Slechts een derde van locaties buiten de bebouwde kom wordt exclusief voor landbouw gebruikt. Steeds meer boerenbedrijven stappen over op andere activiteiten of combineren hun traditionele werkzaamheden met iets nieuws. De boerderij zoals we die kennen van vroeger is sterk aan het transformeren. Wat een boerderij precies is en hoe je zelf in het landelijke gebied kunt gaan wonen lees je op deze pagina.

Wat is een boerderij?

Een boerderij is in feite de combinatie van woning en werkplek van een agrarische onderneming. Andere termen zijn hofstede en hoeve. Meestal betreft het naast het weiland en de stallen ook de woonruimte voor het boerengezin. Een woonboerderij is een type boerderij met exclusief een woonfunctie waar geen bedrijfsactiviteiten plaatsvinden.

Wat zijn de kenmerken van een boerderij?

De veranderingen in de opzet van boerenbedrijven verlopen steeds sneller. Naast innovaties in technieken en nieuwe ontwikkelingen op gebied van biologische teelt worden de zakelijke modellen ook steeds vaker aangepast of zelfs compleet vervangen. Dit heeft meerdere oorzaken, door import en export zijn er steeds meer megastallen bijgekomen om aan de vraag te voldoen. Er is minder diversiteit per landbouwbedrijf en directe verkoop naar consumenten heeft lange tijd nauwelijks plaatsgevonden. Nu ontstaat hier juist weer een reactie op met een ‘koop lokaal’ mentaliteit waarbij boeren meer diverse producten aanbieden aan een nieuwe doelgroep klanten. Met andere woorden; de boerderij zoals je die van vroeger kent is compleet anders geworden.

Boerderij

Boerderij eigenschappen

Een boerderij bestaat doorgaans uit een gebouw om te wonen met in de directe omgeving stallen, schuren en land. Een perceel is gemiddeld genomen veel groter dan een woning in de stad, er is meer open terrein. Dit betekent overigens niet direct dat er meer woonruimte is. Sommige boerderijen hebben slechts een kleine woning op het perceel voor een gezin.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Als je een boerderij wilt kopen of verkopen is het van belang om hiervoor een gespecialiseerde makelaar en taxateur in te schakelen. Ook huidige bewoners van een boerderij zullen wellicht een taxatie moeten laten uitvoeren om bijvoorbeeld hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden, een lening aan te vragen of het boerenbedrijf binnen een BV onder te brengen. Ben je op zoek naar een boerderij bekijk dan ook eens de website van Buitenstate. Op deze site ontdek je een enorme hoeveelheid aan woonboerderijen en luxe woningen. Een andere website met bijzonder veel aanbod in woonboerderijen en luxe woningen is Qualis.

Een boerderij kopen met als doel deze te verbouwen of herbestemmen is mogelijk onder specifieke voorwaarden. Naast de investeringskosten die een dergelijk project met zich meebrengen zal er ook rekening gehouden moeten worden met zaken als monumentale status. Steeds meer boerderijen vallen onder beschermd erfgoed, dit kan betekenen dat renovaties op een specifieke wijze uitgevoerd dienen te worden.

De betekenis van een boerderij

Een boerderij is traditioneel een combinatie van woonruimte en bedrijf waar diverse landbouwactiviteiten plaatsvinden. Dit kan het verbouwen van groente en fruit zijn of het houden van vee voor de productie van vlees of zuivelproducten. Kortom, alle soorten productie die niet in fabrieken plaatsvindt.

Ook zijn er steeds meer woonboerderijen bijgekomen in de laatste decennia. Dit zijn gebouwen in de vrije natuur waarbij het genereren van inkomsten uit een boerenbedrijf niet van toepassing zijn. Er zijn behoorlijk wat voormalige boerderijen die te koop staan en gekocht worden door stedelingen die graag buiten de stad gaan wonen, maar niet de intentie hebben om als boer aan het werk te gaan. Een woonboerderij wordt ook wel landhuis of state genoemd. Het komt ook regelmatig voor dat een voormalig agrarisch bedrijf geconverteerd wordt tot hotel, bed&breakfast, zalencentrum of horeca gelegenheid.

Wat is de bouwstijl van een boerderij?

De meest bekende boerderij bouwstijl in Nederland is de hallenhuisboerderij. Dit is een langstrekt, driebeukig gebouw. Het ankerbalkgebint is kenmerkend voor deze stijl. Voorheen werden de daken altijd met riet of stro gedekt, de vakwerkwanden waren van leem gemaakt. Tegenwoordig worden er ook vaak dakpannen gebruikt en zijn veel muren opnieuw gebouwd met stenen wat meer comfort en een betere isolatie biedt.

Globaal gesteld kom je in het noorden van Nederland vaak de kop-hals-romp boerderij tegen, stolpboerderijen en het oldambster boerderij type. Hallenhuisgroep boerderijen zijn doorgaans wat zuidelijker gelegen, dan is er nog de dwarshuisgroep en de Zeeuwse schuurgroep in Zeeland. Met name in Zeeland zie je vaker boerderijen met de schuur tegen de woning gebouwd, elders in het land zijn dit losstaande gebouwen.

Hoe kun je een boerderij bouwen?

Als je van plan bent om in een landbouwontwikkelingsgebied te gaan wonen moet je er rekening mee houden dat woningen voor burgers doorgaans niet gewenst zijn. Er zijn wel meer mogelijkheden voor bedrijfsactiviteiten wat de diversiteit in landbouw ondernemingen ten goede komt. De activiteiten moeten desalniettemin passen bij het gebied waar je een boerderij wilt bouwen.

Aan de rand van natuurgebieden bevinden zich regelmatig verwevingsgebieden en extensiveringsgebieden, hier is het wel mogelijk om huizen te bouwen met woonfunctie. Ook daar zijn regels aan verbonden, informeer bij de gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Als je in het bezit bent van een (woon)boerderij is het mogelijk om het rentmeesterschap uit te besteden aan een gespecialiseerde onderneming. Zo kun je toezicht, administratieve zaken en het opstellen of controleren van contracten uitbesteden. Dit geldt zowel voor boeren die liever bezig zijn met hun bedrijf als bewoners die wel graag op het platteland wonen maar zich liever niet bezighouden met alle bijkomende verplichtingen en regels.

Dit betekent wonen in een boerderij

Het idyllische idee van wonen in de natuur kan wreed verstoord worden als er een tractor bij zonsopgang langs komt pruttelen. Het is zeker zo dat je op een boerderij meer vrijheid en ruimte hebt.  Toch is er doorgaans veel levendigheid in deze gebieden. De wegen zijn niet altijd even breed en voorzien van asfalt, de toegankelijkheid is op zich in orde zolang je bereid bent om soms wat onberekenbare paden te berijden.

Wat betreft faciliteiten zoals breedband internet of bezorging aan huis door supermarkten kan de dienstverlening tegenvallen ten opzichte van een stadscentrum. De kans dat een Gorillas koerier binnen tien minuten aanbelt met de dagelijkse boodschappen is erg klein. Uiteraard zijn alle standaard voorzieningen ook hier aanwezig, al kunnen de afstanden die overbrugd moeten worden wat groter zijn. Gezinnen met jonge kinderen zullen ook rekening moeten houden met scholen in de buurt en andere voorzieningen voor kinderen. Spelen in de vrije natuur is natuurlijk ideaal, al moeten kinderen die alleen de binnenstad gewend zijn wel het één en ander leren over de risico’s die leven op de boerderij met zich meebrengt.