Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Welke kosten maak ik als ik een huis koop?

Als gemiddelde mag je uitgaan van 5 tot 6 procent op de uiteindelijke koopsom. Dat is bij een woning van 250.000 euro dus minimaal een bedrag van 12.500 euro. Je zult deze kosten uit eigen zak moeten betalen, ze vallen niet onder de hypotheek. Je zou hier een losse lening voor aan kunnen vragen, daar komt dan wel weer extra rente op. Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt.

Advies en bemiddeling

Je kunt veel zelf regelen, maar een expert kan je veel tijd en kosten besparen. Daar betaal je wel een flink bedrag voor, tussen de 2 à 3000 euro mag je hiervoor wel incalculeren. Daarbij zijn er adviseurs die uitgaan van vaste tarieven, of per uur rekenen. Deze kosten staan los van de uiteindelijke prijs, en of de koop uiteindelijk doorgang vindt.

Notariële kosten

Je ontkomt er niet aan om een notaris in te schakelen. Het goede nieuws is dat notarissen zelf hun tarief mogen bepalen, het nadeel is dat ze bepaald niet goedkoop hun diensten uitvoeren. Vergelijken loont, zo kun je van enkele honderden euro’s tot een paar duizend euro verwachten. De kosten voor inschrijving in het Kadaster zullen vrijwel gelijk zijn per notaris.

Taxatie kosten en bouwtechnische keuring

Bij aanvraag voor een hypothecaire lening zal er om een officieel taxatierapport worden gevraagd. De meeste taxateurs zullen hier gemiddeld een bedrag van rond de 500 euro voor vragen. Het is ook mogelijk dat er een percentage van de waarde die het pand vertegenwoordigt berekend wordt. Een bouwtechnische keuring maakt tegenwoordig standaard deel uit van de ontbindende voorwaarden. De kosten hiervoor variëren gemiddeld tussen 200 en 500 euro.

Nationale Hypotheek Garantie

Deze hypotheek verzekering dekt de kosten wanneer je de hypotheek niet meer zelf kunt opbrengen. Hypotheekverstrekkers kunnen dit eisen onder bepaalde omstandigheden. Hier wordt standaard 0,9% van de koopsom voor gerekend.

Bankgarantie

Bij een huis kopen zal circa 10 procent van de koopsom worden gevraagd als waarborg. Wanneer je dit niet zelf kunt betalen is het mogelijk om bij de bank om een garantstelling te vragen. Deze bankgarantie kost je normaal gesproken 1 procent van de waarborgsom. Dat komt neer op 0,1 procent van de koopsom.

Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je moet betalen aan de fiscus bij de koop van een woning. Deze kosten worden niet berekend bij aankoop van een nieuwbouw woning. De kosten bedragen 2 procent van de koopsom.

Makelaar

Hoewel het geen verplichting is om een makelaar in te schakelen bij de aankoop van een woning, wordt het wel aangeraden. Je kunt een makelaar inschakelen die alles van A tot Z voor je regelt, dan kun je al snel naar de 10.000 euro aan kosten gaan. Je kunt ook een deel in eigen hand houden, reken enkele duizenden euro’s om mee te beginnen. Een goede makelaar kan je wel veel tijd en ook geld besparen. Vraag vooraf vrijblijvende offertes aan, dan weet je wat je kunt verwachten.

Dit zijn in het kort de kosten bij een huis kopen. Informeer bij de makelaar naar een maatwerk berekening van de kosten.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag