Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Huis laten taxeren voor verkoop of na verkoop?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een huis wilt laten taxeren, en diverse momenten waarop een taxatie van toepassing is. Per situatie kan de timing verschillen. Kun je beter een huis laten taxeren voor verkoop of na verkoop? We leggen het uit op deze pagina.

 

Waarom zou je een huis laten taxeren?

De meest voorkomende redenen om een huis te laten taxeren zijn:

  • Bij de verkoop van een woning.
  • Wanneer je een verzekering wilt afsluiten waarbij de werkelijke waarde van de woning belangrijk is.
  • Wanneer je wilt bepalen welke meerwaarde een verbouwing of renovatie vertegenwoordigt.
  • Bij een echtscheiding waarbij huis en haard verdeeld zal worden.
  • Het aanvragen van een hypotheek, eventueel met een Nationale Hypotheek Garantie.

 

Wat doet een taxateur?

Een taxatie wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur. Een makelaar kan een waardebepaling uitvoeren, maar dit heeft geen officiële status en dient vooral als uitgangspunt om de vraagprijs van een woning te bepalen. Bij een taxatie wordt op verschillende kenmerken getoetst, waaronder de staat van de woning en een vergelijkbaar aanbod in de regio.

 

Verschil tussen marktwaarde en verkoopprijs

De WOZ-waarde van een woning is eenvoudig en gratis op te vragen. Ook een waardebepaling kan door veel makelaars gratis voor je uitgevoerd worden. Maar alleen een taxatierapport geeft de werkelijke waarde van de woning weer, en is bijvoorbeeld van belang bij de aanvraag van een hypotheek. Wanneer je als koper een koopcontract tekent zul je bij de bank moeten aantonen wat de waarde is van de woning. Zo kan namelijk het te lenen bedrag bepaald worden. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is een gevalideerd taxatierapport een vereiste.

 

Een huis kan volgens de WOZ-waarde 250.000 euro waard zijn. Dit is niet automatisch de vraagprijs. Wanneer het een woning op een gewilde locatie betreft, of wanneer er behoorlijk wat verspijkerd is aan het pand, dan is het best mogelijk dat er een vraagprijs van 300.000 euro uit komt rollen. Want bijvoorbeeld een nieuwe keuken of extra woningisolatie wordt niet meegeteld in de WOZ-waarde, maar is wel van belang voor de verkoopprijs. Ook voor de koper is het van belang om te weten of er gebreken zijn, en welke extra kosten ermee gemoeid gaan wanneer besloten wordt om tot aankoop over te gaan.

 

Is het verplicht om de woning te laten taxeren?

Wanneer je een hypotheek wilt aanvragen, eventueel met een NHG, dan zal de geldverstrekker of verzekeraar een onafhankelijk en gevalideerd taxatierapport eisen. Dus voor een koper is dit een kostenpost waar je in principe niet onderuit zult komen. De tariefstelling is overigens vrij in deze sector, het is dus mogelijk om tarieven met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Een makelaar kan goedkoop of zelfs gratis een waardebepaling uitvoeren, dit is met name bij verkoop vaak al voldoende. Mocht je toch een taxatie uit laten voeren, dan kan een verkoopmakelaar je hierin de juiste weg wijzen. Ook kan de makelaar adviseren wat betreft het juiste moment van taxatie, zo schakel je de taxateur niet te vroeg of juist te laat in het proces in.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag