De meeste mensen in Nederland die een huis willen kopen of verkopen schakelen een makelaar in. Toch is dit niet verplicht, het is een vrije keuze. Je kunt ook een huis onderhands verkopen, dan regel je alles zelf. Hoe werkt dit en wat levert het op? Je leest het op deze pagina.

Wat is een huis onderhands verkopen?

Bij een huis onderhands verkopen regel je als huiseigenaar de verkoop zelf, zonder de hulp van een verkoopmakelaar. In tegenstelling tot het opstellen van een notariële akte of het taxeren van een woning is het niet verplicht om een professional in te schakelen tijdens het verkooptraject. Toch kiezen veruit de meeste verkopers om wel een makelaar in te schakelen. Dit kost al snel duizenden euro’s. Reden genoeg om onderhands verkopen te overwegen. Op internet regel je tegenwoordig alles zelf, waarom dan niet de verkoop van je huis? In de meeste gevallen betreft het bekende van de huiseigenaar, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Levert een huis onderhands verkopen geld op?

De meeste makelaars rekenen een makelaarscourtage. Dit is een percentage van de verkoopsom die gemiddeld tussen 1 en 1,5% ligt. Als je een huis verkoopt voor 350.000 euro mag je bij een goedkope makelaar dus even 3500 euro aftikken. Doe je alles zelf dan kost het 0 euro. Reden genoeg dus om een huis onderhands verkopen serieus te overwegen.

Een goede makelaar kan overigens ook winst opleveren. Als er pittige onderhandelingen komen dan is het mogelijk dat een goede makelaar jouw huis voor aanzienlijk meer geld kan verkopen. Ze kennen de markt ook als geen anders dus kunnen ze inspelen op de huidige situatie. Gaat het om iemand die je kent? Dan kan een emotionele band je veel geld kosten.

Wat kan een makelaar wat jij niet kunt?

De voornaamste beperking die een particuliere huiseigenaar heeft is een plaatsing op funda. Ben je geen makelaar? Dan komt jouw huis niet op funda te staan. Dat is ook niet verplicht, je kunt ook via Facebook of je eigen website een huis proberen te verkopen. Je loopt dan wel een enorm aantal mogelijke kandidaten mis. Is het mogelijk om een makelaar in te schakelen voor alleen een plaatsing op funda? Ja, in principe wel. Er zijn internetmakelaars die vaste bedragen rekenen voor individuele diensten. De makelaar verzorgt de publicatie, jij doet de rest.

Waarom wel/niet kiezen voor huis onderhands verkopen

  • Je kunt geld besparen op de makelaarscourtage.
  • Het kost behoorlijk veel tijd om alles zelf te regelen.
  • Een makelaar heeft toegang tot funda, een particulier niet.
  • Er zijn makelaars die à la carte diensten verlenen.
  • Het gaat niet zozeer om wat het kost, maar vooral wat het oplevert.
  • Naast kennis moet je ook sterk in je schoenen staan, het verkoopproces kan veel stress en emoties oproepen.
  • Zeker bij een koper die je kent wil je achteraf geen discussie hebben over de voorwaarden.

Je kunt zelf een huis huis onderhands verkopen. Het kost je wel tijd, je moet veel opzoeken en er bestaat de kans dat je fouten maakt in het proces. Je kunt ook eerst tarieven en diensten van makelaars met elkaar vergelijken. Wie weet kun je samenwerken met een goede verkoopmakelaar die je voor een scherp tarief kan bijstaan.