De jaren 30 woning behoort tot de meeste gewilde categorie huizen in Nederland. De bouwkwaliteit is zeer goed, er is voldoende ruimte en de woningen stralen charme uit. Dit kan niet worden gezegd van de huizen die in de decennia daarna zouden volgen. De jaren 40 woning is haast een verloren woningtype dat tussen twee periodes en bouwstijlen valt. Daarom is het interessant om juist de woningen uit deze tijd eens wat nader te bekijken.

Wat is een jaren 40 woning?

Huizen die gebouwd zijn in de eerste helft van de jaren veertig zijn anders dan de huizen die in de tweede helft van de jaren veertig werden gebouwd? Hoe is dat mogelijk? Als je in Nederland woont dan hopen we dat het antwoord niet zo moeilijk te bedenken valt. De Tweede Wereldoorlog begon in 1939 en zou duren tot 1945. Het zal je niet verbazen dat de bouw van nieuwe huizen rond 1940 sterk daalde, om nog maar niet te spreken van de vele gebouwen die door bommen en ander oorlogsgeweld gesloopt werden. Na 1945 was er werk aan winkel en moesten er heel snel heel veel nieuwe huizen gebouwd worden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De regering is geen ster in vastgoed

Eigenlijk is de regering niet om huizen te bouwen, daar zijn aannemers, woningcorporaties en vastgoed professionals veel beter in. Toch moest de regering na de Tweede Wereldoorlog zorgen voor een groot aantal nieuwbouwwoningen, met name in de grote steden. Op zich valt de toenmalige regering te prijzen dat ze in korte tijd veel nieuwe woningen wisten te realiseren. Het was wel een kwestie van kwantiteit boven kwaliteit. Huisjes van twee of drie etages hoog, een tuintje erbij en weinig oog voor detail of charme. De jaren 30 stijl werd zeker niet gehandhaafd in de jaren 40 woning.

Waar staan jaren 40 woningen?

Eigenlijk is het aanbod aan jaren 40 woningen beperkt, ondanks de grote aantallen die sinds 1945 gebouwd werden. Dit komt vooral omdat de kwaliteit zo matig was dat veel huizen na 20 tot 30 jaar alweer met de grond gelijk werden gemaakt. Daarmee kom je dus op woningen die rond de jaren zeventig gebouwd zijn. Stadsbesturen zien dit soort huisjes ook liever gesloopt worden om ruimte te maken voor nieuwbouw. Renoveren kost doorgaans meer dan het pand met de grond gelijk maken en een nieuw huis bouwen kost.

Een jaren 40 woning goed voor starters?

Het klinkt aantrekkelijk als starter op de koopmarkt om naar een huisje uit de jaren veertig te zoeken. Die zijn niet zo gewild dus de concurrentie ligt lager, de prijs is voordelig dus een hypotheek krijgen moet lukken. Let wel op want de kans is groot dat er veel verbouwd moet worden voordat de woning enigszins voldoet aan de eisen van deze tijd. Als je zelf handig bent is een ‘opknappertje’ kopen geen slecht idee, als je het werk uitbesteed dan kom je waarschijnlijk van een koude (en dure) kermis thuis.

Houd ook rekening met de verkoopwaarde op een later moment. Hoewel er momenteel weinig huizen zijn die ‘onder water staan’, zijn het dit soort goedkope jaren 40 woningen die mogelijk dalen in waarde. Als je binnen enkele jaren meer stookt omdat de wanden niet geïsoleerd zijn, dan je betaalt aan de aflossing van je hypotheek, dan kun je op je vingers natellen dat jouw woning minder goed in de markt ligt.

Woningen uit de jaren veertig van de twintigste eeuw kunnen interessant zijn, laat wel eerst een bouwkundig onderzoek uitvoeren voor je een huis koopt uit deze periode.