Courtage makelaar

Voor professionele dienstverleners moet je betalen, dat is logisch. Normaal gesproken noem je dit een tarief, een gage of een vergoeding. De commissie van een makelaar bij verkoop heet echter courtage. In plaats van een uurtarief of een vast bedrag gaat het om een percentage van de uiteindelijke koopsom. Dit is dus een variabel bedrag en soms ook onderhandelbaar. Hoe werkt de courtage van een verkoopmakelaar precies en wat krijg je voor dit bedrag? Alles wat je moet weten over de verkoopcourtage van een makelaar lees je op deze pagina.

Wat is courtage?

De makelaarscourtage bij verkoop is het bedrag dat de opdrachtgever moet betalen voor de diensten die verricht zijn bij de koop van een woning. Dit bedrag wordt doorgaans als een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs (geschatte verkoopopbrengst) berekend.

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?

De meeste lokale makelaars rekenen een reguliere makelaarscourtage tussen 0,75 en 1,5 procent van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit is in Nederland een gemiddelde courtage. Er zijn uitschieters naar boven en beneden maar reken ongeveer 1 procent als gemiddelde kosten wat een makelaar ontvangt als courtage. Op een woning van 400.000 euro zou het dus op 4000 euro uitkomen. De kosten worden doorgaans exclusief BTW berekend, die wordt na afronding van de koopovereenkomst pas geteld. Een uitzondering hierop geldt voor makelaars die een vast tarief rekenen voor hun diensten. Dan wordt de BTW op voorhand al in het bedrag opgenomen.

Wanneer betaal je de makelaar?

Je betaalt de verkoopmakelaar courtage op het moment dat de overeenkomst is gesloten en definitief is. Normaal gesproken zal dit moment bij de notaris zijn op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. Dan is het duidelijk om welk bedrag (uiteindelijke verkoopsom) het gaat. En als de koop niet doorgaat? Lees verder op deze pagina over dit onderwerp.

Het is mogelijk dat een makelaar opstartkosten rekent. Er zijn namelijk vaste kosten zoals het plaatsen van een woning op funda of promotionele materialen die nodig zijn om een woning te verkopen. Hoe en wanneer deze kosten betaald moeten worden kan per aanbieder verschillen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wie betaalt de makelaarscourtage?

Als je ervoor kiest om een verkoopmakelaar in te schakelen bij de verkoop van een woning dan komt de beloning, makelaarscourtage van de makelaar bij verkoop bij de opdrachtgever te liggen. Indien de koper een aankoopmakelaar inschakelt dan zullen de kosten voor de rekening van de koper zijn. Als de verkoper een verkoopmakelaar inschakelt dan betaalt de verkoper deze kosten. De commissie van de makelaar bij de verkoop van een huis worden dus niet doorgeschoven naar de partij die koopt. Makelaarskosten zijn altijd voor de rekening van de opdrachtgever.

In veel gevallen zal er dus een aankoopmakelaar enerzijds en een verkoopmakelaar anderzijds betrokken zijn bij de verkoop van een huis. Er is wordt dus tweemaal een courtage bij de verkoop van dezelfde woning berekend, voor iedere partij apart. Dit werkt hetzelfde als bij advocaten, er zijn twee partijen die hulp nodig hebben om een resultaat te behalen.

Is de makelaarscourtage aftrekbaar?

De vergoeding van een makelaar bij de verkoop van een huis kan flink oplopen. Op zich lijkt 1 procent niet veel, maar op een totaalbedrag van 400.000 euro is dat toch 4000 euro. Dit bedrag moet je uit eigen zak betalen, je mag het niet in de hypotheek verrekenen. Ook is het geen aftrekpost voor de belasting. Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen, toch kiezen de meeste mensen ervoor om het wel te doen. Het gaat namelijk om een grote beslissing en het is lastig om alles zelf uit te zoeken.

Als er details op het koopcontract ontbreken dan kan dit je veel geld kosten, veel meer dan 4000 euro. Ook kan een makelaar het hoofd koel houden tijdens het onderhandelen bij onderhandelingen. Als je daarmee 20.000 euro minder betaalt voor de woning, of als je dit bedrag als koper extra kunt krijgen, dan heb je toch 16.000 euro verdiend.

verschillende makelaars vergelijken

Als conclusie mag je stellen dat zowel verkopers als de uiteindelijke koper baat hebben bij een goede makelaar. Voor huiseigenaars en woningzoekenden die graag de touwtjes in handen houden zijn er ook (internet) makelaars die slechts een deel van werkzaamheden overnemen en de rest aan jou overlaten. Verschillende verkoopmakelaars vergelijken kan heel interessant zijn omdat de courtage van een makelaar onderling nogal kan verschillen.

Vergelijk dus eerst verschillende makelaars en check of ze met een vaste courtage of een variabele courtage werken. Als ze met een lage courtage aankomen moet je je ook afvragen wat ze allemaal voor die prijs doen. Doen ze ook de bezichtigingen of moet je deze zelf doen. Bekijk dus vooraf goed wat de makelaars jou uit handen nemen voordat je uiteindelijk een verkoopopdracht plaatst. Ben dus verstandig en vergelijk makelaarstarieven, makelaarsdiensten en zoek de juiste verkoopmakelaar die bij jou past zo kom je niet voor verrassingen te staat.

Moet je betalen als de koop niet doorgaat?

Een verkooptraject kan een flinke tijd in beslag nemen, daarbij is het mogelijk dat de verkoop niet doorgaat. Hoe zit het met de makelaarskosten als het niet tot een overdracht komt? Het komt voor dat een koopcontract wordt getekend maar dat de uiteindelijke overdracht niet plaatsvindt omdat de hypotheekaanvraag afgekeurd wordt. In dat geval wordt er een beroep gedaan op een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst. In dat geval is er geen sprake van een succesvolle verkoop en is de courtage van de makelaar bij verkoop niet van toepassing.

Toch komt het voor dat de makelaar een rekening stuurt. Bijvoorbeeld voor kosten (opstartkosten) die gemaakt zijn in het traject. Welke kosten dit zijn moet bij aanvaarding van de opdracht duidelijk kenbaar worden gemaakt. De verkoopcourtage voor de makelaar hoeft echter niet uitgekeerd te worden, dit heeft de rechter in het verleden bepaald.

Een makelaar klaagde een huiseigenaar aan wegens het verzuimen van betaling. Maak altijd goede afspraken met de makelaar en kies voor een makelaarskantoor dat aangesloten is bij een belangenorganisatie zoals NVM, VastgoedPRO of VBO. Mocht er dan onenigheid bestaan over de kosten dan kun je dit onafhankelijk laten toetsen.

In het kort; als de verkoop niet doorgaat dan zal de afgesproken makelaarscourtage komen te vervallen. Er kunnen wel andere kosten berekend worden volgens de voorwaarden in de overeenkomst met de makelaar.

Verkoopcourtage makelaars vergelijken

Het verschil tussen 0,5 procent voor de goedkoopste makelaars of 2 procent voor de duurste makelaars is erg groot. Dit zal voor een deel te verantwoorden zijn maar het is begrijpelijk dat je graag minder commissie aan de makelaar bij verkoop van een huis betaalt. Het is daarom zeker de moeite waard om makelaars, makelaarstarieven en hun dienstverlening te vergelijken. Vraag meerdere offertes aan, lees goed de voorwaarden. Laat je vooraf informeren over de werkzaamheden, tarieven en mogelijkheden. De meeste makelaars betalen zichzelf weer terug, vaak met een behoorlijk voordeel voor jou als klant.