HomeMatching is een huizensite die zich niet beperkt tot de woningen die via makelaars aangeboden worden. Deze website richt zich op alle koophuizen in Nederland, ook op woningen die momenteel (nog) niet te koop zijn, maar op termijn beschikbaar komen. Hiermee richten ze zich op een onzichtbare woningmarkt. Tweederde van de huiseigenaren in Nederland is namelijk bereid om te willen verhuizen als de condities juist zijn. Hoe werkt HomeMatching? Op deze pagina vind je uitleg over deze site, je leert wat de kosten zijn en wat gebruikers denken over deze service.

Wat is HomeMatching?

Er zijn te weinig beschikbare woningen voor het aantal woningzoekenden in Nederland. Is dat eigenlijk wel zo? Dat een huis niet direct te koop staat aangeboden betekent niet dat de eigenaar geen intentie heeft om de woning te verkopen. Er zijn miljoenen woningen die je niet zult tegenkomen op funda die eigenlijk toch wel bereikbaar zijn. HomeMatching laat je kennis maken met de verborgen woningmarkt en de verkopers erachter.

homematching.nl

HomeMatching is een huizensite die de onzichtbare markt in Nederland zichtbaar maakt. Huiseigenaren kunnen vrijblijvend hun woning presenteren en aangeven of er een intentie is om te verkopen. Daarbij worden vijf criteria gehanteerd:

  1. Bij juiste condities: Je hebt niet direct haast om je woning te verkopen, maar het is wel een optie. Je bepaalt als huiseigenaar de condities waaronder je bereid bent je huis te verkopen. Denk hierbij aan: zodra je een woning vind, als werksituatie wijzigt, bij een goed bod, zodra nieuwbouw is opgeleverd, etc.
  2. Binnenkort te koop: Je gaat binnen afzienbare termijn verhuizen en je wilt peilen of er vraag is naar jouw woning. Bieden mag, de bewoners zijn bereid om binnenkort te verkopen.
  3. Te koop: Je wilt zo snel mogelijk verhuizen en bent op zoek naar serieuze kopers. Deze woningen zijn vrij voor overname.
  4. Onder bod: De eigenaar heeft een bod op de woning gekregen en bevind zich in de onderhandelingsfase.
  5. Verkocht: Het traject is afgerond en de woning is succesvol van eigenaar gewisseld. Dit is een succesverhaal op HomeMatching.

In Nederland lijkt de situatie een beetje zwart-wit te zijn. Een huis is te koop of niet. Als je even over de grens bij België kijkt zul je veel meer “Te Koop” bordjes zien staan. Daar is het vrij gebruikelijk om je woning aan te bieden mits er een goed bod komt. Dat idee wil HomeMatching introduceren op de Nederlandse markt om de vraag en het aanbod beter bij elkaar te brengen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe werkt Homematching?

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van deze huizensite. Als je op zoek bent naar een woning dan kun je je op HomeMatching aanmelden met een zoekprofiel. Je geeft aan wat je woonwensen zijn. Als er een huis beschikbaar komt die voldoet aan jouw voorkeuren, dan kun je hier direct op reageren. Daarnaast kun je ook peilen of er interesse is in jouw woning, ook als je op dit moment niet direct van plan bent om je woning te verkopen.

Gebruikers van het platform kunnen namelijk huizen liken, net als op social media sites zoals Facebook. Als je een woning liket, wordt je op de hoogte gehouden wanneer er ontwikkelingen zijn over het huis. Daarnaast kun je berichten sturen naar elkaar en eventueel een bod uitbrengen op een woning. Zo kan een woningeigenaar vroegtijdig peilen hoe zijn woning in de markt ligt. Homematching te koop

Als een huis in de verkoop komt te staan dan kun je hier als woningzoekende op reageren. Je kunt zo gaan onderhandelen over de voorwaarden en voor je het weet heb je een woning gekocht of verkocht. HomeMatching wil met deze dienstverlening een meer relaxte woningmarkt realiseren.

HomeMatching bij de juiste condities

Wat kost HomeMatching?

Als woningzoeker en/of woningeigenaar kun je je gratis aanmelden. Je ontvangt dan een Basis account, waarmee je gratis kunt rondkijken op HomeMatching. Je kunt beperkte locatiegegevens inzien, maar wel woningen liken en updates ontvangen. Wil je een jaar lang onbeperkt berichten sturen, bezichtigingen plannen, biedingen uitbrengen, locatie- en adresgegevens inzien, woningen liken en updates ontvangen, dan kan dit met het Ultimate account.  Hiervoor betaal je éénmalig €29,95 incl. btw. Het account loopt standaard na 1 jaar automatisch af.

Homematching makelaars

Als je bijvoorbeeld een woning hebt gevonden dan wil je waarschijnlijk dat een aankoopmakelaar je voorziet van deskundig advies. Op de HomeMatching website wordt overigens meer gesproken van adviseurs, termen als makelaar kom je niet vaak tegen op deze website.

HomeMatching ervaringen

Via het platform delen gebruikers hun ervaringsverhalen. Deze worden regelmatig uitgeschreven in blogs. Er is te lezen hoe woningzoekers voor Funda een woning vonden via het platform, hoe verkoopprocessen verlopen en hoe het platform in praktijk uitpakt. Als je het leuk vind kun je hier een aantal ervaringsverhalen lezen:

Arne-Jan en Lorna liepen voor op Funda, dolgelukkig met hun nieuw huis
Aan Rick en Ivana werd het huis gegund
Na een goed bod verkochten Anouk en Peter hun huis
Thérèse verkocht binnen 2 weken haar woning
Rutger en Evi vonden een volgende huis en verkochten hun huis via HomeMatching

Naast blogs en ervaringsverhalen op het platform zijn er diverse reviews op Facebook te lezen. Een kritische recensie geeft aan dat er weinig activiteit lijkt te zijn in 2021. Dit leek destijds een terechte opmerking. Op social media was weinig activiteit en het platform worstelde met het actueel houden van het aanbod.

Inmiddels is het platform doorontwikkeld en wordt het aanbod actueel gehouden en worden wekelijks meerdere berichten gedeeld via social media kanalen. Partijen als Vereniging Eigen Huis, Makelaarsland, De Hypotheker, SNS Bank en meer dan 170 andere partijen hebben zich ook aangesloten als dienstverleners op het platform.

De website is verder prettig om mee te werken en gezien de ruim 100.000 leden lijkt het concept nu ook te worden omarmd door het brede publiek. De informatie over de huizen en foto’s worden door huiseigenaren zelf beheerd en zijn in veel gevallen (nog) niet geverifieerd door een makelaar. Op Funda wordt deze informatie gecontroleerd door een erkende makelaar, dat is op HomeMatching dus niet het geval. Dus vind je een interessante woning op HomeMatching: laat altijd even een makelaar of woningmarktprofessional met je meekijken.

Is het een goede huizensite?

De visie van HomeMatching is in ieder geval interessant. Het platform meldt dat 61% van de leden binnen een half jaar wil verhuizen en 39% binnen 6-24 maanden. In plaats van het kleine aanbod woningen dat te koop staat is het mogelijk om huizen te vinden waarvan eigenaren binnen afzienbare tijd verhuisplannen hebben.

Het platform heeft de laatste jaren ingezet op ontwikkeling en verbetering, waaronder het uitrollen van nieuwe functionaliteiten zoals een prettige chatfunctionaliteit. Dit heeft het platform sterk heeft verbeterd. Zo zie je nu ook duidelijk binnen welke termijn de eigenaar van woning verhuisplannen heeft en wat de specifieke woonwensen van de woningzoekers zijn.

Voorheen kwamen berichten vanuit het platform niet altijd binnen bij gebruikers, het platform heeft dit inmiddels opgelost door te werken met e-mailverificatie en telefoonnummers. Berichten komen dus altijd binnen en je kunt altijd reactie verwachten, wel zo prettig. Omdat er bij HomeMatching weinig kosten zijn verbonden aan het gebruik van de website ligt het risico laag.

Bekijk hier de top 10 huizensites

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|