Nog even een paar duizend euro extra bovenop de prijs van je huis door een laagje verf op de muren aan te brengen. Is het echt zo makkelijk om de waarde van je huis te verhogen? Er zijn diverse maatregelen die je vrij eenvoudig kunt uitvoeren die inderdaad de woningwaarde flink doen stijgen. Wat jij kunt doen om meer geld voor je huis te vragen lees je op deze pagina.

Hoe verhoog ik de waarde van mijn huis?

Het fenomeen ‘huizen flippers’ is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, de vele klusprogramma’s op de televisie dragen hier ook zeker aan bij. Iemand die een huis flipt koopt een ‘opknappertje’ waar ze tijdelijk in gaan wonen met als doel deze woning grondig te verbouwen. Dit kunnen amateurs zijn, in praktijk zie je dat het regelmatig bouwbedrijven zijn met ervaring die precies weten hoe ze de waarde van een huis kunnen verhogen. Als ze eenmaal de woning verbouwd hebben dan gaat deze de verkoop in. De materiaalkosten en uren worden ruimschoots terugverdiend met een mooie winstmarge. Hetzelfde huis, een ander prijskaartje.

Er is veel vraag naar huizen die ‘instapklaar’ zijn. Mensen hebben geen zin om na aankoop maandenlang tegen een bouwval aan te kijken waar ze ieder vrij moment aan moeten werken. Om een hypotheek te kunnen krijgen heb je minimaal twee fulltime banen nodig, dan heb je geen zin om tot diep in de nacht ook nog te klussen. Als jij van plan bent je huis te verkopen kijk dan naar de verbeteringen die je snel en betaalbaar kunt uitvoeren. Dit kan de waarde van huis verhogen bij verkoop.

Wat doet de waarde van een huis stijgen?

De voornaamste toevoeging in een woning is woonoppervlak. Een kelder of een zolder als opslagruimte levert veel minder op dan een extra slaapkamer of lounge. Ook een tussenwand uitbreken of een muurtje slopen kan kostbare vierkante meters ruimte opleveren. Heb je ergens een schuine wand lopen? Let ook op de hoogte want een hoger plafond kan betekenen dat het vloeroppervlak plotseling tot de bewoonbare ruimte wordt gerekend. Iedere meter telt, zelfs als je woning aan de buitenzijde geen centimeter groter wordt kan de taxatiewaarde van je huis stijgen door meer ruimte te creëren in huis.

Eigenlijk beginnen verbeteringen al bij de tuin. Je hoeft er geen Keukenhof van te maken, zorg liever dat de tuin strak en onderhoudsvriendelijk is. Een groene grasmat is niet duur maar laat wel de ruimte goed zien. Een verzorgde tuin zorgt ervoor dat geïnteresseerde kandidaten tijdens een bezichtiging al direct positief gestemd worden. Vergeet ook zeker niet dat potentiële kopers ook vooraf vaak al een ritje langs je huis maken. Zorg er dus voor dat de tuin er altijd netjes uitziet.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Gevelreiniging is ook een betaalbare verbetering die je geld oplevert. Als jouw gevel er netter uitziet dan bij de buren dan springt de woning er direct uit. Daarnaast zorgt een goede gevel voor een betere isolatie en minder kans op lekkage. De keuken en badkamer hebben een grote impact op de perceptie van de koper. Als deze ruimtes netjes en uitnodigend zijn dan kan de woningwaarde snel stijgen. Zonnepanelen en smart home faciliteiten zijn moderne verbeteringen die zeker op prijs worden gesteld.

Hoeveel wordt je huis waard na verbouwing?

De exacte meerwaarde van verbouwen is niet exact aan te geven. Voor een deel heeft dit ook te maken met de meerwaarde die kopers toekennen aan de verbeteringen. Als je bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen neemt die 2500 euro kosten en jaarlijks 250 euro aan energiekosten bespaart, dan is dit een duurzame investering waar mensen bereid zijn voor te betalen. Als je ervoor zorgt dat jouw woning een beter energielabel krijgt dan zal dit zeker de waarde van je huis verhogen.

De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van de prijzen waar vergelijkbare woningen in het afgelopen jaar voor verkocht zijn. Dit zijn bedragen die gratis op te zoeken zijn, kopers zullen hier ook zeker naar kijken. De verkoopwaarde van een individuele woning kan echter hoger of lager zijn op basis van de staat van onderhoud en eventuele verbeteringen die je doorvoert. Als je kunt aantonen op welke wijze jij waarde hebt toegevoegd aan je woning kun je duizenden en zelfs tienduizenden euro’s meer vragen dan je buren.

Meerwaarde huis creëren

Niet alle verbetering zijn even ingrijpend. Door een aantal eenvoudige aanpassingen door te voeren scoor je beter op huizensites als funda en zorg je tijdens bezichtigingen voor een goede indruk.

  • Maak goede foto’s: De kwaliteit van de fotografie op huizensites als funda.nl mag niet onderschat worden. Goede foto’s zorgen voor meer geïnteresseerde kopers en daarmee betere kansen op een hogere koopsom.
  • Huur een woningstylist in: Een extern persoon met vakkennis kijkt anders naar jouw huis dan je zelf doet. Het kost een een paar honderd euro maar een home-makeover kan je duizenden euro’s opleveren. Een goede schoonmaakbeurt kan al veel verschil maken.
  • Schilder wanden in een lichte kleur: Lichte tinten doen een ruimte optisch groter lijken. Er komt geen vierkante centimeter bij, toch lijkt het woonoppervlak groter.
  • Meer licht in huis: Naast schilderen helpt het ook om de gordijnen te openen, lampen in te schakelen en een bezichtiging overdag met heldere hemel te organiseren.
  • Minder is beter: Minder meubels, minder rommel, hogere woningwaarde. Mensen willen het ideaalbeeld zien, niet de werkelijkheid waar je in leeft.
  • Geen personalisatie: Jij vindt die foto van je honden prachtig, iemand die net gebeten is door een hond knapt daar op af. Vermijd persoonlijke decoraties, berg speelgoed voor kinderen netjes op en laat kandidaten zichzelf projecteren op de woning.

Meerwaarde verbouwen

Sommige verbeteringen zijn direct zichtbaar zoals het schilderen van muren of een nieuwe keuken. Andere verbouwingen en reparaties zijn niet te zien zoals nieuwe leidingen of spouwmuurisolatie. Maak een lijst met woningverbeteringen, onderhoudsrapporten en datum van installatie zodat je kunt aantonen waarom jouw huis meer waard is. Zo kun je naast subjectieve waarneming tijdens een bezichtiging ook feitelijk bewijzen dat jouw huis beter is dan vergelijkbare panden.

Je bent verplicht om bekende gebreken te melden bij een kandidaat koper. Je mag dus niet snel een wandje texen om waterschade te verbergen. Aanpassingen mogen sturend zijn, denk aan licht gekleurde wanden om optisch meer ruimte te creëren, maar ze mogen nooit misleidend zijn. Bespreek dit ook met de verkoopmakelaar om later niet in de problemen te komen.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning