Klik hier om te zien hoe je k.k. kunt berekenen.

Wanneer je een product koopt in de winkel verwacht je de prijs te betalen die op het prijskaartje staat. Als er bij de kassa nog kosten bijkomen dan zul je daar als klant niet gelukkig van worden. Bij huizen kopen werkt het toch wat anders, en komen er op de koopsom nog kosten bij. Dit percentage kan oplopen tot 6 procent of meer, wat al snel duizenden euro’s zal bedragen. Hoe kun je kosten koper berekenen zodat je weet wat een huis je echt gaat kosten?

Niet alles is inbegrepen in de prijs

Je gaat als zuinige Hollander op vakantie, je eet in een gezellig restaurantje met schappelijke prijzen op de menukaart. Dan staat er opeens ‘VAT en Service Charge” op de rekening vermeld waardoor het eindbedrag plotseling een stuk hoger uitvalt. En dan verwachten ze ook nog een fooi! VAT staat voor BTW, en Service Charge is bedoeld voor de bediening, wat nog los staat van de fooi. Dat is even aanpassen, want in Nederland zijn consumenten gewend om een totaalprijs onder ogen te krijgen voordat ze een aankoop verrichten. Let daarom op bij een huis kopen, want hier mag je ook een flink bedrag optellen bij de koopsom.

Wat zijn kosten koper?

‘Kosten koper’ of k.k. betekent dat de partij die de woning gaat kopen de bijkomende kosten moet betalen. De verkopende partij betaalt dus niet mee aan deze kosten, hoewel die wel voor andere kosten kan komen te staan die losstaan van de koopovereenkomst. Dit zijn de meest voorkomende kosten die je als koper zult moeten betalen:

  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Notariële kosten
  • Bankgarantie
  • Advies- en bemiddeling
  • Makelaarskosten

Alles bij elkaar opgeteld kom je meestal uit tussen 5 à 6 procent bovenop de koopsom. Dit is een bedrag dat je zelf zult moeten betalen, het maakt geen onderdeel uit van de hypotheek. Houd hier dus rekening mee wanneer je een huis gaat kopen. Als je een laag banksaldo hebt kun je dus niet zomaar een huis kopen, zelfs met een riant inkomen. Je zou eventueel voor deze kosten een aparte lening kunnen afsluiten, maar daar zit uiteraard ook weer een percentage rente aan vast.

Kosten koper berekenen

De overdrachtsbelasting komt uit op 2 procent van de prijs die je voor de woning betaalt. Notariële kosten voor een gemiddelde koopwoning zullen rond 1000 euro bedragen. Wanneer je de koopovereenkomst tekent zul je een waarborgsom moeten betalen. Dit is doorgaans 10 procent van de koopsom, een bank zal ongeveer 1 procent rente rekenen om dit bedrag te lenen. Dan zijn er nog de taxatiekosten die je als koper moet dragen om in aanmerking te komen voor een lening bij een hypotheekverstrekker. Een waardebepaling alleen volstaat niet. Dan zijn er de kosten voor een makelaar of adviseur. Deze dienstverlening is optioneel, in praktijk zal een goede makelaar je geld besparen, dus dit bedrag kun je dubbel en dwars terugverdienen. Je kunt gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij makelaars zodat je nauwkeurig de volledige kosten kunt berekenen.

Mag het iets minder zijn? Laat de kosten koper berekenen door jouw adviseur, zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.