Waar moet je allemaal op letten?

Dienstverleners in verschillende sectoren zullen kosten rekenen voor hun diensten. Dat is heel normaal, de expertise van professionals levert immers een meerwaarde, en daar staat een bedrag tegenover. In de makelaardij hebben ze hier een term voor bedacht genaamd “makelaarscourtage”. Dit is gewoon een mooi woord voor commissie of provisie, dit is het bedrag dat de makelaar rekent om diensten uit te voeren op basis van kennis en expertise. Omdat makelaarskantoren afwijkende tarieven hanteren, is het aan te bevelen om de verschillende makelaarscourtages eerst te vergelijken alvorens met een makelaar in zee te gaan. Hoe makelaarscourtages vergelijken werkt, en waar je rekening mee moet houden lees je op deze pagina

Wat wil je betalen voor een makelaar?

Net zoals in de meeste beroepen mogen ook makelaars hun eigen tarieven bepalen. Dit is goed voor de marktwerking, maar niet altijd even transparant voor iemand die een woning wil kopen, verkopen of verhuren. Zeker niet omdat handelen in vastgoed voor de meeste consumenten geen dagelijkse bezigheid is. Enerzijds is het heel praktisch dat het makelaarscourtage vaak in percentages wordt berekend, anderzijds is het vooraf niet exact duidelijk wat de klant moet betalen aan het einde van de rit. Op basis van de uiteindelijke prijs van een woning zal de makelaar een afgesproken percentage vragen voor de bemiddeling.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De kosten van makelaars kunnen enorm verschillen

In de meeste gevallen is het verschil tussen 1 of 2 procent niet zo groot. Wanneer je bij tanken aan de pomp een cent meer betaalt dan normaal zul je daar niet van wakker liggen. Maar een woning is doorgaans de duurste investering die we in ons leven maken, en dan kan een fractie van een procent een flink bedrag betekenen. Gemiddeld vragen makelaars een makelaarscourtage tussen 1 en 2 procent, waarbij er enkele uitschieters naar boven en beneden zijn. 1 procent over 250.000 euro is 2500 euro, 2 procent over hetzelfde bedrag is 5000 euro. Door makelaars te vergelijken kun je dus duizenden euro’s goedkoper uit zijn! Dit kost wat tijd en moeite, daarnaast kan het lastig zijn om appels met peren te vergelijken. Maak daarom gebruik van een online vergelijker en vraag meerdere offertes aan onder dezelfde voorwaarden. Zo heb je snel een overzicht van de mogelijkheden én tarieven.

Minder betalen met een hogere makelaarscourtage?

Goedkoper is niet altijd beter, dat weet iedereen. Er zijn makelaars die goedkoper zijn op basis van de makelaarscourtage, maar niet dezelfde kwaliteit dienstverlening leveren. Wanneer een makelaarskantoor bijvoorbeeld 2000 duurder is op basis van de courtage, maar de woning voor 10.000 euro extra kan verkopen, dan heb je dus 8000 bespaard op het totaalbedrag. Dit geldt overigens ook voor een aankoopmakelaar, een vakkundige tussenpersoon kan een scherpere prijs bedingen in het voordeel van de koper. Daarbij moet worden opgemerkt dat duurder niet altijd beter is, en goedkoper niet altijd van mindere kwaliteit hoeft te zijn. Het is met name de uitdaging om als klant de best passende dienstverlener te kiezen. Dit doe je eenvoudig door meer offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Zo ben je verzekerd van een goede makelaar met scherpe tarieven, die alles voor je doet om het maximale voordeel te behalen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.