Erop uit trekken is altijd weer genieten. Ga je met de caravan de wijde wereld in of heb je een vast stekje gevonden waar het echt als een thuis van huis voelt? Je kunt op de bonnefooi een stacaravan kopen maar wees je ervan bewust dat er behoorlijk wat komt kijken bij de aanschaf.
Je koopt namelijk niet zomaar een tent maar een stuk onroerend goed. Wat is een stacaravan makelaar en waarom zou je voor een stacaravan makelaar kiezen als het het ook zelf kunt regelen?
Wat is een stacaravan makelaar?
Een stacaravan makelaar is een aankoop- of verkoopmakelaar die zich specialiseert in stacaravans en chalets. Dit zijn grondgebonden objecten die bestemd zijn voor recreatief gebruik. Waar andere makelaars zich richten op woonhuizen of zakelijke panden heeft een stacaravan makelaar een andere doelgroep; mensen die een optrekje willen kopen of verkopen voor gebruik in de vakantiedagen. Hoewel sommige chalets sterk lijken op een reguliere woning zijn er andere regels, rechten en plichten van toepassing.
Stacaravan kopen
Als je op zoekt bent naar een stacaravan dan zijn er twee routes om te nemen. Als eerste de ‘toeristische’ route waarbij je zelf een aantal recreatieparken bezoekt om de sfeer te proeven. Als je een leuke caravan of chalet tegenkomt dan neem je contact op met de stacaravan verkoopmakelaar om je verder te begeleiden.
Je kunt ook direct al de makelaar inschakelen om voor jou een passend object te vinden. Dit zal met name voor caravans in het buitenland erg praktisch zijn. Vervolgens zal de makelaar je door het proces begeleiden tot aan de sleuteloverdracht.
Stacaravan verkopen
Als je reeds in het bezit bent van een stacaravan dan kun je die zelf proberen te verkopen. Dit kan heel wat tijd en moeite kosten, daarom kiezen veel eigenaren ervoor om dit aan een stacaravan verkoopmakelaar uit te besteden. Daarbij kan er verschil zijn per aanbieder in de dienstverlening die je kunt verwachten. Wellicht heb je alleen behoefte aan begeleiding bij juridische zaken of je besteedt alles uit aan de professionals.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waarom kiezen voor een stacaravan makelaar?
Wist je dat een stacaravan sinds de jaren negentig als onroerend goed wordt gezien volgens de Nederlandse wetgeving? Voorheen werd een stacaravan beschouwd als een normale caravan maar dan zonder wieltjes. Aangezien dit betekent dat het object permanent met de grond verbonden is wordt het nu als onroerend goed beschouwd.
Het wordt overigens niet gezien als een woonruimte voor permanent gebruik, je zult nog steeds op een primaire woning ingeschreven moeten staan. Er zijn overigens gemeenten waar ze daar niet zo moeilijk over doen maar houd altijd in je achterhoofd dat het een vakantiewoning betreft. Hier zijn vijf zaken die een makelaar voor je kan regelen:
1. Zoeken naar een stacaravan of koper
Je zult waarschijnlijk niet heel Europa afreizen om een leuk stekje te vinden. De stacaravan makelaar helpt je de korte route te nemen bij de zoektocht naar een caravan of chalet. Een verkoopmakelaar helpt jouw object zichtbaar te maken. Meer kandidaten betekent meer kans op een vlotte verkoop.
2. Onderhandelen met de koper of verkoper
In beide gevallen moet je klaar zijn om onderhandelingen te voeren. Daarbij zal de prijs zeker een factor zijn maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Welke roerende zaken overgenomen worden of niet, of er nog onderhoud gepleegd wordt voor overname of de datum van overdracht.
3. Juridische zaken regelen
Een koopcontract is bindend, zorg dat alles in orde is. De regels liggen anders dan bij een reguliere woning, zo zul je niet de eigenaar worden van de grond. Je hebt dan direct te maken met meerdere partijen. Zo zijn er een flink aantal grote en kleine zaken die moeten kloppen voor je een handtekening zet. Een kleine fout kan grote gevolgen hebben!
4. Internationale zaken regelen
Als je een stacaravan wilt kopen die niet in Nederland staat dan kunnen er andere regels van toepassing zijn. Dit zijn juist de locaties waar je niet even snel naartoe kunt rijden om wat zaakjes te regelen. Een stacaravan aankoopmakelaar kan hier een rol in spelen. Zij hebben vaak meer expertise met internationale transacties en kunnen je hierin begeleiden.
5. Oplevering in orde brengen
Als er geen fabrieksgarantie meer op het object rust dan betekent dit niet dat de verkoper zomaar een bouwval mag verkopen. Als er gebreken bekend zijn dan ben je verplicht om deze kenbaar te maken bij de potentiële koper. De verkoopmakelaar kan hier een rol in spelen. Anderzijds zorgt de aankoopmakelaar ervoor dat er iemand aanwezig is die niet alles met een roze bril bekijkt. Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook.
Is een stacaravan of chalet hetzelfde?
Het voornaamste verschil tussen een stacaravan en een chalet is de kwaliteit van de constructie. Een stacaravan is doorgaans een standaard object dat elders in elkaar wordt gezet en op de uiteindelijke standplaats wordt geplaatst. Een chalet wordt van de grond af opgebouwd volgens de wensen van de klant.
Er zijn zeker overlappingen maar bij een chalet mag je normaal gesproken meer maatwerk verwachten, meer luxe en een hogere aankoopprijs. Stacaravans zijn heel eenvoudig gesteld huisjes van de lopende band terwijl chalets vaak heel sfeervol zijn van binnen en buiten.
Welke kosten zijn er bij een stacaravan of chalet?
De kosten voor een stacaravan of chalet bedragen meer dan alleen het object dat je koopt. Hier zijn een aantal kosten waar je rekening mee moet houden:
Makelaarscourtage
Dit is het bedrag dat de stacaravan makelaar rekent. Soms wordt er een vast tarief berekend, soms een percentage van de koopsom of op basis van losse diensten.
Parkkosten
Naast een stacaravan kopen zul je ook de grond waar de caravan op staat moeten huren. Je moet vooraf goed navragen wat de kosten en opties zijn bij de parkeigenaar. De verkoper van het huisje kan je advies geven maar je maakt afspraken met de grondbezitter.
Verzekering
Net zoals met een huis zul je ook verzekeringen moeten afsluiten. De aankoopmakelaar kan je hierin adviseren. Ook wat betreft aansprakelijkheid is het van belang om alles goed af te stemmen voordat je een definitieve beslissing maakt.