euro! Bij een huis kopen wordt de berekening nog een stuk ingewikkelder. Er zijn namelijk kosten die je direct moet voldoen, kosten die je gespreid moet betalen met rente en kosten die je weer kunt aftrekken op de belastingaangifte. Laten we beginnen met de hypotheek.

Geld lenen bij de bank

De meeste woningen worden gekocht op basis van een hypothecaire lening. Naast banken zijn er andere geldverstrekkers met allerlei interessante constructies. Om het simpel te houden gaan we uit van een aanvraag bij een reguliere bank. De hypotheekverstrekker hoeft niet dezelfde bank te zijn waar je een betaal- of spaarrekening hebt lopen. Er zijn diverse online rekenmodules om te bepalen voor hoeveel je ongeveer kunt lenen. Naast de koopsom kun je verbouwingen meefinancieren in de hypotheek.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen? Naast de hypotheeklening zijn er een aantal kosten die je uit eigen zak moet financieren. Denk aan overdrachtsbelasting, makelaarscourtage, advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. De meeste huizen worden als ‘kosten koper’ verkocht wat betekent dat je de notariskosten en overdrachtsbelasting moet betalen als koper. Als je een huis wilt kopen dat meer kost dan je een hypotheek kunt krijgen, dan is het mogelijk om spaargeld in te leggen of elders geld te vragen. Ouders kunnen bijvoorbeeld eenmalig een flink bedrag belastingvrij schenken voor de koop van een woning.

Het is een optie om voor de kosten die buiten de hypotheek vallen een aparte lening af te sluiten. Je moet dit wel kenbaar maken bij de hypotheekaanvraag onder de post ‘schulden’. Als je bang bent dat de hypotheek niet toegekend wordt omdat je ‘op het randje’ balanceert, dan moet je even goed nadenken of je wellicht niet beter een goedkoper huis kunt zoeken.

Stappenplan huis kopen

Als het je even gaat duizelen dan ben je echt niet de enige. Een huis kopen is geen eenvoudige opgave, er komt veel bij kijken. Net als bij het bordspel van zojuist zijn er vakjes die je moet passeren om bij het laatste vakje te komen. Een huis kopen; waar aan denken? Volg deze stappen naar een goede afloop.

1. Stel een team samen

Je hoeft niet alles zelf te doen, besteed uit wat iemand anders beter kan. Een aankoopmakelaar of hypotheekadviseur bijvoorbeeld. Het scheelt veel als er een persoon aan je zijde staat die voor je werkt maar wel objectief kan blijven als dit nodig is.

2. Bepaal jouw woonwensen

Waar wil je wonen? Wat voor een woningtype? Hoeveel kamers? Heb je kinderen of een kinderwens? Ben je minder valide? Is jouw werklocatie van belang voor de keuze van een plek om te wonen? Als je met een partner gaat samenwonen leg dan jullie lijstjes naast elkaar. Vergeet naast wensen ook zeker niet een lijstje met ‘no go’ onderwerpen samen te stellen. Daarin staan de zaken die voor jou echt geen optie zijn.

3. Zoek jouw (droom)huis

Als je gaat zoeken naar jouw droomhuis dan kom je er al snel achter dat je water bij de wijn moet doen. Dan komt die ‘no go’ lijst heel goed van pas. Gooi een breed net uit en maak de schifting steeds kleiner. Betrek de makelaar op tijd in het proces, dat kan je veel tijd besparen. En tijd is geld!

4. Ga rekenen

Of je in aanmerking komt voor een hypotheek is relatief eenvoudig te berekenen. Daarnaast zijn er nog andere kosten die je moet maken. Let op de vraagprijs, de bijkomende kosten, wat je verdient en of je een stabiel inkomen geniet. Heb je geld om in te leggen en wil je een huis kopen met NHG? De totale rekensom is aanzienlijk complexer dan de vraagprijs plus makelaarskosten.

5. Onderhandelen is een kunst

Een onderhandeling moet geen gevecht zijn maar een dans. Het gaat niet tegen elkaar maar met elkaar. Koper en verkoper hebben overeenkomstige belangen en delen dezelfde woning. Alleen op een ander moment! Het bedrag is een deel van de onderhandelingen maar er zijn nog veel meer punten om te bespreken. Bereid je goed voor en laat je bijstaan door een ervaren aankoopmakelaar.

6. Verzamel documenten

Je zult zelf documentatie moeten overleggen bij de hypotheekaanvraag. Denk aan een werknemerscontract of verklaring, een overzicht van je belastbaar inkomen en andere persoonsgebonden zaken. Dan heb je nog informatie nodig over de woning die je wilt kopen zoals een bouwkundig onderzoek, er moet een energielabel zijn en je zult een taxatierapport nodig hebben. Is er sprake van erfpacht of andere informatie? Dan kun je terecht hij het Kadaster.

Met dit stappenplan huis kopen ben je goed op weg. Houd er rekening mee dat een voorlopig koopcontract na de afkoelperiode van drie dagen bindend is. Let op de ontbindende voorwaarden en blijf scherp tot aan de sleuteloverdracht bij de notaris.