Een huis op het land, dat klinkt niet direct heel bijzonder. Een landhuis is een luxe woonruimte die in de vrije natuur staat. Het is geen kasteel of paleis, het betreft wel een luxueus onderkomen met een flinke koopsom.

Er is geen slotgracht aanwezig, er zijn zelfs landhuizen die wat betreft design eigenlijk niet zouden misstaan in een bebouwd gebied. Het is de combinatie van hoogwaardige constructie en de natuurlijke omgeving wat dit type woning zo bijzonder maakt.

Wat is een landhuis?

Een landhuis is een groot woonhuis dat traditioneel gebouwd is in een landelijke omgeving. Een landhuis is in principe een villa maar een villa is niet altijd een landhuis. Het is namelijk een voorwaarde dat dit type woning in een landelijk gebied staat.

Wat zijn de kenmerken van een landhuis?

Een landhuis zal op een landgoed staan, omringd door de vrije natuur. Daarmee valt deze ‘bescheiden’ evolutie van een paleis extra op tussen het groen. Naast de hoofdwoning kan er nog een gastenverblijf zijn of andere gebouwen die zich op het terrein bevinden.

Er is zowel binnen als buiten veel ruimte, deze huizen liggen op een afgelegen locatie waarmee er veel privacy is voor de bewoners. De primaire functie is woonruimte, het is mogelijk dat er bedrijfsactiviteiten gevoerd worden. Toch zal de woonfunctie voorop staan.

Eigenschappen

In de makelaardij worden woningen met minimaal 740 vierkante meter doorgaans als landhuis aangemerkt, hoewel hier geen officiële standaard voor bestaat. Zo zijn er ook makelaars die landhuizen verkopen met minder dan 300 vierkante meter.

De locatie, bouwstijl en prijs zijn betere indicatoren dan het oppervlak. Een landhuis is herkenbaar door het statige voorkomen, het zijn luxueuze panden van steen die contrasteren met de omringende natuur. Daarmee geeft dit type woning een heel andere indruk dan bijvoorbeeld een boswachtershuis of boerderij.

Landhuis

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

De betekenis van een landhuis

Het principe van een landhuis gaat terug naar de Romeinse tijd. Woningen van aristocraten of patriciërs werden vaak op heuvels gebouwd en waren zeer luxueus van ontwerp. Er wordt beweerd dat de naam ‘paleis’ afkomstig is van ‘palatijn’, de naam voor één van de heuvels in Rome.

Hoewel we een andere betekenis geven aan paleis doet een landhuis hier niet altijd veel voor onder. Het zijn grote woningen die van alle gemakken zijn voorzien en een imposante uitstraling hebben. Ze zijn gesitueerd in een landelijke omgeving en worden bewoond door welvarende personen en huishoudens.

In Curaçao heeft landhuis een compleet andere betekenis. Daar staat het landhuis of in het Papiaments “kas di shon” voor een plantagehuis waar de eigenaar van de plantage woonachtig was. En met eigenaar bedoelen we niet alleen de persoon die het grond en de gewassen bezit maar ook de slaven die hier verplicht moesten werken.

Hoewel er minder aandacht wordt besteed aan de slavernij in voormalig Nederlandse koloniën in vergelijking met de Amerikaanse slaven uit Afrika, bestond slavernij hier tot 1869. Van de 160 landhuizen op Curaçao staan er nog ongeveer 70. Deze landhuizen zijn vaak gerenoveerd en hebben nu een andere bestemming gekregen.

Wat is de bouwstijl?

Sinds de vijftiende eeuw zou het landschap in Europa veranderen, zowel in geografische zin als op politiek gebied. De tijd van het kasteel met slotgracht om de kasteelheer te beschermen was voorbij, er kwamen steeds meer landhuizen waar de aristocratie in zou wonen. Door huwelijken en geboorterecht was het niet ongebruikelijk dat een landheer meerdere landhuizen zou bezitten waar hij in roulatie zou wonen.

In de zestiende eeuw zou de bouwstijl verder veranderen. Zo was er geen reden meer om de beroemde punten die op kastelen prijken nog langer aan te houden, de accommodatie voor de eigenaar en de werkplek inclusief het onderkomen voor personeel zouden gescheiden worden van elkaar.

Het is lastig om een specifieke bouwstijl te beschrijven omdat ieder landhuis een uniek object is. Dit is het gevolg van veranderingen in bouwen en de samenleving door de eeuwen heen, ook de locatie kan een rol spelen in de stijl en uitvoering. Zo kan er een dak met pannen op liggen of een rieten dak. Meestal zullen er twee woonverdiepingen zijn maar hier zijn geen harde regels voor.

Hoe kun je een landhuis bouwen?

Veel landhuizen staan al eeuwenlang op hun plek en zullen daar niet snel verdwijnen. Omdat ze van hoogwaardige bouwkwaliteit zijn of omdat ze een monumentale status hebben verworven. Bij een eigen landhuis bouwen wordt de definitie zeer ruim genomen. Zo zijn er aannemers die iedere vrijstaande woning buiten de stad als een landhuis aanduiden, ongeacht de bouwstijl en omvang. Een ruime woning in de vrije natuur zijn wel criteria die steeds terugkeren.

Er zijn aannemers die standaard modellen aanbieden die ze op maat kunnen aanpassen naar de specifieke wensen van de opdrachtgever. In dat geval zal de eigenaar eerst een kavel moeten kopen of in erfpacht moeten nemen waarbij er strenge regels kunnen zijn wat betreft het gebruik van dit perceel. Zeker als het land zich in een natuurgebied bevindt of onder Staatsbosbeheer valt.

Bij de verkoop van een landhuis worden er wel iets meer eisen gesteld aan de promotie van een dergelijk optrekje. Een publicatie op funda is zeker een optie, de informatie moet volledig en juist zijn.

Er zal regelmatig een drone video gemaakt worden om te laten zien hoe groot het perceel is en hoe het landhuis staat in de omgeving. Overigens zullen niet alle landhuizen via de reguliere kanalen worden aangeboden, het kost doorgaans ook meer tijd voordat een nieuwe eigenaar gevonden is.

Dit betekent wonen in een landhuis

Veel ruimte, veel natuur en veel luxe, bij een landhuis mag het zeker iets meer zijn. Veel van deze woningen bestaan al honderden jaren, de architectonische flair geeft aan in welke periode de woning gebouwd is.

Op het terrein mag de eigenaar van alle gemakken voorzien zijn, wat betreft winkels en andere faciliteiten zul je wat grotere afstanden moeten afleggen. De luxe reikt daarmee tot de voordeur, of beter gezegd het hek bij de ingang van het landhuis.

Wat betreft de woningwaarde mag duidelijk zijn dat de prijzen hoger liggen dan de meeste andere woningtypen. Hoewel er landhuizen rond de vijf ton te koop staan kom je al snel tussen één of twee miljoen euro uit voor een riant landhuis met een flink perceel in een landelijke omgeving.

Het was en blijft dus een woning voor huishoudens met een behoorlijk kapitaal. Er zijn overigens landhuizen die te huur zijn, of zijn geconverteerd tot een hotel of bed&breakfast. Zo kun je even proeven van het wonen in een landhuis. Wil je meer woningtypes ontdekken?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|