Op een huis staat een prijskaartje. De vraagprijs weliswaar maar het is vrij duidelijk aan welk bedrag de verkoper zit te denken. De kosten bij verschillende makelaars zijn echter niet zo transparant. Iets met een courtage, geen vaste tarieven en we rekenen het bedrag wel af als de koop voltooid is. Wat kost een makelaar, hoe bereken je de courtage en is deze courtage onderhandelbaar? Een makelaar vinden is niet moeilijk, erachter komen wat deze assistentie je gaat kosten wel. Wij leggen het uit op deze pagina.

Kosten makelaar?

Je ziet een huis staan op funda voor 4 ton. Dat lijkt je een goede deal dus je besluit om te reageren. Je kunt geen contact opnemen met de huiseigenaar maar je wordt doorgesluisd naar de verkoopmakelaar. Dit is slechts het eerste obstakel als bieder, daarna volgt een hordenrace met onderhandelingen, koopcontracten waar ontbindende voorwaarden in staan, taxatie, bouwtechnische keuring etc. Als je hier hulp bij wenst dan kan een aankoopmakelaar inschakelen erg waardevol zijn. Maar hoeveel kost een aankoop- of verkoopmakelaar? Als je makelaars gaat vergelijken dan kom je bedragen tegen die uiteenlopen van enkele honderden euro’s tot het tienvoudige. En dan is er een begrip dat je alleen in de makelaardij tegenkomt; courtage. Wat kost een makelaar en wast is een redelijke courtage?

Wat is een redelijke courtage?

Sommigen makelaars werken met vast bedragen voor hun dienstverlening. Dat is duidelijk maar niet altijd de beste deal voor de klant. Is het eerlijk om voor een huis van 2 ton net zoveel te betalen als voor een huis van 6 ton? Een duurdere woning is wellicht groter, de omstandigheden zijn complexer. De diensten van een makelaar zijn maatwerk, daar kun je niet zomaar een tarief aan koppelen. Daarom heeft de makelaardij een provisie als standaard vergoeding gekozen. Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. De meeste makelaars rekenen tussen 1 en 2 procent van de koopsom. Voor een woning van 400.000 betaal je dus 4000 tot 8000 euro aan gemiddelde makelaarskosten. Als de uiteindelijke verkoopprijs na onderhandelen hoger uitvalt dan stijgt de courtage dus mee. Daalt de prijs dan betaal je minder aan de makelaar. 1 of 2 procent betekent een verschil van duizenden euro’s. Is courtage onderhandelaar?

Onderhandelen over de courtage

Tot 1999 waren NVM makelaars verplicht om een standaard tarief te berekenen aan hun klanten. Sindsdien mag iedere makelaar zelf bepalen welk tarief ze berekenen. Een vast bedrag of een percentage, dat is aan de makelaar om te bepalen. Als een makelaar 2 procent courtage rekent dan betaal je gemiddeld genomen best veel. Kun je over de courtage onderhandelen? Dat kan zeker maar let op waar je op bespaart. Als je bijvoorbeeld aangeeft liever zelf de bezichtigen uit te voeren of als je veel zaken zelf kunt regelen dan heeft de makelaar minder werk om uit te voeren. Dit kan wel het animo temperen om je van dienst te zijn, let dus op met felle onderhandelingen over de makelaarskosten. Je mag best kritisch zijn, let vooral op wat de makelaar voor het geld uitvoert. Een goede onderhandelaar kan je duizenden euro’s besparen, dan maakt een half procent meer echt niet zoveel uit.

Wat zijn gangbare makelaars tarieven?

Bij een huis kopen is er veel om te regelen zoals een taxateur zoeken of een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Bij verkoop moet er weer een strategische vraagprijs worden bepaald, bezichtigingen worden geregeld etc. De gemiddelde kosten van een makelaar voor zowel verkoop als aankoop zullen niet veel afwijken. Als je gemiddeld genomen 1,5 procent makelaarscourtage telt dan kun je op basis van de prijsklasse van een woning de kosten inschatten.

Vaste kosten makelaar

Er zijn makelaars die vaste tarieven hanteren, hoeveel kost een makelaar in dit geval? Bij een aankoop- of verkoopmakelaar die op basis van een standaard tarief prijzen bepaalt zal de kaders van de dienstverlening heel duidelijk aangeven. Denk aan het plaatsen van de woning op funda, het plannen en uitvoeren van bezichtigingen of het onderhandelen over de prijs van de huidige woning. Er zijn goedkope makelaars die een vast tarief rekenen om een woning op funda te plaatsen en een waardebepaling uitvoeren. De rest regel je zelf of je koopt er extra pakketten bij. Dan kun je voor pakweg 400 euro klaar zijn. Je moet dan wel zelf veel uitzoeken en de kans op fouten ligt hoger. Het opstellen en controleren van het koopcontract moet bijvoorbeeld zeer nauwkeurig worden uitgevoerd, ook bij de onderhandelingen kan een makelaar goed van pas komen. Gangbare makelaars tarieven, makelaars kosten voor een A tot Z service liggen tussen 4000 en 5000 euro voor een woning in een gemiddelde prijsklasse. Je kunt onderhandelen over de kosten, toch komt dit bedrag niet uit de lucht vallen.

Wat het kost of wat het oplevert

Wat is een redelijke courtage? Een bedrag dat lager ligt dan de voordelen die de service oplevert. Soms is dit in bedragen uit te drukken. Als een goede onderhandelaar je duizenden euro’s bespaart dan is de courtage alweer grotendeels terugverdiend. Als het traject in 4 weken rond is terwijl je zelf maanden bezig zou zijn dan is dit ook de centen waard. Als je ervoor kiest om het zelf te regelen of een goedkope makelaar in te schakelen dan loop je het risico helemaal mis te grijpen. Om te oogsten moet je eerst zaaien, de makelaar kost geld maar het is echt niet altijd een overbodige kostenpost.

Makelaars vergelijken

Voor zowel een huiseigenaar als een woningzoekende zijn er voordelen om lokale makelaars in te schakelen. De tarieven zijn in principe vrij voor de aankoop- of verkoopmakelaar om te bepalen dus voor je een makelaar kiest mag je zeker makelaars met elkaar vergelijken. Naast de kosten is de wijze van communicatie en ook andere uiteenlopende diensten ook zeker van belang. Jullie moeten op één lijn zitten en elkaar begrijpen. Dit merk je vrij snel door een adviesgesprek in te plannen of een waardebepaling uit te laten voeren. Hier betaal je normaal gesproken niets voor. Geef duidelijk aan wat de wensen en verwachtingen zijn, een goede makelaar zal daar rekening mee houden. Ook als de makelaarskosten een drempel voor je zijn kun je dit gewoon aangeven. Lokale makelaars vergelijken kan dus erg waardevol zijn omdat de makelaarskosten aanzienlijk verschillen.

Kun je makelaarskosten meefinancieren?

Nee dat is helaas niet mogelijk

Zijn makelaarskosten aftrekbaar?

Nee zowel de kosten voor een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar.