Love, Peace and Happiness, dat zijn de kernwoorden van de jaren zestig. Dit is het decennium van The Beatles, The Rolling Stones maar ook de Nederlandse bands Golden Earring en Shocking Blue. Terwijl hippies met hun vingers het V-symbool maakte als teken van vrede, werden er massaal rijtjeshuizen gebouwd met een V-dak. Een aantal van deze jaren 60 woningen staan nog steeds overeind. Wil jij een jaren 60 woning kopen? Lees dan eerst deze pagina.

Wat is een jaren 60 woning?

Woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1970 zijn direct het gevolg van herstelwerken na de Tweede Wereldoorlog. Er moesten in hoog tempo woningen gebouwd worden om te voldoen aan de almaar groeiende vraag. Snel en goedkoop ging voor goed en duurzaam.

Een jaren 60 woning zal vaak een rijtjeswoning zijn die niet echt een aansprekend karakter heeft maar wel heel efficiënt is gebouwd. Dit betekent behoorlijk veel mogelijkheden op een klein oppervlak. Er zit een tuin bij, twee of drie verdiepingen met een V-dak bovenop. De isolatie laat te wensen over. De gevelkozijnen zijn in veel gevallen gemaakt van vurenhout, een zachte houtsoort die na verloop van tijd kan gaan rotten. Vaak zullen de kozijnen al ooit vervangen zijn maar dit is niet altijd het geval. Let hier dus op bij een jaren 60 huis kopen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Laat een jaren 60 woning keuren

Eigenlijk is het naast een taxatierapport eigenlijk altijd verstandig om ook een bouwtechnische keuring uit te laten voeren voordat je een huis koopt. Zo kom je erachter of er verborgen gebreken zijn voordat je een woning besluit te kopen. Aangezien de huidige eigenaar vaak geen weet heeft van deze gebreken kan dit ook niet worden aangegeven tijdens de onderhandelingen. Als koper heb je een onderzoeksplicht wat betekent dat je naast het recht om juist geïnformeerd te worden ook zelf kritisch moet zijn.

Bij een jaren 60 woning zijn er twee punten waar je zeker op moet letten:

1. Betonrot

In de tweede helft van de jaren zestig werd veel gewerkt met prefab ofwel delen die in de fabriek al voorbereid werden. Om vloeren te maken werd regelmatig gebruik gemaakt van calciumchloride, wat op den duur de stalen bewapening in het beton kan doen roesten. Dit zal vervolgens weer leiden tot schade aan het beton of zelfs betonrot. Laat een jaren 60 woning hier zeker op controleren voordat je de koop bevestigd.

2. Asbest

Dan is er nog de bekende vervuiler in woningen die tussen 1955 en 1978 gebouwd werden. Asbest is een prachtig materiaal om mee te werken in de bouw, het probleem ontstaat zodra er gezaagd, geboord of gebroken wordt. Dan komen er levensgevaarlijke asbestvezels los die allerlei aandoeningen kunnen veroorzaken. Informeren naar asbest in de woning mag gerust bovenaan jouw vragenlijst staan bij het kopen van een jaren 60 woning.

Een jaren 60 woning kopen; een goed idee?

De periode ‘45-‘70 is niet bepaald de beste tijd voor kwalitatief hoogstaande woningbouw. Uiteraard zijn er uitzonderingen te vinden, ook zijn er behoorlijk wat woningen uit deze tijd gerenoveerd. Daarom mag je niet stellen dat alle huizen uit de jaren zestig ondermaats zijn. Als koper moet je wel behoed zijn op verborgen gebreken voordat je naar de notaris stapt om de aankoop definitief te maken.