Een huis kopen is voor de meeste mensen de grootste investering die ze in hun leven maken. Of het nou de eerste keer is of niet, het blijft veel werk om alle zaken netjes in orde te brengen. Een foutje kan grote gevolgen hebben. Een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar kan je de weg wijzen en de ingewikkelde zaken voor je regelen. Hoe vind ik een goede makelaar bij mij in de buurt? Het antwoord op deze en andere vragen beantwoorden we op deze pagina.

Hoe vind ik een goede makelaar?

De gemiddelde huizenprijs blijft maar stijgen. Goed nieuws voor de verkoper, minder prettig voor de koper. Iemand die een woning verkoopt zal doorgaans ook weer een nieuwe woning kopen waarmee het voordeel bij verkoop als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Een makelaar zorgt dat je als koper of verkoper ongeschonden aan de andere kant van het mijnenveld belandt. Een goede makelaar is iemand waar je goed mee kunt communiceren, die luistert naar jouw verhaal en kan complexe materie in eenvoudige taal overbrengen. En je wilt graag een persoon die je kunt bereiken als je vragen hebt. Bij de selectie van een aankoop- of verkoopmakelaar is het verstandig om de volgende vragen te stellen:

  • Heeft de aanbieder voldoende expertise wat betreft het woningtype waar je naar zoekt? Zo zijn er specialisten op het gebied van luxe appartementen, eengezinswoningen of meer algemene makelaarskantoren met een brede ervaring.
  • Wat zijn de mogelijkheden in de samenwerking? Zo kun je alles uitbesteden tot aan de sleuteloverdracht of alleen het papierwerk in orde laten brengen. De opties verschillen per aanbieder.
  • Wat zijn de kosten voor de makelaar? Vaak wordt een percentage van de koopsom als makelaarscourtage gerekend, daarnaast zijn er ook kantoren die met vaste tarieven werken of op no-cure-no-pay basis.

Het is niet verplicht om dezelfde firma in te schakelen bij aankoop en verkoop, veel aanbieders zullen wel beide diensten leveren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Waar vind ik een goede makelaar?

Naast de feiten is er ook het persoonlijke gevoel dat je bij een persoon of kantoor hebt. Wordt je serieus genomen, begrijpen ze jouw uitdaging en reageren ze vlot op vragen? Het gaat uiteindelijk om grote bedragen, je hebt recht op een goede dienstverlening van begin tot eind. Een lokale aanbieder heeft doorgaans de vinger op de pols en kent de omgeving het beste. Als je over grotere afstanden gaat verhuizen zul je waarschijnlijk het beste uit zijn met een firma in de regio van jouw bestemming.

Kun je makelaars met elkaar vergelijken?

Via internet is vergelijken van makelaars eigenlijk heel eenvoudig, je hoeft er de deur niet voor uit. Het kan wel een behoorlijk karwei zijn om websites met andere indeling en informatie naast elkaar te leggen. Gelukkig kan het een stuk eenvoudiger door meerdere offertes aan te vragen bij makelaars in de buurt. Geef aan waar je naar zoekt, in welke regio en laat offertes uitbrengen. Dit bespaart je veel tijd zonder dat er verplichtingen aan vast hangen. Als je dan nog vragen hebt, dan neem je gewoon even contact op met de makelaar die het beste past bij jouw wensen.