Wil je een huis kopen of verkopen maar niet door een makelaar om de tuin geleid worden? Hier zijn vijf trucs die makelaars gebruiken waar je voor moet opletten én we geven advies bij de keuze van een slimme makelaar.

Truc 1: “Het loopt storm!” Of er 1 of 100 kandidaten zijn, je moet nooit meer bieden dan je wilt betalen of kunt veroorloven.

Truc 2: Contrasterende bezichtigingen. Een makelaar laat de woning die voor jou ‘bedoeld’ is tussen enkele niet passende alternatieven zien, om die ene woning beter te doen lijken.

Truc 3: Kamers zijn heel minimaal ingericht om de ruimtes optisch groter te maken.

Truc 4: Meer praten dan luisteren. Een goede makelaar probeert je geen huis aan te praten, maar jouw wensen in kaart te brengen.

Truc 5: Van nadelen voordelen maken. Een luidruchtig café aan de overkant is ‘gezellig’ en een slecht dak is een mooie gelegenheid voor dakisolatie!

Wat doet een slimme makelaar?

Makelaars hebben niet alleen verstand van huizen, maar vooral ook van mensen die in huizen wonen. Met andere woorden, ze begrijpen de gedachten van kopers en verkopers en stellen daar hun strategie op in. Een slimme makelaar zal de zaken niet mooier voorspiegelen aan de klant, bij beren op de weg wordt duidelijk aangegeven wat de opties zijn. Makelaars kennen de markt, ze begrijpen de behoeften van kopers en verkopers, en zullen het maximale resultaat voor hun klanten trachten te behalen.

Onder bod is dit echt ja of nee?

Je kent het wel op funda. De term ‘onder bod’ is geen ja of nee maar een ‘misschien’. Het betekent dat er bod is gemaakt op een huis door een serieuze koper. Zolang er onderhandelingen gaande zijn is de woning dus niet verkocht en is iedere geïnteresseerde koper vrij om een bod uit te brengen. Makelaars hanteren uiteenlopende voorwaarden om een huis ‘onder bod’ te plaatsen. Het kan namelijk andere kandidaten demotiveren om een bod uit te brengen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Extra geld vangen is geen lange termijn visie

Het makelaarscourtage wordt berekend op basis van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit betekent dat een duurder huis ook meer omzet oplevert voor de makelaar. Een aankoopmakelaar kan zichzelf rijk rekenen en jouw de hoofdprijs laten betalen. Een slimme makelaar zal dit niet doen. Want die kijkt verder dan één klant en één factuur. Die ziet veel liever jou of jouw kennissen terugkeren voor een nieuw traject. Een makelaarskantoor die de belangen van de klant niet als primaire doelstelling neemt zal niet ver komen in deze business. Je kunt als klant meerdere makelaars gratis met elkaar vergelijken dus kwaliteit van dienstverlening staat voorop.

Hoe gaat een makelaar te werk?

Een aankoopmakelaar zal anders te werk gaan dan een verkoopmakelaar. Eerst zal er een intake-gesprek plaatsvinden, je kunt eerst online offertes aanvragen. Er moet een wederzijdse ‘klik’ zijn, want er zal heel wat communicatie over en weer gaan. Makelaars houden de huizenmarkt nauwlettend in de gaten, en luisteren goed naar de wensen van klanten. Zo kan de juiste match gemaakt worden. Het heeft immers geen zin om een groot gezin in een klein appartementje te stoppen, of een kast van een huis proberen te verkopen aan een alleenstaande starter die de hypotheek niet rond kan krijgen. Hoewel je van een erkende makelaar mag verwachten dat de dienstverlening van berekenbare kwaliteit is, zullen er zeker verschillen van aanpak zijn. Kies daarom niet direct voor de eerste de beste makelaar maar vergelijk aanbieders om zo de juiste match te maken.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.