Je kunt een wand decoreren voor het esthetisch aanzicht, het is ook mogelijk om functionele wandbekleding aan te brengen. lambrisering biedt een combinatie van een bijzondere wanddecoratie die ook praktische voordelen heeft. Wat is lambrisering, wat zijn de voordelen en hoe kun je het plaatsen? Lees verder voor alles wat je moet weten over lambrisering.
Wat is lambrisering?
In de basis is lambrisering een houten wandbekleding of betimmering die de muur niet geheel bedekt. De hoogte kan verschillen, vroeger was lambrisering aanzienlijk hoger dan tegenwoordig het geval is. Naast houten planken tegen de wand zijn er ook andere materialen zoals MDF of kunststof mogelijk. Het schilderen van de wand met twee kleuren wordt ook wel pseudo-lambrisering genoemd.
Historie van lambrisering
De geschiedenis van lambrisering gaat terug tot aan de middeleeuwen. Toen reikte de planken meestal de hoogte van een persoon. In die periode was het exclusief een type wandbekleding, later zou deze stijl ook over de gehele ruimte worden toegepast. Zo werd een ruimte inclusief deuren en raamkozijnen vaak in dezelfde stijl uitgevoerd wat eenheid bracht in de kamer. De kleur van de lambrisering zal doorgaans anders zijn dan de rest van de wand wat het een bijzonder contrast geeft. De houten planken kunnen als bescherming dienen voor de muren. Naast toepassing in woonhuizen wordt lambrisering ook toegepast in openbare gelegenheden, zakelijke panden, hotels en pretparken. In het Engels wordt het bekleden van wanden met planken ‘panelling’ genoemd.
Het woord ‘lambrisering’ komt van ‘lambrusca’. Dit is een verwijzing naar illustraties van wijnranken op houten wandbekleding tegen het onderste deel van een wand. De houten planken kunnen echter ook van blank hout zijn of geverfd in een monotoon kleur of met een tekening. Wat zijn de voordelen van lambrisering?
- Het is een decoratief element in de ruimte.
- Het paneelwerk kan de wanden beschermen.
- De panelen kunnen schade of oneffenheden aan de wand bedekken.
- In constaterende kleuren kan het de ruimte optisch groter doen lijken.
- De toegepaste materialen zijn eenvoudiger te reinigen dan verf of stucwerk op muren.
Verwijderen van de panelen kan een uitdaging vormen, dit is afhankelijk van het materiaal en het type bevestiging. Er zijn meerdere voordelen van lambrisering, wat is de prijs van deze wanddecoratie?
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Decoratieve eigenschappen
Als het onderste deel van de wand een andere structuur en kleur heeft dan geeft dit een bijzondere uitstraling aan de gehele ruimte. Er ontstaat direct meer diepte. Als de boven- en onderzijde in dezelfde tint wordt geschilderd dan zal dit effect minder zijn, het verschil in materiaal en bijvoorbeeld een profiel geeft nog steeds een luxueus aanzicht. Het is mogelijk om de lambrisering te voorzien van een kamerbrede schildering maar dit hoeft niet. Een houtstructuur of ander ruw oppervlak biedt op zichzelf al onderscheid met de rest van de wand.
Als je verder nog wanddecoratie wilt ophangen zoals een schilderij dan kan dit de helften overlappen. Dit wordt met name gedaan als het pseudo-lambrisering betreft met verf of behang. Als er een decoratieve rand aan de bovenzijde van de lambrisering aanwezig is dan zal enige afstand van het middelpunt voor wanddecoraties beter uitkomen.
Wat kost lambrisering?
De prijzen voor lambrisering kunnen sterk uiteenlopen op basis van het materiaal, het design en de afwerking. Voor buiten lambrisering zal er gebruik worden gemaakt van hoogwaardige materialen om een lange levensduur te garanderen. Binnen kan er gebruik worden gemaakt van lichtere en goedkopere materialen, hoewel ook hier de lambrisering een beschermende waarde zal vertegenwoordigen. De kosten zullen hoger uitvallen dan andere soorten wandbekleding zoals verf of behang. Het is wel een type wandbekleding dat goed te onderhouden valt. Enkele kenmerken die van invloed zijn op de prijs:
- Materiaal
- Afwerking
- Hoogte
- Breedte
- Plaatsing
Als er bijvoorbeeld hardhout wordt gebruikt dan zullen de kosten hoger uitvallen dan met MDF platen het geval is. Vraag offertes aan bij leveranciers en informeer naar de mogelijkheden.
Aandachtspunten bij lambrisering
Hoewel lambrisering doorgaans meer slijtvast zal zijn dan andere soorten wandbekleding zijn er wel enkele mogelijke risico’s. In de eerste plaats zijn niet alle materialen even slijtvast. Omdat het harde materialen zijn kunnen er deuken, scheuren of krassen ontstaan. In sommige gevallen is het mogelijk om plaatselijke schade te herstellen en is het niet nodig om de volledige lambrisering te vernieuwen.
Hoe plaats je de lambrisering? Dit is voor een deel afhankelijk van het gekozen materiaal en de hoogte. Zo zijn er panelen die direct verlijmd worden met de wand of met dubbelzijdige tape worden bevestigd. Andere materialen worden met schroeven bevestigd, eventueel afgewerkt met siliconen kit. Als het een puur decoratief element betreft dan hoeft het materiaal niet rotsvast te zitten, als het juist wel een beschermende waarde moet hebben dan is de bevestiging van essentieel belang. Er zijn modulaire systemen met tand- en groef aansluiting waarmee grote oppervlakken snel een eenvoudig te plaatsen zijn.
Bij leidingen en stopcontacten kan de plaatsing wat lastiger verlopen, met afdekplaatjes kun je ervoor zorgen dat het geheel netjes wordt afgewerkt. Er zijn opties voor doe-het-zelf hobbyisten, het is ook mogelijk om een expert in te schakelen die de plaatsing verzorgt. Goed meten is van belang, maak gebruik van een waterpas om de plaatsing perfect recht te plaatsen.
Panelen plaatsen op de muur
De hoogte van lambrisering was traditioneel zo hoog als een persoon, later zou deze standaard lager worden tot ergens tussen heup en borst. Het is ook mogelijk om een lagere lambrisering te plaatsen om bijvoorbeeld de wand te beschermen tegen schoenen en laarzen. In dat geval worden regelmatig vlakke platen van staal gemonteerd. Als er geen sprake is van een decoratief element maar puur functioneel dan wordt de term lambrisering doorgaans niet gebruikt.
Schilderen of behangen op de muur
Een meer eenvoudige vorm van pseudo-lambrisering is het verven of behangen van de wand in twee delen. Bijvoorbeeld de onderste 1.20m van de muur in een donkere tint en het bovenste deel lichter van kleur. Het is ook mogelijk om het onderste deel te behangen met een behang voorzien van een motief en het bovenste deel egaal te schilderen. Dit zorgt voor een speels effect in de ruimte zonder overheersend te worden. In dat geval is het doorgaans mooi om een decoratieve strip in het midden te plaatsen die de overgang accentueert. Dan gaat er echter geen extra beschermende werking uit van deze esthetische ‘lambrisering’.