Gratis waardebepaling huis nodig? Je ontdekt er hier alles over. Wat is mijn huis waard? Het is een vraag die vaak wordt gesteld maar eigenlijk is er geen eenvoudig antwoord op te geven. De waarde die je als eigenaar aan je woning hecht is bijvoorbeeld niet hetzelfde als de prijs die een koper bereid is om te betalen voor jouw woning. Met een gratis waardebepaling van je huis weet je meer, maar klopt die waarde eigenlijk wel? Hoe een waardebepaling werkt en op welke wijze het verschilt van een taxatie leggen we uit op deze pagina.
Waarde huis opzoeken
Hoe kom ik achter de waarde van mijn huis? Dit is afhankelijk van de toepassing. Als het bijvoorbeeld gaat om de gemeentelijke belastingen dan wordt de WOZ waarde als uitgangspunt genomen. Dit bedrag wordt vastgesteld door de gemeente op basis van standaard criteria. Je kunt de WOZ waarde van ieder huis online opzoeken, ook van een woning die je (nog) niet bezit.
Dan is er de taxatiewaarde. Dit is een bedrag dat wordt vastgesteld door een erkende taxateur die langskomt om de woning op een aantal meetpunten te controleren. Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk om een desktop taxatie uit te voeren waarbij een huisbezoek niet nodig is. Dit gaat sneller en het is goedkoper, de betrouwbaarheid van deze taxatie kan echter minder zijn. Geldverstrekkers die desktop taxaties accepteren stellen een maximum van 90 procent op de taxatiewaarde voor de hypotheek. Bij een reguliere taxatie kun je 100 procent van de woningwaarde lenen. Ook bij een lening voor verbouwing, renovatie of verduurzaming kan om een taxatierapport worden gevraagd.
Een ander manier om de waarde van een huis op te zoeken is via de makelaar. Die kan een gratis waardebepaling uitvoeren. Daarbij wordt niet alleen naar de woning gekeken maar ook naar de woningmarkt. Als er bijvoorbeeld veel vraag is en weinig aanbod dan zal de waarde stijgen. Deze waarde komt doorgaans dichter in de buurt bij de uiteindelijke verkoopsom dan de WOZ waarde of een woning taxatie omdat er ditmaal met subjectieve criteria wordt gewerkt. Hierdoor krijg je dus ook inzicht in de actuele waarde. Met andere woorden; per situatie worden de opties bekeken in plaats van alleen naar het pand te kijken. Belangrijk om te weten, een waardebepaling is geen officiële taxatie.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Kosten voor waardebepaling
Wat kost een waardebepaling van mijn huis? De WOZ waarde kun je gratis online vinden, deze informatie is opgenomen in het Kadaster. Huiseigenaren zullen ook ieder jaar een brief ontvangen met de waarde. Als je het hier niet mee eens bent dan kun je bezwaar aantekenen. Een taxatie is niet gratis, dit kost je honderden euro’s en zelfs meer als het een gevalideerde taxatie moet zijn. Een erkend taxateur moet aan specifieke voorwaarden voldoen, de taxatie wordt onafhankelijk uitgevoerd. Dit betekent dat de klant geen invloed heeft op het resultaat.
Makelaars kunnen een gratis waardebepaling laten uitvoeren als je bijvoorbeeld concrete verkoopplannen hebt. Deze berekening heeft niet de juridische status van een taxatierapport maar het kan met name voor huiseigenaren veel waardevolle informatie geven. Waarom voeren makelaars deze berekeningen gratis uit? Dat is heel eenvoudig te verklaren, zo komen ze in contact met huiseigenaren die hun woning willen verkopen. Uit een gratis waardebepaling kan weer een opdracht rollen.
Zoeken naar een makelaar
Waar kan ik een gratis waardebepaling van mijn huis krijgen? Klik op de volgende link woningwaarde berekenen. Hier vraag je binnen een minuut waardebepalingen op bij meerdere lokale makelaars. Op basis van de informatie die je krijgt kun je zelf bepalen voor welke makelaar je kiest. Een waardebepaling is nog geen overeenkomst, je zit nergens aan vast. Het is een goede manier om contact te leggen met meerdere makelaars en de dienstverlener te kiezen die het beste aansluit op jouw situatie.
Klopt de waarde?
Een gratis waardebepaling online is ook mogelijk. Dan komt er geen makelaar langs, je vult gewoon enkele gegevens in via de browser en er rolt een geschatte waarde uit van jouw huidige woning. Dit is een geautomatiseerd proces dat vooral dient om jouw persoonlijke informatie te krijgen. Je kunt zo snel een idee krijgen van de woningwaarde maar echt nauwkeurig zal deze berekening niet zijn. Voor een betrouwbare waardebepaling moet er echt een ervaren makelaar langskomen om de woning van dichtbij te bekijken. Beschouw een gratis online waardebepaling als een indicatie van de waarde maar laat voor de werkelijke marktwaarde een makelaar langskomen. Het bepalen van een strategische vraagprijs kan je namelijk duizenden euro’s extra opleveren.
Gratis waardebepaling huis?
Je bent benieuwd wat jouw woning waard is en je dient een aanvraag in via Watismijnhuiswaard.com Er reageren vrijblijvend enkele verkoopmakelaars en je plant een afspraak in. Hoelang duurt een waardebepaling? Dit is afhankelijk van de makelaar, de woning en de situatie. In principe kan een makelaar binnen een uur een inschatting wat de woningwaarde is. Maar dat is niet doorslaggevend. Zo is het van belang om te weten of de bewoners haast hebben met de verkoop. Als je bijvoorbeeld al een andere woning hebt gekocht en snel van je oude huis af moet zien te komen. In dat geval zul je wellicht kiezen voor een lagere vraagprijs dan wanneer je meer tijd hebt. Sommige huiseigenaren houden niet van onderhandelen en lange trajecten terwijl andere verkopers juist iedere stap tot in het kleinste detail willen volgen.
Wat is de echte waarde van een woning?
De uiteindelijke waarde van een huis wordt bepaald op het moment dat de koper en verkoper het eens zijn over de prijs. Dit kan een ander bedrag zijn dan de vraagprijs, de waardebepaling van een makelaar, de WOZ- of taxatiewaarde. In de huidige huizenmarkt wordt er vaak overboden. De verkoopprijs zal dan hoger uitvallen dan de andere berekeningen. Als koper kun je tot 100 procent van de taxatiewaarde lenen bij de bank, de rest moet je op een andere wijze financieren. Als je tijdens de onderhandelingen ver boven de vraagprijs biedt dan is het mogelijk dat je teveel betaalt voor de woning. Maar als de huizenprijzen blijven stijgen dan hoeft dit geen probleem te zijn. Hoe hoger je gaat met bieden hoe groter het risico dat je later de lasten niet kunt dragen omdat je niet alles bij de hypotheek kunt onderbrengen. De NHG biedt dan meer zekerheid maar daar moet je wel extra voor betalen.
De woningwaarde is meer dan de prijs voor het pand, samen met een makelaar kun je een strategische waardebepaling uitvoeren die meer informatie biedt dan alleen een bedrag in euro’s.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier