Jaren 50 woningen in Nederland

Na de Tweede Wereldoorlog lag niet alleen de economie in duigen, veel gebouwen waren onbewoonbaar door de gevolgen van de oorlog. Er was behoefte aan passende woonruimte voor een maatschappij die van de grond af aan opnieuw gebouwd moest worden. De typische jaren 50 woningen kenmerken zich door soberheid en efficiëntie. Niet gebouwd met de materialen die we wensen, maar die we bezitten. Wil je een jaren 50 woning kopen? Dan zijn hier de voornaamste punten om rekening mee te houden.

Hoe zien typische jaren 50 woningen eruit?

Je loopt de straat in en ziet een rij huizen met elkaar verbonden. De stenen panden zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden met dezelfde bakstenen, betonnen latei en houten kozijnen. Wanneer je binnentreedt merk je direct dat de gang smal is. Op de begane grond is er pakweg 50 vierkante meter vloeroppervlak. De keuken is klein maar praktisch ingericht. Op de eerste verdieping vind je drie tot zelfs vier slaapkamers die niet bepaald ruim zijn. Hier is ook de douche aanwezig, een ligbad past niet. Een opvallend detail van de jaren 50 woningen inrichting is het gebruik van inbouwkasten, alle ruimte wordt optimaal benut. Om de zolder te betreden zul je eerst de vlizotrap naar beneden moeten hengelen. Halverwege op de gammele trap voel je een licht briesje, de woning is niet bepaald goed geïsoleerd.

Klein maar fijn, dit is een gezegde dat zeker van toepassing is op huizen die gebouwd zijn in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Zuinig bouwen, voldoende kamers voor een gezin met nadruk op efficiëntie. De isolatie laat te wensen over, daar staat tegenover dat de totale oppervlakte vrij beperkt is. Er gaat zeker een charme uit van deze spaarzaamheid. Gezelligheid en sfeer moet je zelf meebrengen, die zitten niet inbegrepen in de prijs. Een jaren vijftig woning kopen kan interessant zijn vanwege de doorgaans gunstige prijzen, er zijn wel wat aandachtspunten om rekening mee te houden.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Jaren 50 woningen kenmerken

  • Rijtjeshuis: Herrieschoppers kunnen beter naar een vrijstaand huis op zoek gaan, en je mag hopen dat de buurvrouw niet drummen als hobby heeft. Tenzij je op de hoek woont zijn er twee huishoudens die je regelmatig zult horen lopen, roepen of drummen.
  • Drie verdiepingen: Geen gedoe met een loft inrichten, met drie verdiepingen heb je behoorlijk wat ruimte. Alleen die vlizotrap naar de zolder, dat is jammer. Ruimte voor een vaste trap is er vaak niet, de zolder is daarmee voornamelijk geschikt als ruimte voor opslag van goederen.
  • Inbouwkasten: Iedere vierkante centimeter wordt optimaal gebruikt. Het is best indrukwekkend wat je allemaal kwijt kunt in zo’n klein huisje.
  • V-dak: Er zal een dak met V-vorm op de woning liggen. Als de oriëntatie gunstig is kun je hier mooi een set zonnepanelen op leggen.
  • Smalle gang en overloop: De huiskamer is goed te doen, boven zijn er veel kamers maar die zijn vrij klein, op de gang en overloop kun je haast je achterwerk niet keren.
  • Isolatie: Houd er bij aankoop van een jaren 50 woning rekening mee dat deze huizen in oorspronkelijke staat inferieure energieprestaties leveren. Is er dubbel of triple glas aanwezig? Is er spouwmuurisolatie gespoten en zo ja, wanneer? Op zolder kan zoldervloerisolatie de energie efficiëntie aanzienlijk verbeteren.

Er wonen met name senioren in dit type woningen, daarbij zijn doorgaans aanpassingen nodig om het huis levensloopbestendig te maken. Er is zeker ruimte voor gezinnen, al moet je tevreden zijn met een beperkt oppervlak per ruimte.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning