Als gemiddelde mag je uitgaan van 5 tot 6 procent op de uiteindelijke koopsom. Dat is bij een woning van 250.000 euro dus minimaal een bedrag van 12.500 euro. Je zult deze kosten uit eigen zak moeten betalen, ze vallen niet onder de hypotheek. Je zou hier een losse lening voor aan kunnen vragen, daar komt dan wel weer extra rente op. Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt.
Advies en bemiddeling
Je kunt veel zelf regelen, maar een expert kan je veel tijd en kosten besparen. Daar betaal je wel een flink bedrag voor, tussen de 2 à 3000 euro mag je hiervoor wel incalculeren. Daarbij zijn er adviseurs die uitgaan van vaste tarieven, of per uur rekenen. Deze kosten staan los van de uiteindelijke prijs, en of de koop uiteindelijk doorgang vindt.
Notariële kosten
Je ontkomt er niet aan om een notaris in te schakelen. Het goede nieuws is dat notarissen zelf hun tarief mogen bepalen, het nadeel is dat ze bepaald niet goedkoop hun diensten uitvoeren. Vergelijken loont, zo kun je van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro verwachten. De kosten voor inschrijving in het Kadaster zullen vrijwel gelijk zijn per notaris.
Taxatie kosten en bouwtechnische keuring
Bij aanvraag voor een hypothecaire lening zal er om een officieel taxatierapport worden gevraagd. De meeste taxateurs zullen hier gemiddeld een bedrag van rond de 500 euro voor vragen. Het is ook mogelijk dat er een percentage van de waarde die het pand vertegenwoordigt berekend wordt. Een bouwtechnische keuring maakt tegenwoordig standaard deel uit van de ontbindende voorwaarden. De kosten hiervoor variëren gemiddeld tussen 200 en 500 euro.
Nationale Hypotheek Garantie
Deze hypotheek verzekering dekt de kosten wanneer je de hypotheek niet meer zelf kunt opbrengen. Hypotheekverstrekkers kunnen dit eisen onder bepaalde omstandigheden. Hier wordt standaard 0,9% van de koopsom voor gerekend.
Bankgarantie
Bij een huis kopen zal circa 10 procent van de koopsom worden gevraagd als waarborg. Wanneer je dit niet zelf kunt betalen is het mogelijk om bij de bank om een garantstelling te vragen. Deze bankgarantie kost je normaal gesproken 1 procent van de waarborgsom. Dat komt neer op 0,1 procent van de koopsom.
Overdrachtsbelasting
Dit is de belasting die je moet betalen aan de fiscus bij de koop van een woning. Deze kosten worden niet berekend bij aankoop van een nieuwbouw woning. De kosten bedragen 2 procent van de koopsom.
Makelaar
Hoewel het geen verplichting is om een makelaar in te schakelen bij de aankoop van een woning, wordt het wel aangeraden. Je kunt een makelaar inschakelen die alles van A tot Z voor je regelt, dan kun je al snel naar de 10.000 euro aan kosten gaan. Je kunt ook een deel in eigen hand houden, reken enkele duizenden euro’s om mee te beginnen. Een goede makelaar kan je wel veel tijd en ook geld besparen. Vraag vooraf vrijblijvende offertes aan, dan weet je wat je kunt verwachten.
Dit zijn in het kort de kosten bij een huis kopen. Informeer bij de makelaar naar een maatwerk berekening van de kosten.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.