Doe jij mee aan de NVM open huizen dag 2024?

Als je ooit een huis hebt gekocht of verkocht, dan ben je vast wel bekend met de NVM Open Huizen Dag. Jaarlijks wordt er een dag georganiseerd waarop potentiële kopers zonder vooraf een afspraak te maken langs kunnen komen, om huizen die te koop staan te bekijken.

Moet je hier als verkopende partij aan meedoen, of kun je beter naar andere manieren zoeken om jouw huis te verkopen? De voordelen en nadelen van de NVM Open Huizen Dag vind je op deze pagina.

Wat is NVM Open Huizen Dag?

De NVM is een vereniging waar veel makelaars in Nederland bij aangesloten zijn. Naast de belangen behartigen van makelaars, helpen ze ook huiseigenaren. De jaarlijkse Open Huizen Dag is hier een voorbeeld van. Normaal gesproken moet een potentiële koper eerst een afspraak maken om de woning te bezichtigen.

Één dag per jaar kunnen geïnteresseerden een rondje maken langs huizen die te koop worden aangeboden. Het is niet verplicht om mee te doen aan deze dag, ook niet wanneer jouw huis te koop staat via een NVM makelaar.

Levert het wat op?

Het klinkt als veel werk; enkele of misschien wel tientallen mensen ontvangen, een rondleiding geven, een hapje en een drankje aanbieden en jouw verkooppraatje vertellen… Het is wél een goede manier om meerdere geïnteresseerde partijen op dezelfde dag te ontvangen. Daarnaast ligt de kans op verkoop wel degelijk hoger bij woningen die via deze dag worden opengesteld.

De cijfers verschillen per jaar, maar de resultaten voor deelnemers liggen altijd hoger. Zo wordt pakweg een derde van huizen die niet meedoen aan deze dag binnen 12 weken verkocht, terwijl ongeveer de helft van participerende huiseigenaren hun woning in dezelfde periode verkopen. De kans op een snelle verkoop ligt dus aanzienlijk hoger.

NVM open huizen dag

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoe kun je een huis verkopen?

De voordeur open zetten is niet voldoende, je zult wel wat moeite moeten doen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Zorg dat de buitenkant van de woning er netjes uitziet, die eerste indruk telt.
  • Ruim de woning netjes op, maar houd het wel ‘huiselijk’.
  • Spreek met gezinsleden af waar bezoekers wel of niet welkom zijn.
  • Koffie, thee, fris en koekjes mogen niet ontbreken, maak het gezellig voor je gasten én jezelf.
  • Wees positief maar blijf eerlijk. Je hoeft negatieve punten niet te benadrukken, maar houd je bij de feiten.

Je bent niet verplicht om iemand binnen te laten. Mocht je de situatie niet vertrouwen, of om een andere reden liever een bezoeker niet ontvangen, dan mag je dit aangeven. Het blijft jouw woning. Als je zeer gesteld bent op je privacy, of om andere redenen liever geen ‘vreemden’ ontvangt, dan is deze actie wellicht niet voor jou weggelegd. Vraag dan de makelaar om assistentie.

Wat kost meedoen aan de NVM Open Huizen Dag?

In principe is meedoen aan de NVM Open Huizen Dag gratis. Maar een makelaar kan wel kosten rekenen voor promotionele materialen of begeleiding. Soms wordt dit verrekend in de makelaarscourtage, maar dit is niet altijd het geval.

Door NVM makelaars met elkaar te vergelijken kun je meerdere offertes aanvragen, dan weet je op voorhand of er kosten verbonden zijn aan participatie, en onder welke voorwaarden. Je kunt natuurlijk op die dag zelf een Open Huis organiseren, en een bordje Te Koop in je tuin zetten, maar dan profiteer je niet van de landelijke acties die georganiseerd worden.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Wanneer is de NVM open huizen dag 2024?

De eerste volgende NVM open huizen dag is op zaterdag 6 april 2024.  Overweeg je mee te doen? Neem contact op met je NVM makelaar om alle mogelijkheden te bespreken.