Oorspronkelijk werd met villa een Romeins landhuis voor de hoogste klasse Romeinen bedoeld. Deze grote en luxueuze onderkomens waren in een natuurlijke omgeving gebouwd. Na de val van het Romeinse Rijk zou de term toegepast worden op landelijke huizen waar vaak landbouwactiviteiten en veehouderij zouden plaatsvinden.

In de Middeleeuwen werden landhuizen voor welgestelde personen als villa aangemerkt. Nu verstaan we onder villa’s vooral grote huizen in een natuurlijke omgeving of in een villapark.

Wat is een villa?

Een villa is een ruime en luxueuze vrijstaande woning, vaak omgeven door een grote tuin of landgoed. Een villa wordt gekenmerkt door zijn statige uitstraling en is doorgaans voorzien van meerdere kamers, luxe voorzieningen en een hoogwaardige afwerking.

Een villa is een groot, vrijstaand huis met een tuin. De meeste zullen luxueus van aard zijn. Er zijn twee of drie verdiepingen, een gelijkvloerse villa wordt aangemerkt als bungalow. Wat betreft bouwstijl zijn er uiteenlopende mogelijkheden.

Van oudsher betrof het vaak landhuizen in het buitengebied. Betreft de geografische locatie kan een villa in principe overal gebouwd worden, over het algemeen komt dit woningtype niet zoveel voor in het centrum van grote steden.

Wat zijn de kenmerken van een villa?

Dit type woning zal in de meeste gevallen vrijstaand zijn, hoewel er ook wel geschakelde woningen als villa worden verkocht. Er is een tuin aanwezig die rondom de woning zal lopen. De oppervlakte is bovengemiddeld. Het is mogelijk dat een herenhuis wordt aangemerkt als villa, de term herenhuis is meer een subcategorie binnen deze woningen.

Deze panden hebben een statige en meer klassieke uitstraling, villa’s kunnen ook een meer moderne styling bezitten.

Een type villa dat dienst deed als tweede woning is de buitenplaats, ook wel hofstede of landhuis genoemd. Notabelen zoals Constantijn Huygens en Cornelis de Graeff zouden hun geld investeren in land en vastgoed. Zo konden ze de overlast, drukte en stank van de stad in de zomer vermijden.

Er werden boerderijen gebouwd om geld te verdienen met het land, er werd een woning aan de boerderij gebouwd waar de landheer kon verblijven. Het voornaamste verschil met deze landhuizen en kastelen was dat er geen personen van adel in woonde maar burgers met wat meer geld dan de rest van de bevolking.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Eigenschappen

Er is geen officiële oppervlakte voor het pand, over het algemeen zal een villa 200 vierkante meter of groter zijn. Het gaat hierbij om de woning, het omringende perceel kan aanzienlijk groter zijn. De villa’s die gebouwd zijn in de achttiende- en negentiende eeuw zijn doorgaans ontworpen volgens de neoclassicistische stijl, ook het Engelse stijl landhuis was destijds in trek. De Engelse variant is minder regelmatig van vorm.

Een villa is tegenwoordig vaak kleiner dan een landhuis maar groter dan een standaard woning. Er zal een flinke tuin om het huis aanwezig zijn. Huizen in Nederland die in de twintigste eeuw werden gebouwd zijn vaak volgens de stijl van de Amsterdams School of Jugendstil ontworpen. Deze woningen kun je vinden in bijvoorbeeld Het Gooi en Knokke.

Villa

De betekenis

In de jaren dertig van de twintigste eeuw was er een opkomst van de welvarende midden- en hogere klasse die zich zou vestigen aan de rand van de stad. Er werden wijken gebouwd met villa’s die ook wel ‘Goudkust’ genoemd wordt. Er bestaat ook een televisie serie met dezelfde naam.

In villawijken kunnen afwisselend grotere en wat kleinere huizen staan die in prijs eigenlijk altijd hoger dan gemiddeld liggen. De cultuur in dit soort wijken werd gepersifleerd in de Nederlandse film “Flodder”, waar een gezin uit een stadswijk in een villa werd gehuisvest. Een aantal opnames voor deze film werden gemaakt in de villawijk Kollenberg, Sittard.

Wat is de bouwstijl van een villa?

Sinds de negentiende eeuw is de term villa voor vrijstaande landhuizen komen te staan. Er is nog verder onderscheid te maken in spa villa’s en en villa’s aan zee. Ongeveer honderd jaar geleden zou de Bauhaus villa zijn intrede doen, dit is een grote woning met een minimalistisch ontwerp zonder de opvallende decoratieve elementen waar klassieke landhuizen vaak mee geassocieerd worden.

In Zuid-Amerikaanse landen zijn elementen van de bouwstijl terug te zien in de haciendas die met name in Argentinië en Brazilië veel voorkomen. Deze gebouwen hebben hun oorsprong in Spanje en Portugal, waar de kolonisten in deze gebieden vandaan kwamen. In Indonesië wordt de term gebruikt om de landhuizen in Nederlandse bouwstijl aan te duiden.

Hoe kun je een villa bouwen?

Een villa bouwen zal duurder zijn dan een kleinere woning, toch kunnen de kosten per vierkante meter goedkoper uitvallen. Bij grotere projecten gaan de prijzen voor materialen vaak flink omlaag, daarnaast zijn er werkzaamheden die sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden in vergelijking met bijvoorbeeld twee kleinere woningen naast elkaar.

Uiteraard zijn er diverse kenmerken die van invloed zijn op de totaalprijs voor een villa. Denk aan de materiaalkeuze, de kwaliteit van afwerking en uiteraard de locatie. Een villa buiten de grote steden kan goedkoper zijn in aanschaf dan een klein appartement in het centrum van Amsterdam of Rotterdam.

Er zijn ook prefab mogelijkheden. Een prefabwoning wordt voorbereid in een fabriek of werkplaats waarbij verschillende elementen zoals wanden worden geassembleerd. Deze elementen worden vervolgens naar de eindbestemming gebracht en samengevoegd inclusief de nodige afwerking.

Voor een standaard woning is het mogelijk om het gebouw rond 150.000 euro als prefabwoning te bouwen, voor een groot huis mag je gerust het dubbele rekenen. Daarbij hebben we de kosten voor het perceel, afwerking en inrichting nog niet meegerekend.

Dit betekent wonen in een groot huis

Hoewel de bouwstijl flink kan afwijken is iedereen het er wel over eens dat wonen in een groot huis een luxueuze ervaring is. Er is veel ruimte, privacy en weelde. De wijze waarop dit wordt ingevuld kan verschillen.

Omdat villa’s op een ruim perceel gebouwd worden leent dit woningtype zich minder voor dichtbevolkte steden maar meer voor woonhuizen op het platteland. In de loop der tijd is er steeds meer aandacht gekomen voor de omgeving. Zo werden er steeds vaker fonteinen aangelegd, standbeelden geplaatst of een boomgaard aangeplant.

Het is ook mogelijk om een villa te huren, zowel voor semi-permanente bewoning als voor toerisme. In dat geval zal het een vrijstaande vakantiewoning betreffen waar vaak ook een zwembad in de tuin aanwezig zal zijn.

Het betreft geen gestandaardiseerde term waardoor deze huizen wereldwijd er compleet anders uit kunnen zien. Zo zullen deze woningen in Nieuw Zeeland de styling hebben van Edwardiaanse en Victoriaanse stijl woningen van hout met hoge plafonds, terwijl het in Nederland vaak vrij standaard woningen in een groter formaat betreft.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|