Het begrip ‘aankoopmakelaar’ is bekend, de ‘aankoop coach’ is een vrij recent begrip. Vereniging Eigen Huis heeft dit concept opgenomen in hun dienstenaanbod. Hoe werkt een huis kopen met een aankoop coach, en welke toegevoegde waarde heeft deze expert binnen het proces van aankoop? We kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen aankoopmakelaars en aankoop coachen, om zo te bepalen wie de belangen van de woningzoekende het beste kan behartigen.
Wat is een aankoop coach?
Een aankoop coach (of aankoopcoach) is een persoon die woningzoekenden op ondersteunt bij het zoeken naar een woning. Er zijn verschillende mogelijkheden, die variëren van een klankbord functie bij het maken van beslissingen, tot aan het onderhandelen met een verkoopmakelaar. Bij Vereniging Eigen Huis is een standaard lidmaatschap verplicht om gebruik te kunnen maken van hun aankoopcoaches, ze bieden momenteel drie betaalde pakketten op basis van een jaar lang ondersteuning. Er zijn ook coaches die soortgelijke diensten aanbieden maar niet aangesloten zijn bij de VEH.
Wat is een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar zal vaak onderdeel uitmaken van een makelaarskantoor. Waar een verkoopmakelaar de belangen van de verkopende partij behartigt, zal een aankoopmakelaar een woningzoekende helpen om een passend en betaalbaar onderkomen te vinden, en diverse diensten uit te voeren zoals het voeren van onderhandelingen of assistentie bij het papierwerk. Een aankoopmakelaar is geen taxateur, maar kan hier wel in bemiddelen. Het is mogelijk om een waardebepaling uit te laten voeren, wat behulpzaam kan zijn tijdens het onderhandelingsproces. Ook het organiseren van bezichtigingen behoort tot de taken van een aankoopmakelaar.
Wat zijn de verschillen tussen aankoop coaches en aankoopmakelaars?
Omdat de diensten per aanbieder kunnen afwijken, is er geen scherpe grens te trekken tussen deze twee dienstverleners. Bij de aankoopcoach, zoals deze door Vereniging Eigen Huis wordt beschreven, geven ze duidelijk aan dat het een dienstverlener is die handelt in het belang van de koper. Deze persoon zal een standaard tarief rekenen, er is geen sprake van commissie zoals dit bij makelaars doorgaans wel het geval is (makelaarscourtage).
Een aankoopmakelaar staat ook aan de zijde van de koper, en heeft ook belang bij een goed resultaat. Makelaars die een percentage van de verkoopwaarde rekenen kunnen in theorie voordeel hebben bij een hogere verkoopsom, wat mogelijk een risico is. Daarnaast zullen makelaars doorgaans een hoger tarief rekenen voor hun diensten. Daar staat tegenover dat een aankoopmakelaar dichter bij de bron staat, terwijl een aankoop coach in principe niet verder kan komen dan een consument. Zo kan een coach begeleiden tijdens een bezichtiging, terwijl een aankoopmakelaar de bezichtiging daadwerkelijk voor de koper kan regelen.
Welke dienstverlener past bij jouw situatie?
Het is in theorie mogelijk om als woningzoekende zelf alles te regelen omtrent de aankoop van een huis. Omdat hier veel bij komt kijken kun je assistentie vragen bij een aankoop coach die je begeleid in het traject. Een aankoopmakelaar zal over het algemeen genomen een meer proactieve houding innemen. Heel eenvoudig gesteld kun je als koper iemand achter je hebben staan, of iemand die naast je staat en indien nodig het voortouw neemt. De mate van betrokkenheid van de koper bij de huizenjacht zal bepalend zijn bij de keuze voor een aankoop coach of makelaar. Omdat deze keuze niet zwart-wit is is het verstandig om eerst met de makelaar de mogelijkheden te bespreken.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.