Besparen op makelaarskosten

Makelaarscourtage. Het lijkt wel mee te vallen, pakweg anderhalve procent extra. Tot je gaat bereken hoe groot dit bedrag is op de aanschaf van een huis. Waarom zijn makelaars zo duur, en kun je niet gewoon zelf een huis kopen of verkopen zonder een makelaar in te schakelen? Op deze pagina geven we zes tips waarmee je flink kunt besparen op de makelaarskosten.

1. Niet alle makelaars rekenen een courtage

De bekende makelaarscourtage is een standaard percentage bovenop de koopsom, dat bestaat uit een behoorlijk compleet dienstenpakket. Als je graag ontzorgt wilt worden in die stressvolle periode van een huis kopen of verkopen, dan zal het geen overbodige luxe zijn. Maar er zijn ook makelaars die een ‘à la carte’ dienstverlening leveren. Je kunt dan zelf kiezen welke zaken je uitbesteedt, en wat je in eigen hand houdt.

2. Kies voor een ‘no cure no pay makelaar’

Niet verkocht, geen rekening, dat is het concept van een ‘no cure no pay makelaar’. Alleen wanneer de koop succesvol is afgerond moet je betalen. Wel zullen er doorgaans administratieve kosten berekend worden, en vaste kosten voor bijvoorbeeld taxatie of promotiemateriaal. Hoewel je op voorhand geld kunt besparen, zal dit type makelaar doorgaans een hoger courtage rekenen bij een afgeronde transactie.

3. Regel zelf de bezichtigingen

Er kan behoorlijk wat tijd zitten in het uitvoeren van bezichtigingen, en tijd is geld. Je woont in de woning die je wilt verkopen, en je kent de omgeving als geen ander. Voer zelf de bezichtigingen uit, en bespaar op makelaarskosten. Je kunt wel vooraf samen de beste strategie bepalen. Zorg er ook voor dat de informatie die je geeft aan potentiële kopers juist is, en dat je niet direct alle kaarten op tafel gooit.

Hoe bespaar ik op makelaarskosten?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

4. Maak gebruik van social media

Naast duur betaalde advertenties kun je natuurlijk ook jouw sociale netwerk raadplegen, door vrienden van vrienden in te zetten kun je ver komen. Let daarbij wel op welke informatie je prijsgeeft, en pas op met de mensen die contact leggen. Op het internet weet je niet direct wat voor vlees je in de kuip hebt. Toch kun je via social media succesvol jouw woning promoten, of een oproep plaatsen voor een geschikte woning. Er zijn volop speurneuzen die je graag op weg helpen.

5. Vergelijk tarieven van makelaars

Er zijn makelaars die een makelaarscourtage rekenen, met een vaste prijs werken, of maatwerk diensten leveren. In iedere categorie worden weer afwijkende tarieven gehanteerd. Kortom, het loont de moeite om prijzen en diensten met elkaar te vergelijken. Schrijf dus meerdere makelaarskantoren aan met een lijstje van jouw wensen, en vergelijk vervolgens offertes. Je kunt met een offerte aanvraag van een minuutje al snel honderden euro’s besparen, en vaak nog veel meer!

6. Maak een checklist en ga strepen

Met name de administratieve zaken, contracten en het voeren van de onderhandelingen zijn zaken die je beter aan de professionals kunt overlaten. Foto’s maken, rondleidingen geven en je woning aan kant maken kun je wellicht zelf uitvoeren. Maak een lijst met alles wat er geregeld moet worden, met twee kolommen voor jezelf en de makelaar. Dan zie je direct waar je kunt besparen op kosten.

Bonus tip: Houd er rekening mee dat een professionele makelaar connecties heeft, en goed kan onderhandelen. Zo kunnen deze tussenpersonen je uiteindelijk geld opleveren. Alles zelf doen is niet per definitie goedkoper dan uitbesteden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.