Wat is jouw woning eigenlijk waard? Je ziet allerlei informatie voorbijkomen over torenhoge huizenprijzen en gekte op de woningmarkt, je bent blij dat je een huis hebt. Maar zou het interessant zijn om jouw huis te verkopen? Staat je woning onder water of kun je flink cashen? Misschien betaal je wel teveel belasting omdat je huis minder waard is dan de WOZ waarde! Alles wat je moet weten over een vrijblijvende waardebepaling van je woning kun je op deze pagina vinden.

Vrijblijvende waardebepaling woning

Kun je een gratis waardebepaling van je huis laten uitvoeren? Ja, dat is mogelijk. Meerdere makelaars bieden een gratis waardebepaling van je woning. Vaak op basis van informatie die ze uit hun eigen systeem kunnen halen, soms door langs te komen en ter plekke een inschatting te maken. Ook zijn er websites waar je een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Houd er rekening mee dat deze berekeningen altijd schattingen zijn op basis van standaard rekenmethoden, eventueel aangevuld met persoonlijke details die je kunt aanleveren. Denk aan een verbouwing of aanbouw.

Hoe wordt de woningwaarde bepaald?

Er zijn verschillende factoren die de waarde van een woning bepalen. Op dit moment is de verhouding tussen vraag en aanbod een belangrijke factor. Omdat er een tekort is aan koophuizen zullen potentiële kopers overbieden. Dit betekent dat de verkoopwaarde omhoog schiet. Dat is overigens niet hetzelfde als de woningwaarde die de gemeente hanteert om belastingen te berekenen. Er zijn belangrijke criteria die gewogen worden bij het bepalen van de waarde van jouw woning:

  • De verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving.
  • De gemeente en wijk waar het huis staat.
  • Het woningtype, denk hierbij aan een rijtjeshuis, vrijstaande woning of appartement.
  • Het bouwjaar en staat van onderhoud.
  • Renovaties en verbouwingen zoals aanbouw en woningisolatie.
  • Extra faciliteiten zoals een luxe keuken of zonnepanelen op het dak.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Als eerste wordt gekeken naar de standaard meetpunten die eenvoudig op te zoeken zijn, vervolgens wordt er gekeken naar de specifieke situatie. Op papier kunnen twee woningen naast elkaar beide een WOZ waarde hebben van 300.000 euro. Maar als de ene woning van kelder tot zolder is verbouwd en vernieuwd terwijl de andere woning sinds 1950 geen likje verf heeft gekregen, dan zal de waarde wel degelijk anders zijn. Standaard rekenmodellen houden geen rekening met individuele verbeteringen of juist verwaarlozing. Daarnaast zal een gelijkwaardige woning in Amsterdam veel duurder zijn dan een huis in Leeuwarden, alleen al door de locatie.

Bereken online de woningwaarde

Je kunt voor een vrijblijvende waardebepaling bij veel makelaars terecht. Die maken gebruik van openbare informatie en verwerken vaak ook wat meer specifieke details. Er zijn daarnaast ook websites die gratis een snelle schatting maken zoals funda. Deze waardebepaling kan afwijken van de werkelijke waarde maar het geeft wel een indicatie. Er zijn ook huizensites die meer gedetailleerde schattingen maken, daar moet je soms wel een account voor maken en/of betalen. Als je meerdere waardebepalingen online bekijkt dan zul je snel een idee krijgen van de waarde die jouw huis vertegenwoordigt.

Is een vrijblijvende waardebepaling betrouwbaar?

Vrijblijvend betekent dat je er geen rechten aan kunt ontlenen. Het betreft een schatting die kan afwijken van de werkelijkheid. In praktijk blijkt een waardebepaling vaak beter overeen te komen met de verkoopwaarde dan met de WOZ waarde of zelfs een taxatie. Dit komt omdat er bij een goede waardebepaling ook gekeken wordt naar de huizenmarkt. De WOZ waarde loopt altijd een jaar achter en een taxatie is vooral een optelsom van objectief waarneembare feiten. Wat een koper bereid is voor jouw huis te betalen kan heel anders zijn.

Verschillen tussen waardebepaling en taxatie

Je kunt gratis een vrijblijvende waardebepaling uit laten voeren of je kunt betalen voor een taxatie door een erkend taxateur. Wat zijn de voornaamste verschillen en in welke situatie moet je kiezen voor één van deze methoden?

1. Waardebepaling

Deze calculatie is een schatting zonder juridische status. Een makelaar kan doorgaans een zeer nauwkeurige waardebepaling uitvoeren als ze alle details weten over jouw huis. Dit bedrag kan zeer dicht liggen bij de uiteindelijke verkoopprijs.

2. Taxatie

Voor een hypotheek of voor een verzekering kan het nodig zijn om een officieel taxatierapport te overleggen. Dit document zal altijd worden opgesteld door een erkend taxateur, je bent zelf vrij om een dienstverlener te kiezen. De kosten kunnen afwijken, de methoden zijn gestandaardiseerd. Toch zijn er wel degelijk verschillen in aanpak en taxatiewaarde per taxateur.

Zo maak je een waarde berekening van je woning

Voordat je een taxateur inschakelt kun je zelf een begin maken. Als het je eigen woning betreft dan zul je jaarlijks de WOZ waarde ontvangen, dit bedrag kun je overigens online van ieder pand in Nederland opzoeken. Er zijn verschillende methoden om gratis een schatting van de waarde op te zoeken:

Via het Kadaster

Alle verkoopprijzen van gebouwen in Nederland zijn via het Kadaster in te zien. Ga naar de BAG Viewer van het Kadaster en geef een locatie in. Je ziet dan direct de WOZ waarde, ook van voorgaande jaren als je het verloop wilt weten. Dit betreft de standaard gegevens, een makelaar kan meer informatie verstrekken zoals foto’s van de woning, kaarten en andere details over specifieke objecten.

Via Calcasa

Calcasa is een commerciële organisatie die modellen ontwikkeld om vastgoed prijzen zeer nauwkeurig te bepalen. Naast de standaard Kadaster informatie wordt er nog meer data aan toegevoegd wat een meer compleet beeld geeft. In tegenstelling tot de basisinformatie van het Kadaster moet je voor een rapport door Calcasa wel betalen. Dit betekent overigens niet dat deze indicatie per definitie nauwkeuriger is dan een gratis waardebepaling door een makelaar. Ook het Kadaster biedt aanvullende details en informatie waar je wel voor moet betalen zoals informatie over de eigenaar van het perceel of de ligging van de erfgrens.

Vraagprijs en verkoopprijs

De vraagprijs is het bedrag dat je vraagt voor een woning, de verkoopprijs is het bedrag dat je daadwerkelijk zult ontvangen. De verkoopprijs kan zowel hoger of lager uitvallen, in een periode met weinig aanbod en veel vraag zal de verkoopprijs hoger zijn. Zie de vraagprijs als een indicatie voor kopers om een bod uit te brengen, je zit nog niet in de onderhandelingsfase. De vraagprijs is een strategische prijs die gebaseerd zal zijn op de waardebepaling. De uiteindelijke verkoopsom kan afwijken. Klik hier voor een vrijblijvende waardebepaling van jouw woning

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning