Advieskeuze.nl is een vergelijkingssite die bezoekers de mogelijkheid biedt om financieel adviseurs te vergelijken. Naast standaard gegevens over een advieskantoor zijn er ook veel ervaringen te vinden die geschreven zijn door klanten. De meeste aanbieders geven advies over hypotheken en verzekeringen. Met name de hoge gemiddelde score per aanbieder heeft vragen opgeroepen hoe een Advieskeuze review eigenlijk tot stand komt. Wat is Advieskeuze.nl, welke informatie kun je hier vinden en waar komen al die positieve Advieskeuze ervaringen eigenlijk vandaan?

Wat is Advieskeuze.nl?

Christiaan Bouter, David de Boom en Maarten Holl hebben in 2011 de website Advieskeuze.nl opgericht. Niet lang daarna zou er een samenwerkingsverband ontstaan met CMotions. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt met data wetenschappen en analyse. In 2013 werd de Consumentenbond aandeelhouder waarna ze in 2016 een meerderheidsbelang zouden verwerven. De voornaamste reden hiervoor was om de onafhankelijkheid van deze site te waarborgen. In 2018 werd besloten dat dit gevaar niet meer bestond en zou Advieskeuze.nl als volledig zelfstandige organisatie doorgaan.

Wat doet Advieskeuze?

Advies is een ruim begrip. Adviseren over adviseurs is nog een stap verder waardoor de vraag rijst: “wat doet Advieskeuze.nl?” Het is een vergelijkingssite waar je een groot aantal adviseurs kunt vergelijken. Dit is mogelijk op basis van expertise gebied. Denk aan een hypotheekadviseur, advies omtrent verzekeringen of een notariskantoor. Na het kiezen van de sector vul je je postcode of woonplaats in. Er wordt vervolgens een vergelijking gemaakt en er worden een aantal advieskantoren weergegeven. Het is mogelijk om de zoekresultaten op verschillende manieren te sorteren, daarnaast zijn er diverse filter opties.

advieskeuze

Alle financieel dienstverleners, makelaars en notarissen in Nederland die beschikken over een geldige vergunning of aangesloten zijn bij een register zijn opgenomen in de database. Deze organisaties kunnen kunnen zich kosteloos aanmelden en zelf hun profiel inrichten en aanvullen. De bezoeker kan hier een beschrijving van het kantoor opzoeken, contactinformatie vinden inclusief openingstijden, werknemers en keurmerken die de aanbieder bezit. Het is mogelijk maar niet verplicht voor bedrijven om de gegevens te laten verifiëren door het team van Advieskeuze.nl. In dat geval zal er een ‘gecheckt’ stempel aan de informatie worden toegevoegd. Dit is niet bedoeld als aanprijzing van de aanbieder maar een bevestiging dat de informatie gecontroleerd is op juistheid.

Hoe werkt Advieskeuze?

Op de homepage kun je direct kiezen voor:

  • Hypotheekadviseur
  • Aankoopmakelaar
  • Verzekeringsadviseur

Dit zijn de hoofdcategorieën. Daarnaast kun je als particulier ook zoeken naar bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, een notaris of taxateur. Zakelijke bezoekers kunnen op zoek gaan naar onderwerpen als aansprakelijkheidsverzekering, pensioenregeling of rechtsbijstandverzekering.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Als je bijvoorbeeld zoekt naar aankoopmakelaars in Amsterdam dan zie je een lijst met resultaten. Je hebt dan de keuze om te sorteren op laatste review, het aantal recente reviews, afstand, naam of prijs. Er zijn ook nog een aantal filters zoals een gratis intake gesprek of vermelding van tarieven op de bedrijfspagina. Na het maken van een keuze kun je naast de standaard informatie zoals adres, een kaart en openingstijden ook een beschrijving lezen van de dienstverlening. Een deel van deze informatie is door de financieel adviseur geschreven en kan daarmee wervend van aard zijn. Daaronder staan de reviews van klanten en de keurmerken die de organisatie bezit.

Voordelen van Advieskeuze

Dit zijn in het kort de voornaamste voordelen van Advieskeuze:

  • Gratis te gebruiken voor consumenten.
  • Een groot aantal financieel adviseurs vergelijken.
  • Een financieel adviseur zoeken op locatie.
  • Diverse filter opties voor dienstverlening.
  • Geverifieerde reviews van klanten.

Waar verdient Advieskeuze.nl geld mee?

Bij een gratis website is het altijd de vraag hoe ze inkomsten genereren. De voornaamste bron van inkomsten is het Advieskeuze controle label, een keurmerk voor adviseurs. Ook worden er webmodules, webservices en andere diensten verkocht aan diverse marktpartijen, service providers en ketens. Denk hierbij aan de module om een adviseur te zoeken in de database die geïntegreerd wordt op een andere website.

Waar komt de informatie vandaan?

De basisinformatie van de financieel adviseurs is afkomstig uit openbare registers waaronder de Autoriteit Financiële Markten, de Kamer van Koophandel, het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening, het Koninklijk Notarieel Broederschap, het Nationaal Georegister en websites van bedrijven die op de site vermeld staan. De reviews zijn afkomstig van klanten.

Advieskeuze ervaringen

In 2017 kwam deze vergelijkingssite in opspraak. Het aantal positieve reviews lag zeer hoog met een gemiddelde score van 9 uit 10. De vraag rees waar al deze positieve Advieskeuze ervaringen vandaan kwamen. Met ingang van 2022 is het verplicht dat alle recensies online echt zijn, Advieskeuze.nl geeft aan dat ze alle gebruikerservaringen controleren op juistheid. Hier zitten uiteraard grenzen aan. Zo worden adviseurs beschuldigd van “cherry picking”, dit houdt in dat ze alleen tevreden klanten vragen om een klantervaring te schrijven. Het is namelijk geen verplichting om alle klanten om een review te vragen. Het is wel mogelijk dat klanten uit eigen beweging een ervaring achterlaten.

In principe kan iedereen op Advieskeuze een review publiceren. Hierbij wordt er gevraagd naar de echte naam evenals een scherm naam die bij de review wordt gepubliceerd. De naam en het mailadres zijn nodig om Advieskeuze ervaringen te verifiëren. Deze informatie wordt niet gedeeld met externe partijen.

De gemiddelde score op Independer.nl ligt lager voor dezelfde adviseurs. Dit kan zijn omdat adviseurs alleen tevreden klanten vragen om een review te schrijven op Advieskeuze.nl. Aan de andere kant is een klant die vaker terugkeert waarschijnlijk oprecht tevreden over de dienstverlening waardoor een hoge score gerechtvaardigd is. Hoe groter het aantal ervaringen hoe betrouwbaar de gemiddelde score doorgaans zal zijn. Er zijn veel Advieskeuze.nl ervaringen gepubliceerd waarmee er op het eerste gezicht geen reden is om de score niet te vertrouwen. Uiteraard blijft iedere ervaring met een financieel adviseur een persoonlijke ervaring.

Conclusie

Als advieskantoren een 9.9 uit 10 scoren met bijna 200 reviews dan komt inderdaad de vraag naar boven of deze score wel kan kloppen. Houd er rekening mee dat de reviews voor het grootste deel door betalende klanten geplaatst is en veel minder door personen die niet verder dan een intake gesprek gekomen zijn. Zelfs als je de reviews niet leest dan kun je op Advieskeuze.nl naast financieel adviseurs vergelijken ook gewoon aanbieders in de buurt opzoeken. Daarmee biedt Advieskeuze zeker een meerwaarde.