Huis onder bod

Met al die termen omtrent huizen kopen en verkopen zou je haast denken dat makelaars ze verzinnen om huiseigenaren in verwarring te brengen. ‘Huis onder bod’ is ook weer zo’n interessante term die zonder tekst of uitleg niet zoveel lijkt te betekenen. Om jouw gesprekken met de makelaar wat soepeler te laten verlopen leggen we uit wat ‘huis onder bod’ nou eigenlijk betekent, en welke gevolgen dit heeft wanneer je een huis wilt kopen.

Wat betekent een ‘huis onder bod’?

Huis onder bod betekent dat er een partij is die serieus interesse heeft om de woning te kopen. Deze partij is momenteel in onderhandeling met de verkopende partij. Dit betekent dus niet dat het huis verkocht is, maar als de onderhandelingen goed verlopen gaat dit huis aan je neus voorbij. Betekent dit automatisch dat je pech hebt en verder moet zoeken naar jouw droomhuis?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Bezichtigen en bieden

Van interesse in een woning tot aan een akte van aankoop liggen veel tussenstations. Wanneer het op één ‘level’ misloopt dan is het ‘game over’ voor zowel de koper als de verkoper. Een huis onder bod is dus zeker geen definitieve verkoop, dit betekent dat het nog steeds mogelijk is om de woning te bezichtigen. Sterker nog, je kunt terwijl de andere geïnteresseerde partij nog in overleg is met de eigenaar zelf een bod uitbrengen. Dit is mogelijk tot de koopakte door beide partijen is ondertekend, en er voldaan is aan alle wettelijke verplichtingen.

Woning onder bod betekent niet altijd hetzelfde

De beschrijving hierboven is de algemene betekenis van de term, de inhoud kan met name in de details per makelaar verschillen. Er zijn bijvoorbeeld makelaars die direct bij het uitbrengen van een eerste bod ‘de deur op slot gooien’ voor nieuwe kandidaten tot dit traject beëindigd is. Het is ook mogelijk dat er eerst onderhandelingen plaatsvinden over de prijs en de bijbehorende voorwaarden, pas daarna wordt het huis onder bod geplaatst. De timing om deze status aan een woning toe te bedelen is niet alleen van belang voor de potentiële koper en de verkopende partij, het is met name ook belangrijk voor andere geïnteresseerde kopers. Het is immers niet echt prettig om te vernemen dat de woning die je op het oog hebt ‘misschien wel maar niet helemaal’ verkocht is.

Snel op nummer één

Wil je dat droomhuis echt niet door je vingers zien glippen? Dan kan het slim zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die namens jou een bod uitbrengt. Als de verkoper interesse heeft mag deze de onderhandelingen met de huidige partij staken en met jou verder gaan. Hier zijn juridische haken en ogen aan verbonden, daarom is het verstandig om dit via een makelaar te spelen die precies binnen de lijntjes kan kleuren, maar wel de maximale druk kan uitoefenen. Is dit netjes? Dat mag je zelf bepalen, maar uiteindelijk gaat iedereen voor goud in deze oververhitte huizenmarkt.

Conclusie

De kans dat een ‘huis onder bod’ wordt verkocht aan de partij die in onderhandeling is met de verkoper is groot, maar niet honderd procent. Heb je echt jouw zinnen gezet op deze woning? Bespreek dan snel de mogelijkheden met de aankoopmakelaar.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Ga naar wat is mijn huis waard en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.