Wat is funda makeovers? Het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin bestaat al sinds 1990. Dan is er nog Huizenjacht, Paleis voor een Prikkie, Kopen zonder kijken, Help, mijn man is klusser en natuurlijk Chateau Meiland. Programma’s die over huizen gaan en de mensen die er wonen en/of verbouwen. Er is niet alleen gekte op de woningmarkt, het Nederlandse volk is ook gek van huizen en klussen in huis. Zo groeide de Instagram account Funda Makeovers in ruim een jaar tijd uit tot 350.000+ volgers en het einde is nog lang niet in zicht. Wat maakt #funda zo aantrekkelijk en wie zit er achter Funda Makeovers?

Wat is funda?

Je hoeft geen huiseigenaar of makelaar te zijn om funda te kennen. Het is de grootste huizensite van Nederland waar sinds 2001 huizen die te koop staan in Nederland online worden aangeboden. Naast koop staan er ook huurhuizen en naast particuliere woningen vind je hier ook zakelijke panden. Als jouw woning niet op funda staat dan mis je een enorm publiek. Alleen makelaars die aangesloten zijn bij de drie grote belangenorganisaties voor makelaars en taxateurs mogen hier huizen plaatsen, toch is het via een omweg niet zo ingewikkeld om je huis hier te laten publiceren.

Wat is Funda Makeovers?

Funda Makeovers is een Instagram account waar ‘geflipte’ huizen op geplaatst worden. Dit zijn huizen die gekocht worden, opgeknapt en binnen een jaar weer met een flinke winst van eigenaar wisselen. Op de Instagram account worden deze huizen in volle glorie vertoond. Ter inspiratie voor je eigen woning of uit nieuwsgierigheid. Deze Instagram account heeft niets te maken met funda, zij houden dit soort informatie niet eens bij. Het is een hobby project van Beitske de Jong, journalist en funda watcher. Je kunt het instagram account volgen op @fundamakeovers

Wie is Beitske de Jong?

Wie is Beitkse de Jong?Toen Beitske in 2020 zelf bezig was met een huis kopen werd huizen bekijken op funda een hobby die neigde naar een obsessie. Nadat ze een huis had gevonden kon ze het niet laten om toch steeds weer de bekende huizensite te bezoeken. Zo ontdekte ze dat twee woningen die ze had bezichtigd binnen een jaar na verkoop opnieuw werden aangeboden op funda. Dit inspireerde haar om een Instagram account aan te maken en daar foto’s van deze huizen te posten voor andere funda watchers.

Beitske de Jong is zelf freelance verslaggever, presentator en interviewer die onder andere voor NPO radio werkt. Daarnaast is ze ook actief als gezicht van diverse culturele festivals en ze houdt zich naast huizen ook bezig met cello spelen en muziek van Bach zingen in het Bach Ensemble Amsterdam.

Waarom Funda Makeovers?

In tegenstelling tot alle ‘influencers’ op Instagram die snel beroemd en rijk willen worden via social media heeft Beitske geen commerciële aspiraties met Funda Makeovers. Het is meer een uit de hand gelopen hobby waarbij ze huizen deelt. Later heeft ze ook doe-het-zelvers een platform gegeven om hun kunsten te vertonen. Zo is er een gemeenschap ontstaan van klussers, watchers en iedereen die interesse heeft in de kermis die huizen jagen heet.

Hoe werkt huizen flippen?

‘House flipping’ is een term en praktijk die ontstaan is in Amerika. Huizen die verwaarloosd zijn worden voor een prikkie gekocht, verbouwd en snel weer op de markt aangeboden. De koper is niet van plan om hier permanent te gaan wonen maar probeert in een zo kort mogelijke tijd de waarde zoveel mogelijk te verhogen. Dit kunnen standaard renovatiewerken zijn maar in praktijk speelt het aanzicht een belangrijke rol. Met een likje verf en wat cosmetische aanpassingen oogt een woning direct een stuk frisser en dat vertaalt zich naar een veel hogere verkoopwaarde.

Voorbeelden funda makeovers voor en na

@fundamakovers funda @makeover voorbeeld funda @makeover Funda @makeovers funda makeoevr verschillen funda makeovers voorbeelden Funda makovers voorbeelden funda waarde verhogen fundamakeovers fundamakover home make over funda home maker over funda

Worden kopers opgelicht?

Als iemand een huis koopt met als doel deze op te knappen en voor een flinke winst weer te verkopen dan kun je dit als misleidend zien maar dit hoeft niet het geval te zijn. Nieuwe kopers vinden het vaak juist heel prettig dat ze zelf niet na aankoop de boel direct weer moeten verbouwen. Voor enkele tientjes meer hypotheek per maand koop je een woning waar je in de komende jaren nauwelijks onderhoud aan hoeft te plegen. Daarbij moet je als koper uiteraard wel opletten dat de werkzaamheden van goede kwaliteit zijn en dat ze geen verborgen gebreken camoufleren. Als je namelijk die mooie gestucte wanden open moet breken omdat de leidingen versleten zijn dan kun je niet lang profiteren van de renovatiewerken.

Huizen flippers zien een gat in de markt en proberen met hun vaardigheden in combinatie met een overspannen woningmarkt snel winst te maken. Funda Makeovers is dan ook zeker geen aanval op deze ‘flippers’ maar deelt die fascinerende transformaties met de wereld.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Kapers op de kust

De Funda Makeovers Instagram account heeft mede door een column van Aaf Brandt Corstius een flinke boost gekregen in populariteit. Ook publicaties als Nu.nl, Linda.nl, Trouw en Indebuurt.nl hebben aandacht besteed aan het fenomeen ‘huizen flippen’, ‘home make overs’ en specifiek het project van Beitske. Toch is ze niet de enige die in de ban is geraakt van de huizensite funda. Waar Funda Makeovers het onderwerp met een positieve insteek brengt vind je op Funda-mentele missers de mooiste miskleunen die op funda te zien zijn. Dan is er ook nog Funda’s Finest en Funda Makeover, allemaal Instagram accounts die huizen delen met het grote publiek. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf op funda.nl te zoeken naar huizen. Met als doel om er eentje te kopen of gewoon om je te vergapen aan het aanbod.

Wat willen Nederlanders?

We denken als Nederlanders individuen te zijn, zelfstandig denkende burgers die zich niet als schapen laten leiden. “Oh, een visgraat vloer!” “Stalen deuren met glas, daar kun je doorheen kijken!” Als Funda Makeovers iets heeft blootgelegd over onze samenleving is dat onze collectieve ‘smaak’ voor huizen en inrichting. Verbouwers weten precies wat de gemiddelde koper mooi vindt en welke aanpassingen het meeste geld in het laatje brengen. Het is daarbij wel jammer dat unieke kenmerken van woningtypen en huizen uit bepaalde periodes uit praktische overwegingen vaak verloren gaan.

Toekomst van Funda Makeovers

Op dit moment is de frequentie van de berichten minder geworden. Niet alleen door de overdosis visgraat vloeren maar ook het aanbod is verschraald. Opknappers worden vaak gekocht door beleggers die er liever huurders in zetten die meer opleveren. Kopers zijn zo wanhopig dat ze na het lezen van een rouwadvertentie een briefje door de bus gooien. Beitske de Jong blijft voorlopig doorgaan met haar hobby waarmee ze haar vele volgers vermaakt.

Meer weten over funda algemeen? klik hier