Als je ooit een huis hebt gekocht dan weet je ongeveer hoe het werkt. Je hebt de eerste keer waarschijnlijk gewerkt met een aankoopmakelaar die je door het traject heeft geleid. Als je aan de andere kant van de overlegtafel zit heb je wellicht geen behoefte aan een verkoopmakelaar en wil je het liever zelf doen. Hoe pak je dit het beste aan? Door te beginnen met deze pagina te lezen. Hier vind je een praktisch stappenplan voor een huis verkopen zonder makelaar. En enkele opties om de verkoop (voor een deel) uit te besteden.
Kun je een huis verkopen zonder makelaar?
Er is geen enkele wet die je verplicht om een huis te verkopen met een makelaar. Zolang je voldoet aan aan regels en de zaken bij de notaris netjes regelt houdt niets je tegen om het zelf te regelen. Of het net zo vlot verloopt is een ander verhaal, als je de stappen weet die je moet doorlopen dan heb je de halve strijd gewonnen. Met dit stappenplan voor je huis verkopen zonder makelaar kun je het zelf doen.
1. Bepaal de woningwaarde
Wat is jouw huis waard? De jaarlijkse WOZ-waarde geeft een indicatie maar dit bedrag zegt niet alles. Een taxatie geeft een meer specifiek beeld maar deze waarde is niet hetzelfde als de verkoopwaarde. Een online waardebepaling geeft eveneens een indicatie maar specifiek is het natuurlijk niet. Er zijn makelaars die gratis een vrijblijvende waardebepaling voor je uitvoeren, uiteraard willen ze dan graag hun diensten aanbieden. Zolang dit echt vrijblijvend is kun je deze route zeker overwegen.
2. Bepaal de vraagprijs
Je weet wat je huis waard is, nu moet je bepalen wat je daadwerkelijk gaat vragen. Deze prijs moet marktconform zijn maar ook aantrekkelijk voor kopers. Dit is een strategische overweging, je zit bij een vraagprijs overigens niet direct vast aan een koper die dit bedrag biedt. Zolang je nog niet officieel aan het onderhandelen bent kun je nog alle kanten uit.
3. Bereid de verkoopmaterialen voor
Dit is een belangrijke stap om te nemen. Denk aan een bord “Te Koop” in de tuin, een social media pagina of website, plaatsing via huizensites, huisfotografie, 360 graden video en goede teksten. Dit is meer werk dan je wellicht zult vermoeden, goede kwaliteit verkoopmaterialen kunnen je letterlijk duizenden euro’s meer opleveren bij verkoop. Met goede foto’s trek je bijvoorbeeld meer bieders aan zodat je meer keuze hebt. Zorg er ook voor dat de verstrekte informatie klopt, je bent als verkoper gehouden aan de informatieplicht.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
4. Maak de verkoop bekend
Je hebt alle materialen verzameld, dan moet je nog wel jouw woning bekend maken als zijnde te koop. Via de digitale weg ligt het meest voor de hand, een foto bij de lokale makelaar zit er niet in als je het zelf doet. Een plaatsing op funda trouwens ook niet, hier zijn alleen huizen die via makelaars verkocht worden welkom. Er zijn wel andere huizensites waar je vaak gratis je huis op mag aanbieden. Deze sites hebben niet het bereik van funda maar collectief kun je een best grote groep bereiken. Bezichtigingen moet je in dit geval zelf regelen.
5. Treed in overleg
Je krijgt biedingen binnen. Pas als je een tegenbod uitbrengt starten officieel de onderhandelingen. Tot het moment dat het koopcontract getekend wordt mag je biedingen ontvangen en het overleg afbreken. Op het moment dat je in onderhandeling treedt is het wel van belang dat je met informatieverstrekking de regels nauwgezet volgt en altijd bij de feiten blijft. Dit is een spannend proces, zeker als je een ervaren aankoopmakelaar tegenover je hebt zitten. De keuzes die je nu maakt kunnen zeer kostbaar zijn.
5. Controleer het koopcontract
Jij bezit het huis, jij hebt de macht. Als de koop niet doorgaat dan heb je in ieder geval nog onderdak. Uiteraard ben je zelf al met de volgende stap in je wooncarrière bezig, het moet wel goed verlopen. Zorg dat je het koopcontract tot de kleinste letters van binnen en buiten hebt bestudeerd en let met name op de ontbindende voorwaarden. Als het in deze fase misloopt dan ben je niet alleen tijd maar wellicht ook veel geld kwijt.
6. Bereid je huis voor
Er is een datum van overdracht vastgesteld, nu moet je de woning in de staat brengen die je hebt afgesproken. Dus uitruimen wat van jou is en laten staan wat je ter overname hebt aangeboden. Je bent ervoor verantwoordelijk dat de staat van de woning identiek is ten opzichte van wat er in het koopcontract is vastgelegd. Ook zal de koper een bouwkundig inspecteur inschakelen. Mis geen enkel detail.
7. Ga naar de notaris
Na de eindinspectie gaan jullie naar de notaris om de papieren te tekenen en de sleuteloverdracht uit te voeren. Dit is geen formaliteit, alles draait om dit moment. Als er tijdens de eindinspectie onverwachte zaken naar boven komen drijven dan kan dit de verkoop op het spel zetten. Houd je hoofd koel en luister goed naar de notaris. Die heeft namelijk de koopsom op dit moment op de notariële rekening staan.
Liever uitbesteden of samenwerken?
Nu heb je een eenvoudig stappenplan om je huis te verkopen zonder makelaar. Dan rest de vraag of dit de beste manier is om je huis te verkopen. De voornaamste reden om het zelf te doen zal waarschijnlijk de makelaarscourtage zijn. Die kan oplopen tot 2 procent van de koopsom.
Dat zou bij een woning van 400.000 euro neerkomen op 8000 euro courtage. Daar kun je leuke dingen voor doen natuurlijk. Aan de andere kant bespaart een verkoopmakelaar je veel tijd, ook is het mogelijk dat de verkoopsom aanzienlijk hoger uitkomt als een ervaren makelaar de zaken voor je regelt. Het blijft een kosten en baten verhaal natuurlijk.
Je kunt vrijblijvend offertes aanvragen bij lokale makelaars, nooit geschoten is altijd mis. Wellicht zit er een verkoopmakelaar tussen waar je een goed gevoel bij hebt, iemand die je echt kan helpen. Je kunt ook kiezen voor een online makelaar die je bijstaat in de zaken waar je zelf niet uitkomt. Zo kun je al voor pakweg 500 euro klaar zijn met de optie voor extra’s naar gelang jouw wensen. Je kunt aan de hand van dit stappenplan je huis verkopen zonder makelaar maar het hoeft dus niet alleen. Bekijk alle opties en vergelijk makelaars voordat je in het diepe springt.