Wie betaalt, bepaalt. Of je betaalt soms nog meer. Aan rijkdom kunnen extra kosten verbonden zijn. Als jij niet wilt wonen tussen het ‘gepeupel’ dan betrek je een mooie villa op een prachtige locatie. Met de torenhoge huizenprijzen van tegenwoordig betaal je echter zelfs voor een uitgeleefd krot nog een fortuin. De ‘villatax’ is allang niet meer exclusief voor de welvarende klasse. Hoeveel is de villatax en hoe kun je deze villatax berekenen? Dat en meer zoeken we uit voor je op deze pagina.

Wat is een villa?

Hoe bepaal je of een huis een villa is? Van origine is het de term voor een vrijstaande woning, toch beschouwen we niet ieder vrijstaand huis als een villa. In de vijftiende eeuw waren het de Italiaanse kooplieden die grote huizen buiten de stad lieten bouwen. Dit werden ook wel ‘lusthoven’ genoemd. Grote landhuizen, luxueuze optrekjes buiten de bebouwde kom, dat is waar een villa voor stond. In de twintigste eeuw zouden villa’s gewoon grote en dure huizen zijn die in de populaire bouwstijl van het moment werden gebouwd. Veel van dit soort woningen werden gebouwd in Het Gooi of Knokke. Omdat de vraag almaar toenam werden villa’s ook steeds dichter op elkaar gebouwd. Zo ontstonden er villawijken met grote huizen die vrij dicht op elkaar stonden. In landen als de Verenigde Staten zijn er de ‘gated communities’ waar een hek omheen staat met bewaking aan de poort. Dat zul je in Nederland niet snel tegenkomen. Je kunt wel stellen dat de term ‘villa’ erg ruim uit te leggen valt. Hoe kun je dan villatax berekenen op een woningtype dat geen duidelijke omschrijving heeft?

Wat is villatax?

We noemde zojuist al een term uit lang vervlogen tijden; lusthoven. Met een villa geniet je echter niet alleen van de lusten maar je zult ook zeker de lasten moeten dragen. Villatax of villabelasting werd in 2011 ingevoerd door de PvdA als tijdelijke maatregel die nog zeker tot 2023 zal blijven bestaan. Het is een verhoogde belasting op huizenbezit. Naarmate huizen duurder worden zal deze belasting of ‘tax’ omhoog gaan. Net zoals “het kwartje van Kok” als tijdelijke verhoging van de benzineprijs nooit is verdwenen, lijkt de villabelasting ook minder ‘tijdelijk’ van aard te zijn. Door de stijgende huizenprijzen wonen steeds meer mensen in een ‘villa’. Dit heeft te maken met de wijze waarop het eigenwoningforfait in elkaar steekt.

Wat is het eigenwoningforfait?

Wat in de volksmond ‘villatax’ wordt genoemd is eigenlijk het eigenwoningforfait. Dit is een begrip dat op het eerste gezicht niet zoveel betekent maar je merkt de gevolgen ervan wel degelijk in je portemonnee. Als je een ‘dure’ woning bezit dan moet je meer belasting betalen. Woningbezit komt namelijk op het aangiftebiljet inkomstenbelasting te staan, de villatax heeft daarmee een effect op de bijtelling. Dit kan oplopen tot 2,35 procent van de WOZ-waarde. Als deze waarde stijgt dan ga je ook automatisch meer belasting betalen. Nu weet je wat het is maar hoeveel is de villatax eigenlijk? Laten we eens kijken hoe je de villatax kunt berekenen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe kun je de villatax berekenen?

Je moet het eigenwoningforfait zien als een extra belasting die op je huis wordt gelegd. De waarde van je woning komt in box 1 van het aangiftebiljet inkomstenbelasting te staan. Dus de woning valt niet onder de vermogensrendementsbelasting die in box 3 van toepassing is. Deze heffingen rusten op een koopwoning:

  • De onroerendezaakbelasting (OZB) die de gemeente oplegt aan inwoners.
  • Eigenwoningforfait of huurwaardeforfait die door de Belastingdienst wordt geheven.
  • De watersysteemheffing die door de waterschappen wordt opgelegd.

Voor bovenstaande drie heffingen wordt uitgegaan van de WOZ waarde. Als dit bedrag stijgt dan neem de belasting die je moet afdragen dus toe. De villatax of eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ waarde. In 2022 zal deze gelijk zijn aan het tarief in 2021 maar als de WOZ waarde stijgt dan zul je dus ook meer belasting moeten betalen. Dit heeft overigens niet alleen gevolgen voor koopwoningen, ook eigenaren van huurwoningen krijgen te maken met een hogere belasting op hun huizenbezit.

Zo kun je de villatax berekenen:

  • Bij een WOZ waarde lager dan 12.500 euro is er geen bijtelling.
  • Bij een WOZ waarde lager dan 25.000 euro is er een bijtelling van 0,15 procent.
  • Bij een WOZ waarde lager dan 50.000 euro is er een bijtelling van 0,25 procent.
  • Bij een WOZ waarde lager dan 75.000 euro is er een bijtelling van 0,35 procent.
  • Bij een WOZ waarde lager dan 1.130.000 euro is er een bijtelling van 0,45 procent.
  • Bij een WOZ waarde hoger dan 1.130.000 euro is er een bijtelling van 0,45 procent tot dit bedrag en 2,35 procent op alles dat hoger ligt.

De kans dat je in een huis woont zonder bijtelling is erg klein. Dit huis waarschijnlijk ook… De meeste huizenbezitters zullen uitkomen op het tarief van 0,45 procent. Toch zijn er steeds meer huishoudens die de WOZ waarde zien stijgen tot boven een miljoen euro. En dan ga je snel veel meer betalen.

Waarom is er een villatax in 2022?

Hoewel de villabelasting werd bedacht als tijdelijke maatregel om mensen met een luxere woning extra te belasten, is het een permanente heffing geworden. Het doel was om de woningmarkt te stabiliseren. De OZB is voor veel gemeenten een belangrijke bron van inkomsten, daar zal niet snel verandering in komen. Als je de hypotheek die op de woning rust bijna of geheel hebt afbetaald dan kun je een beroep doen op de Wet Hillen. Daarin wordt gesteld dat de bijtelling als gevolg van de villatax niet hoger mag zijn dan de hypotheekrenteaftrek. De minimale bijtelling is dan 2/15e deel van het eigenwoningforfait.

Is villatax alleen voor rijke mensen?

Door de stijgende huizenprijzen zijn er behoorlijk wat ‘miljonairs’ bijgekomen in Nederland. Als dit geld in stenen zit dan kun je over die grens van 1.130.000 euro schieten aan WOZ waarde en dan moet je meer belasting gaan betalen. Een percentage van 0,45 procent voor ‘goedkopere’ woningen lijkt niet veel maar je betaalt bij stijgende huizenprijzen dus steeds meer belasting. En als je niet de woning verkoopt dan zit je met alleen de lasten zonder niet de lusten van de krapte op de huizenmarkt.