Alles kost geld in het leven. In de huidige abonnement cultuur betaal je iedere maand voor Netflix, Spotify, extra opslag bij Google of Apple, internet, mobiele telefoon en nog veel meer. Dan zijn er natuurlijk ook nog gewoon de vaste lasten die met wonen gepaard gaan. Zelfs met zonnepanelen op het dak moet je nog kosten betalen voor de gasaansluiting die je niet of nauwelijks gebruikt. Is er dan niets meer waar je op kunt besparen? Kun je bijvoorbeeld gratis een huis verkopen?

Hoe kun je gratis een huis verkopen?

Met de toevoeging “kosten koper” ben je al een heel eind, dan draag je de meeste kosten over op de koper van jouw woning. Er moet dan wel eerst een kandidaat zijn. Dus jouw huis moet worden aangeboden op huizensites, er moeten aantrekkelijke foto’s worden gemaakt en je zult waarschijnlijk onderhoud en reparatie moet verrichten om jouw huis verkoopklaar te maken. Gratis verkopen gaat dus lastig worden, voordelig verkopen is een ander verhaal.

Kun je gratis verkopen op funda?

Nee, het is niet mogelijk om gratis je huis te verkopen op funda. Dat is het korte antwoord, er is wel meer om te weten over de grootste huizensite van Nederland. Alleen makelaars mogen huizen aanbieden op funda, daar moeten ze voor betalen. Deze kosten worden doorgaans verwerkt in andere kostenposten zodat je als huiseigenaar misschien denkt dat het gratis is. NVM makelaars betalen minder dan andere makelaars voor een plaatsing. Te koop zetten op Facebook is ook zeker mogelijk als je de werving in eigen hand wilt houden. Een makelaar kan je wel adviseren over de meest strategische prijs wat voordeel kan opleveren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat zijn de kosten voor een huis verkopen?

Naast de prijs van de woning zijn er nog andere kosten, waarvan een deel niet te vermijden valt.

  • Makelaarskosten: Dit zal vaak een makelaarscourtage zijn, er zijn ook andere mogelijkheden.
  • Notariskosten: Deze kosten moeten betaald worden, dit kun je als verkoper wel doorschuiven naar de koper.
  • Advertentiekosten: Een bericht op Facebook kost je niets, een publicatie op funda kan je wel meer (serieuze) potentiële kopers opleveren.
  • Fotografie kosten: Fotograferen is een vak, huis fotografie is weer een specialisme. De eerste indruk telt, mooie foto’s kan voor een veel hogere respons zorgen.
  • Kosten bouwkundige inspectie: Deze kosten betaalt de koper, niet de verkoper. Je kunt wel een taxatie laten uitvoeren tegen betaling.
  • Reparatiekosten: Enkele kleine reparaties kunnen veel geld opleveren. Er zijn ‘huizen flippers’ die op deze manieren duizenden euro’s per verkocht huis verdienen.

Dit staat nog los van de overdrachtsbelasting die betaald moet worden en andere heffingen. Een deel van bovenstaande kostenposten worden betaald door de koper, een deel door de verkoper.

Is gratis je huis verkopen altijd beter?

Als je zelf niet goed bent in onderhandelen, dan kan een verkoopmakelaar zichzelf snel terugverdienen, zelfs met pakweg anderhalf procent makelaarscourtage. Een interieurstylist kan je tegen betaling advies geven hoe jouw woning er tijdens een bezichtiging perfect uit kan zien om een hoger bod te ontvangen. Het motto is dus “wie wil oogsten moet eerst zaaien”. Als je overal op wilt besparen dan verlies je vaak ook voordeel. Het gaat dus niet zozeer om wat het kost, maar wat het je oplevert.