We staan er niet altijd bij stil, maar zelf met een paar kleine aanpassingen aan onze woning, verhogen we de waarde bij een eventuele verkoop of taxatie. Logisch ook, want iedere verbetering die we aanbrengen, zorgt er simpelweg voor dat het allemaal een stuk makkelijker wordt om je huis voor meer te verkopen.

Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een koper meer over heeft voor een woning dat goed geïsoleerd is, dan een woning waarbij de maandelijkse kosten voor het opstoken een stuk hoger liggen. Toch zijn er naast deze grote invloeden, ook een aantal andere zaken die effect kunnen hebben op de waarde van woning.

Wat dacht je van bijvoorbeeld een mooie afgewerkte badkamer met inbouwspotjes of een keuken die van alle gemakken is voorzien? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je misschien niet de middelen hebt om het groots aan te pakken, willen we graag het effect van LED verlichting op de waarde van je woning met je bespreken.

Energiebesparing en kostenvermindering

Een van de grootste voordelen van LED verlichting is de energiebesparing die het oplevert. LED lampen verbruiken namelijk veel minder energie dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Dit betekent dat je maandelijkse energierekening flink omlaag kan gaan wanneer je overstapt op LED verlichting.

Daarnaast gaan LED lampen ook nog eens veel langer mee dan andere soorten verlichting. Waar een gloeilamp gemiddeld zo’n 1000 branduren heeft, kunnen LED lampen wel tot wel 50.000 branduren meegaan. Dit scheelt niet alleen in de kosten van het vervangen van lampen, maar het geeft ook een gevoel van duurzaamheid en kwaliteit aan je woning.

led verlichting

Het is dus ook niet voor niets dat we steeds vaker zien dat er in de keuken wordt gekozen voor een inbouwspot zaagmaat 55mm met dimfunctie, zodat je ze niet alleen functioneel, maar ook sfeervol kunt gebruiken.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

In deze tijd hechten steeds meer mensen waarde aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het gebruik van LED verlichting past perfect binnen deze trend. LED lampen bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik, in tegenstelling tot bijvoorbeeld compacte fluorescentielampen (spaarlampen).

Bovendien wordt het grootste deel van de energie die LED lampen gebruiken omgezet in licht, waardoor er minder energie verloren gaat aan warmte. Het feit dat je kiest voor LED verlichting kan dus bijdragen aan een groen imago van je woning en kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers.

Verhoogde waarde van je woning

Hoewel het lastig is om exact vast te kunnen stellen hoeveel de waarde van je woning stijgt door het gebruik van LED verlichting, kunnen we wel stellen dat het een positieve invloed heeft. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een woning die al voorzien is van energiezuinige maatregelen, zoals LED verlichting.

Daarnaast kan het hebben van LED verlichting ook zorgen voor een positieve uitstraling van je woning. Het moderne en strakke uiterlijk van LED lampen kan een gevoel van luxe creëren. Dit kan zeker aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Toch is het wel de moeite waard om hier serieus over na te denken, al is het alleen al voor je eigen maandelijkse vaste lasten.