Het energielabel van je woning is 10 jaar geldig. Bij verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Ook als je duurzaamheidsmaatregelen hebt doorgevoerd moet je een nieuw energielabel aanvragen. Hoe kun je een nieuw energielabel aanvragen en wat komt er allemaal bij kijken? Dat leggen we uit op deze pagina. Ook vind je informatie over het nieuwe label, voorlopig energielabel, definitief energielabel, energiebesparende maatregelen, energie index, wat het kost en praktische tips over duurzaam wonen.
Moet je een energielabel voor je woning aanvragen?
Bij verkoop of verhuur van een woning moet de eigenaar per januari 2021 een geldig energielabel van de woning kunnen overleggen. Sinds 2022 kan de inspectie leefomgeving hier op toezien. Een voorlopig label is tien jaar geldig. Als er tussentijds verbouwd wordt aan de woning dan is het mogelijk dat het bestaande label niet meer klopt.
In veel gevallen zullen de prestaties verbeterd zijn, bijvoorbeeld door goede isolatie, zonnepanelen een nieuwe energiezuinige cv ketel Je bent niet alleen verplicht om de potentiële kopers een accuraat energielabel te overhandigen, als het huis energiezuiniger is en de energieprestaties beter zijn en je hebt een lagere energierekening dan zal de waarde van de woning daardoor ook hoger uitvallen.
Wat staat er op een energielabel?
Via de website energielabelperfect.nl kun je een energielabel aanvragen, regelen en kun je kijken hoe een woning geregistreerd staat. Dit kan ieder adres in Nederland zijn, deze informatie is openbaar toegankelijk. Deze beschikbare documentatie zal overigens niet altijd volledig zijn. Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? dan blijft deze gewoon 10 jaar geldig
Wat zegt een energielabel? Het energielabel geeft aan wat de energieprestaties zijn van een gebouw en er staan nog een aantal details vermeld die van belang zijn voor de koper of huurder.
- De aanwezige isolatie per deel van het gebouw wordt benoemd zoals de gevels, daken, vloeren en ramen.
- De aanwezige installaties zijn hier te vinden zoals het type CV-ketel, ventilatie, koeling of zonnepanelen.
- Er kan melding worden gemaakt van de warmtebehoefte in de winter en het risico op hoge temperaturen binnen in de zomer. Ook het aandeel hernieuwbare energie wordt vermeld als dit van toepassing is. De letter is dus een optelsom van de aanwezige faciliteiten.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waar kun je een energielabel aanvragen?
Een energielabel aanvragen voor je woning kan bij erkende energieadviseurs. De website van de overheid verwijst je door naar het Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO). Je kunt hier erkend deskundige adviseurs opzoeken voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Geef je plaats, postcode of adres in en je krijgt een overzicht van energieadviseurs te zien inclusief de certificering die ze bezitten.
Energiebesparende maatregelen
Je kunt ervoor kiezen om één of meerdere offertes aan te vragen. Vervolgens maak je een afspraak met een energieadviseur. Als de energieadviseur komt zal de woning ter plekke worden opgenomen. Je moet zelf ook zoveel mogelijk informatie over de woning verzamelen.
Denk hierbij aan bestaande energielabels, bouwtekeningen, documenten over de woning en facturen van verbeteringen die doorgevoerd zijn. De energieadviseur zal vervolgens de energieprestatie berekenen en deze officieel registreren. Als dit proces voltooid is dan ontvang je als eigenaar een afschrift van het energielabel.
Een energieadviseur kan voor jou als woningeigenaar meer voor je betekenen dan alleen een wettelijk verplicht energielabel voor je woning verstrekken. Een energieadviseur laat ook zien wat een energiezuinige woning betekent. Zo geeft de adviseur ook adviezen om de woning verder te verduurzamen.
Een energiezuinig huis met een hogere waardering levert meer geld op bij verkoop en verhuur, het kan daarmee een goede investering zijn om het pand te verduurzamen. Uiteraard profiteer je er ook van als je er zelf woont.
Wat kost een definitief energielabel aanvragen?
Wat een energielabel aanvragen kost is afhankelijk van het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om de woning op te nemen. De adviseur mag zelf het tarief bepalen. Het kan daarom voordeel opleveren om meerdere offertes op te vragen om prijzen en diensten met elkaar te vergelijken. In het kort is dit de werkwijze van een energieadviseur bij een keuring voor het energielabel:
- Je kiest een adviseur en plant een afspraak in.
- De adviseur zal in 1 tot 2 uur de woning visueel inspecteren.
- De kenmerken van de woning worden opgenomen.
- De aanwezige installaties worden genoteerd.
- Documentatie wordt verzameld.
Definitief energielabel aanvragen
Op basis van alle informatie en verschillende factoren kan de adviseur de berekening maken. Daarbij komen onderwerpen aan bod zoals, type woning, het type verwarming, warm water voorzieningen, ventilatie en de koeling van de woning. Hier komt een definitief energielabel van je woning uit met aanbevelingen.
Als je besluit om de aanbevelingen door te voeren dan zul je een nieuw definitief label moeten aanvragen. Dit doe je als de werkzaamheden voltooid zijn of op het moment dat je besluit de woning te gaan verkopen of verhuren. Op het moment dat er een overeenkomst wordt afgesloten moet de eigenaar een courant label kunnen overleggen.
Geldig energielabel geregistreerd?
De energieadviseur moet in het bezit zijn van een BRL 9500 certificering. Dit staat voor Energieprestatieadvisering / EPA. Er wordt onderscheid gemaakt tussen adviseurs die woningen keuren, vrijstaande gebouwen of utiliteitsgebouwen.
Bij woningbouw is een BRL9500-W certificatie van toepassing, bij utiliteitsbouw betreft het een BRL9500-U certificering. Kiwa zorgt voor de certificering van bedrijven. Dit is een specialist op het gebied van testen, inspectie en certificering.
vereenvoudigd energielabel?
Hier zijn nog vijf veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking op het energielabel van een woning.
1. Waar kan ik het label aanvragen of inzien?
Via energielabel.nl kun je het label opzoeken. Het volledige label van je eigen huis kun je via MijnOverheid opvragen bij de Kadastrale Gegevens onder Wonen.
2. Hoe lang moet ik wachten op de uitkomst?
De tijd tussen aanvraag en uitgifte kan weken tot zelfs maanden duren, afhankelijk van de adviseur en doorlooptijd. Begin dus op tijd met de aanvraag.
3. Wat zijn de kosten voor een energielabel aanvragen?
De kosten voor een keuring kunnen variëren op basis van de situatie. Als je de documenten goed op orde hebt bij de keuring en de opname verloopt vlot dan kun je kosten besparen.
4. Geldt dit label ook voor huurders?
Een verhuurder moet net zo goed een energielabel van de woning kunnen overleggen aan de huurder bij mutatie. Als dit niet gebeurt dan kun je ILT verzoeken om een brief naar de verhuurder te sturen. Je kunt ondertussen zelf het label inzien via de openbare registers. Als verkoper of verhuurder ben je dus ook verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning
5. Hoe werkt het met appartementen?
Als de appartementen veel overeenkomsten vertonen dan kun je gezamenlijk een keuring aanvragen. Dit kan tijd en kosten besparen. Bespreek het binnen de VvE.