Gezinnen worden steeds kleiner, toch zijn er nog steeds grote huishoudens in Nederland. Als de kinderen uit huis vertrekken is het mogelijk dat de ouders in een kast van een woning blijven zitten, het is ook mogelijk dat een gezin met meerdere kinderen in een kleine flat woont omdat ze geen grotere woning kunnen vinden. Hoeveel mensen mogen er eigenlijk in een huis wonen? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt, het antwoord vind je op deze pagina!

Hoeveel mensen mogen er eigenlijk in een huis wonen?

Het korte antwoord is dat er geen maximaal aantal personen vastgelegd is in de wet. Het is wel zo dat de veiligheid van de bewoners en de omgeving niet het geding mag komen. Bij overlast van omwonenden kunnen er ook maatregelen van kracht zijn maar in principe is er dus geen maximaal aantal mensen dat in een huis mag wonen.

Er komt een kindje bij, mag ik hier blijven wonen?

In de Nederlandse grondwet is er het recht op huisvesting. Dit staat overigens ook in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Er zijn daklozen dus het systeem werkt niet perfect, toch zou er voor iedereen onderdak moeten zijn. Als iemand een appartement koopt en een relatie krijgt, dan kun je dit als VvE niet verbieden. Ook niet als je liever niet hebt dat er meerdere mensen in het appartement wonen. Als iemand zwanger wordt en een kind krijgt ligt dit in de persoonlijke leefsfeer, dan is het aan dit huishouden om te bepalen of het flatje volstaat. Zolang de buren er geen hinder van ondervinden en de situatie veilig is kan gezinsvorming niet worden verboden. Dus het gezin maar hier gewoon blijven wonen, ook al was dit niet de oorspronkelijke situatie. Dit is anders met vrienden of kennissen, die mogen niet zomaar ‘couchsurfen’ en stranden in een woning.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Bij een huurwoning geldt in principe hetzelfde, al kunnen er wel grenzen gesteld worden. Als er dusdanig veel gezinsleden zijn op één adres kan dit voor overlast zorgen, in dat geval zal er in overleg een oplossing gevonden moeten worden. Ook zijn er woonvormen die specifiek bestemd zijn voor bijzondere doelgroepen zoals studenten of senioren. Zo was er onlangs een seniorenflat waar de verhuurder besloot het pand voor een andere doelgroep te verbouwen. De verhuurder moest hier wel een alternatieve woonruimte aanbieden, de huurders hadden niet de keuze om te blijven. Bij koopwoningen heeft de eigenaar meer rechten. Ook was er een man die dertig jaar in een studentenhuis woonde waar hij officieel alleen mocht verblijven tijdens zijn studie. Je bent nooit te oud om te leren…

Andere woonvormen

Er zijn diverse woonvormen mogelijk waarbij meerdere personen (tijdelijk) op hetzelfde perceel mogen wonen. Zo is er de kangoeroewoning waarbij twee zelfstandige wooneenheden met een inpandige verbinding aan elkaar gekoppeld worden. Of een mantelzorgwoning die los staat van de hoofdwoning waarbij twee huishoudens zelfstandig wonen. De bekende familie Meiland koos ook ooit voor woningsplitsing en kwam daarmee in conflict met de gemeente. Er moet namelijk wel toestemming verleend worden voor een dergelijke splitsing.