Ben je van plan op jezelf te gaan wonen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten die hiermee gemoeid gaan. Zo moet je denken aan onderdak, vaste lasten, eten en drinken om maar enkele voorbeelden te noemen. Wat kost het om op jezelf te wonen? Op deze pagina bekijken we de voornaamste kosten van zelfstandig wonen.

Is het duur om op jezelf te gaan wonen?

Eigenlijk is op jezelf wonen duur. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je iedere maand verdient maar zelfs mensen die behoorlijk wat kapitaal hebben zullen klagen over de kosten. Als je nu bij je ouders woont of elders inwoont is het slim om eens te vragen naar het huishoudboekje. Hoeveel kost het om je huidige huishouden draaiende te houden. Natuurlijk is het heel anders om op een klein appartementen op jezelf te wonen dan thuis in een grote woning met een compleet gezin, toch zullen er kostenposten naar voren komen waar je wellicht niet bij hebt stilgestaan.

Waar wil je wonen?

Voor de prijs van een kamer in de Randstad heb je een compleet huis elders in Nederland. Als je ergens gaat studeren of werken kun je niet zomaar kiezen waar je gaat wonen. Dan is er nog een groot verschil tussen een sociale huurwoning en particuliere verhuurders. Bij sociale huurwoningen liggen de prijzen gemiddeld een stuk lager, maar het aanbod is zeer beperkt. Als je tien of vijftien jaar op een woning moet wachten kun je beter meteen naar een seniorenappartement uitkijken.

Wat kost het om op jezelf te wonen?

We gaan je niet vragen waar het geld vandaan komt. Misschien werk je, heb je een studiefinanciering of betalen je ouders (mee). We kijken alleen naar de kosten voor op jezelf wonen. Hier zijn enkele gemiddelde kosten voor zaken die voor de meeste mensen van belang zijn. Houd er rekening mee dat gas, licht en water in studentenhuizen soms al in de huursom verwerkt is.

  • Een klein appartement kost gemiddeld tussen 300 en 600 euro per maand. In populaire wijken kan dit bedrag nog flink oplopen.
  • Een huis huren kost je waarschijnlijk tussen de 400 en 1000+ euro per maand. Tot aan de huurtoeslaggrens kun je huurtoeslag krijgen als je hiervoor in aanmerking komt. Dan betaal je soms maar een paar honderd euro uit eigen zak.
  • Gas, licht en water zal aanzienlijk goedkoper zijn in een appartement dan in een flinke woning. Je zit al snel op 100 euro maar dit kan best oplopen tot 3-400 euro per maand.
  • Telefoon, internet en televisie heb je zelf in de hand, laten we tussen 50 en 100 euro tellen. Vergeet ook abonnementen als Netflix en Spotify niet.
  • Je hebt diverse verzekeringen nodig wat waarschijnlijk rond enkele tientjes per maand zal uitvallen.
  • Dan is er nog de gemeentelijke belasting wat ook enkele tientjes zal kosten. Let daarnaast op zaken als een afvalstoffenheffing.

Je kunt ook als starter een huis kopen, mits je een hypotheek kunt krijgen. Er is helaas weinig aanbod voor starters, kopen is op termijn wel veel goedkoper dan huren omdat je kapitaal opbouwt. Je kunt hiervoor bij een hypotheekadviseur of makelaar aankloppen, die kan je adviseren over een huis kopen als starter.