Homematching.nl is een huizensite die zich niet beperkt tot de woningen die via makelaars aangeboden worden. Deze pagina richt zich op alle huizen in Nederland, ook de woningen die momenteel niet te koop zijn hiermee richten ze zich op een onzichtbare woningmarkt. Tweederde van huiseigenaren in Nederland is namelijk bereid om te willen verhuizen als de condities aanspreken. Hoe werkt Homematching? Op deze pagina vind je uitleg over deze site, je leert wat de Homematching kosten zijn en wat gebruikers denken over deze service.

Wat is Homematching?

Er zijn te weinig beschikbare woningen voor het aantal woningzoekenden in Nederland. Is dat eigenlijk wel zo? Dat een huis niet direct te koop staat aangeboden betekent niet dat de eigenaar geen intentie heeft om de woning te verkopen. Er zijn miljoenen woningen die je niet zult tegenkomen op funda die eigenlijk toch wel bereikbaar zijn. Homematching laat je kennis maken met de verborgen woningmarkt en de verkopers erachter.

homematching.nl

Homematching is een huizensite die de onzichtbare markt in Nederland zichtbaar maakt. Huiseigenaren kunnen vrijblijvend hun woning presenteren en aangeven of er een intentie is om te verkopen. Daarbij worden vijf criteria gehanteerd:

  1. Niet te koop: Je hebt een woning die je niet direct van plan bent om te verkopen. Maar als er iemand met een goed voorstel komt dan sta je hier wel voor open.
  2. Onder de juiste condities: Je hebt niet direct haast om je woning te verkopen maar het is wel een optie. Je bepaalt als huiseigenaar de condities waaronder je bereid bent je huis te verkopen.
  3. Binnenkort te koop: Je gaat op afzienbare termijn verhuizen en je wilt peilen of er vraag is naar jouw woning. Bieden mag, de bewoners zijn bereid om te vertrekken.
  4. Nu te koop: Je wilt zo snel mogelijk verhuizen en serieuze kopers zijn welkom. Deze woningen komen snel vrij voor overname.
  5. Verkocht: Het traject is afgerond en de woning is succesvol van eigenaar gewisseld. Dit is een succesverhaal op Homematching.

In Nederland lijkt de situatie een beetje zwart-wit te zijn. Een huis is te koop of niet. Als je even over de grens bij België kijkt zul je veel meer “Te Koop” bordjes zien staan. Daar is het vrij gebruikelijk om je woning aan te bieden mits er een goed bod komt. Dat idee wil Homematching introduceren op de Nederlandse markt om de vraag en het aanbod beter bij elkaar te brengen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoe werkt Homematching?

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van deze huizensite. Als je op zoek bent naar een woning dan kun je op Homematching inloggen en aangeven wat je woonwensen zijn. Als er een huis beschikbaar komt die voldoet aan jouw voorkeuren dan kun je hier direct op reageren. Daarnaast kun je ook peilen of er interesse is naar jouw woning, ook als je op dit moment niet van plan bent om je huis te verkopen. Gebruikers van het platform kunnen namelijk huizen liken, net als op social media sites als Facebook. Zo zie je hoe goed jouw woning in de markt ligt.

Homematching te koop

Als een huis in de verkoop komt te staan dan kun je hier als woningzoekende op reageren. Je kunt zo gaan onderhandelen over de voorwaarden en voor je het weet heb je een woning gekocht of verkocht. Homematching wil met deze dienstverlening een meer relaxte woningmarkt realiseren. Hieronder een voorbeeld: Te koop onder de juiste condities

HomeMatching bij de juiste condities

Wat kost Homematching?

Als woningzoekende of huiseigenaar hoef je niet te betalen voor de dienstverlening. Je kunt op Homematching inloggen, een pagina inrichten voor je huis, naar een passende woning op zoek gaan en huizen liken. Alle functionaliteit is gratis te gebruiken. Het verdienmodel zit in het koppelen van adviseurs en andere professionals met gebruikers. Je kunt hier namelijk een flink aantal makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs en andere professionals in de huizensector vinden.

Homematching makelaars

Als je bijvoorbeeld een woning hebt gevonden dan wil je waarschijnlijk dat een aankoopmakelaar je voorziet van deskundig advies. Op de Homematching website wordt overigens meer gesproken van adviseurs, termen als makelaar kom je niet vaak tegen op deze website.

Homematching kosten zijn er niet voor consumenten, professionele aanbieders betalen wel om hun diensten aan te mogen bieden. Je bent als consument overigens niet verplicht om een aanbieder via deze website te kiezen. Onder iedere woning vind je lokale makelaars en andere professionals die je kunnen helpen een huis te kopen of verkopen.

Homematching ervaringen

Deze huizensite is nog niet zo lang in de lucht, het is dan ook niet helemaal eerlijk om definitieve conclusies te trekken over de kwaliteit van de dienstverlening. Homematching ervaringen zijn wat lastig te vinden, op de bekende review sites wordt deze huizensite niet genoemd. Via de Facebook pagina kun je wel wat reviews lezen, de ervaringen lopen sterk uiteen. Een kritische recensie geeft aan dat er weinig activiteit lijkt te zijn in 2021. Dit lijkt een terechte opmerking. Het aantal updates via zowel de website als de Facebook pagina is flink teruggenomen. In 2020 werd er nog een bericht geplaatst dat de populariteit sterk toenam, daarna lijkt de communicatie stilgevallen te zijn. Toch is de website verder prettig om mee te werken en het concept lijkt interessant te zijn. Wellicht is de organisatie te klein om meer zichtbaarheid te realiseren en weten ze zich niet voldoende te positioneren in de huizenmarkt.

De informatie over de huizen kan niet eenvoudig geverifieerd worden, huiseigenaren plaatsen zelf de beschrijving en foto’s. Op funda wordt deze informatie gecontroleerd door een erkende makelaar, dat is hier niet het geval. Ook het concept waarbij huizen die niet actief te koop zijn toch gepubliceerd worden roept bij gebruikers soms vraagtekens op.

Is het een goede huizensite?

De visie van Homematching is in ieder geval interessant. In plaats van het kleine aanbod woningen dat te koop staat is het mogelijk om huizen zichtbaar te maken waarvan de eigenaar niet direct plannen heeft om te verhuizen. Maar als de omstandigheden goed zijn dan kan er snel een deal gemaakt worden. Het grootste probleem is de vrijblijvendheid. Woningzoekers weten niet of de eigenaar van plan is de woning te verkopen, een huiseigenaar weet ook niet of de bezoekers serieus zijn. De relaxte aanpak is misschien een beetje té vrijblijvend. Dat de communicatie van de website eigenaars momenteel erg minimaal is wekt helaas geen vertrouwen op. De website functioneert, er zijn huizen te vinden evenals lokale professionals die je kunnen bijstaan. Maar er lijkt een solide basis te ontbreken in een huizenmarkt die toch al onzeker is. Omdat er bij Homematching geen kosten verbonden zijn aan het gebruik van de website ligt het risico laag. Bekijk hier de top 10 huizensites