Waar moet je op letten als je zelf je huis gaat verkopen? Er zijn tegenwoordig zoveel websites die je helpen met een woning online plaatsen voor de verkoop, dat het een eitje lijkt om een nieuwe eigenaar te vinden. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je zeker niet te licht over moet denken, we hebben het immers over een investering van meerdere tonnen. Kun je gratis je huis verkopen en wat zijn de mogelijkheden?
Is goedkoop altijd duurkoop?
Als je in de winkel twee producten ziet liggen die op elkaar lijken waarvan eentje voor 5 euro wordt verkocht en de andere 25 euro kost, welke koop je dan? Je wilt liever minder geld uitgeven maar misschien is die goedkopere versie niet goed. De prijs ligt toch niet voor niets zo laag?
Ondanks garanties en niet-goed-geld-terug beloften blijft het een gok als je voor goedkoop of gratis kiest. Een huis kost al gauw een paar ton dus je wilt zeker geen risico’s nemen bij de verkoop. Kun je gratis je huis verkopen? Er zijn inderdaad diverse mogelijkheden om geld in je zak te houden. Laten we enkele opties bekijken.
1. Hoe werkt een gratis makelaar?
Op de website van de gratis makelaar wordt beloofd dat je zonder kosten jouw huis kunt verkopen. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Zit er ergens een addertje onder het gras? Gratis je huis verkopen is mogelijk, zelfs als een makelaar het voor je doet.
Hier is een heel eenvoudige verklaring voor. De verkoopmakelaar berekent de kosten namelijk niet aan de verkoper maar aan de koper. Het bedrag wordt opgeteld bij de koopsom en maakt deel uit van de hypotheek die de koper aanvraagt. Als je bij wijze van spreken een huis verkoopt van 180.000 euro dan betaalt de nieuwe huiseigenaar 200.000 euro.
Omdat je als verkoper een overeenkomst hebt met de ‘gratis’ makelaar handelt deze verkoopmakelaar in jouw belang. Dit is namelijk bij wet zo geregeld. Hoewel de kosten verlegd worden betekent dit niet dat de koper plotseling te touwtjes in handen heeft.
2. Zijn internetmakelaars betrouwbaar?
In Nederland is het beroep makelaar vrij om te beoefenen. Dit betekent dat iedereen een makelaarskantoor kan registeren bij de Kamer van Koophandel en als makelaar aan de slag kan gaan. Er zullen zeker internetmakelaars zijn die er vreemde praktijken op nahouden, controleer altijd reviews van online makelaars voordat je met een aanbieder in zee gaat.
Maar er zijn natuurlijk ook reguliere makelaars die je in levende lijve bedonderen. Als het een erkende makelaar betreft die aangesloten is bij de NVM, VBO of Vastgoedpro dan heb je meer zekerheid. Deze makelaars moeten aan strenge voorwaarden voldoen en je kunt een beroep doen op een onafhankelijke klachtencommissie als dit nodig mocht zijn. Dit neemt echter niet weg dat er ook wel niet-erkende makelaars rondlopen die goede prestaties leveren, de vraag is of je bereid bent dit risico te nemen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Internetmakelaars kunnen net zo goed aangesloten zijn bij een makelaarsvereniging. Let altijd op de certificaten die een aanbieder heeft en controleer of dit daadwerkelijk het geval is. Een logo op een website plakken kan iedereen natuurlijk. Een internetmakelaar kan goedkoper werken omdat er minder tijd gestoken hoeft te worden in face-to-face overleg. Afstand is ook geen probleem, een makelaar in Zuid-Limburg kan bijvoorbeeld een huis verkopen in Groningen. Lokale aanwezigheid biedt wel voordelen zoals kennis van de regio en een netwerk aan contacten zoals een taxateur of bouwkundig inspecteur.
3. Gratis je huis verkopen geen oplossing, niet betalen
Een no cure no pay makelaar is een gratis makelaar, zolang je de woning NIET verkoopt. Dit werkt als volgt: Je gaat een samenwerkingsverband aan met de verkoopmakelaar. Die gaat voor jou proberen om de woning te verkopen. Als dit na een vastgestelde periode niet lukt dan betaal je als klant niets omdat er geen verkoop tot stand is gekomen. Als de woning wel wordt verkocht onder de juiste condities dan betaal je gewoon de afgesproken makelaarscourtage. Een no cure no pay makelaar kost je dus alleen geld als er een oplossing wordt geboden voor jouw uitdaging; een huis verkopen.
De keerzijde van deze (gratis) munt is de courtage die je moet betalen op het moment dat je huis verkocht wordt. En dat is wel de bedoeling, waarom zou je anders een huis te koop zetten? Met name bij minder courante woningen kan dit een oplossing zijn, helaas zullen makelaars juist graag voor meer gangbare woningen deze overeenkomst afsluiten. Dit is zeker een geval waarbij je goed moet letten op de kleine lettertjes in het contract.
Waar op letten bij zelf een huis verkopen
Wil je echt gratis je huis verkopen? Dan zijn hier een aantal zaken om op te letten:
- Een particuliere huiseigenaar mag geen huizen op funda publiceren.
- Facebook en andere social media diensten kunnen je helpen om een koper te vinden.
- Je zult nog steeds jouw woning moeten promoten met nette huisfotografie en wervende teksten.
- Tijden de onderhandelingen kun je tegenover een ervaren aankoopmakelaar komen te staan.
- Laat contracten altijd controleren door iemand die er verstand van heeft.
- Bij bezichtigingen ben je verplicht om je bij de feiten te houden, informatie achterhouden mag niet.
- Maak een lijst met acties en zet er per onderwerp een tarief of tijdsinvestering bij. Zo kun je snel bepalen wat je zelf kunt doen en wat je beter kunt uitbesteden.
Als laatste moet je niet onderschatten dat een huis verkopen veel tijd en energie kost. Als je niet oplet kun je elders voor hogere kosten komen te staan waarmee jouw ‘gratis’ plan toch behoorlijk duur kan uitpakken.
Gratis makelaar offertes aanvragen
Er zijn gratis diensten die makelaars aanbieden om klanten binnen te halen zoals een gratis waardebepaling. In het vervolgtraject zul je moeten betalen maar dit eerste contactmoment is kosteloos en zonder verplichtingen. Gratis waardebepalingen of offertes aanvragen is altijd een goed begin, zo kun je alle opties naast elkaar leggen en rustig met elkaar vergelijken. Vergeet nooit dat het niet alleen gaat om de uitgaven, de inkomsten en besparingen tellen ook zeker mee in de totale som. Zorg dat je onder de streep het meest voordelig uitkomt.