Hoe groot is mijn huis?

Een woning is niet zomaar vier rechte muren, een vloer en een plafond. Er zijn kamers met verschillende afmetingen, meerdere verdiepingen, gangen, nissen of een kelder. Tenzij je in een loft appartement woont kan het best lastig zijn om te bepalen hoeveel woonoppervlak er eigenlijk in totaal beschikbaar is. Met een meetlint en een beetje tijd kun je met deze informatie zelf de woonoppervlakte van je woning berekenen.

Meetinstructies volgens NEN 2580.

Voorheen werd door makelaars doorgaans de bruto woonoppervlakte van de woning aangehouden. Dit is de netto woonruimte met aanvulling van overige inpandige ruimten, buitenruimten die verbonden zijn met het hoofdgebouw en externe bergruimten. Volgens de NVM meetinstructies is het verplicht om het netto woonoppervlak te vermelden. Niet alle makelaars hanteren deze instructies, waardoor de totaalsom soms een vertekend beeld kan geven. Voor een plaatsing op Funda is een meting volgens de NVM NEN 2580. meetinstructies verplicht.

Hoe gaat de meting in zijn werk?

Bij de woonoppervlakte worden de metingen van muur tot muur gehanteerd, in vertrekken die een primaire woonfunctie bezitten. Het totaal van deze ruimten noemt men het netto woonoppervlak. Dit is de som die makelaars en Funda hanteren. Wat er niet onder de meting valt zijn:

  • Balkons
  • Bergruimten
  • Vlieringen

Er zijn nog meer uitzonderingen mogelijk, vraag het na bij de makelaar. Er is onderscheid te maken tussen:

  • Woonoppervlak: Dit zijn de ruimtes die voornamelijk gebruikt worden om in te wonen. Naast uiteraard de woonkamer vallen hier ook slaapkamers, de keuken en badkamer onder.
  • Inpandige ruimte naast het woonoppervlak: Deze ruimtes liggen in de woning, maar hebben geen woonfunctie. Denk aan de vliering en de kelder. De hoogte is maximaal twee meter, ze zullen minder goed toegankelijk zijn en daglicht is niet altijd aanwezig.
  • Externe bergruimte: Dit is ook een ruimte zonder woonfunctie, het betreft een ruimte die gescheiden is van het primaire gebouw. Denk aan de schuur of een garage.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe meet je de woningoppervlakte van je woning?

Je meet van binnenmuur tot binnenmuur. De dikte van de muur wordt dus niet meegeteld. Wanneer het een schuin dak betreft, mag het oppervlak boven 1,50 meter hoogte meegeteld worden in de berekening. Om de inhoud van de woning te meten maak je de som van lengte x breedte x hoogte. Deze inhoud zal doorgaans wel vanaf de buitenzijde worden gemeten. In dit geval mag er van buitenmuur tot buitenmuur worden gemeten, en van de onderzijde op de begane grond tot aan de bovenkant van het dak. Ook wanneer het geen plat dak betreft.

Wat is de perceeloppervlakte van een woning?

Het stuk grond waar het huis op staat, inclusief mogelijk additionele percelen, vallen onder de perceeloppervlakte. De tuin, oprit of stoep hoort hier dus ook bij. Je hoeft dit niet zelf op te meten, deze informatie is te vinden in Het Kadaster. Wanneer het een appartement betreft zal het perceeloppervlak niet vermeld worden op Funda. Dit komt omdat de bewoner in dit geval niet de eigenaar van de grond zal zijn, er is hierbij sprake van appartementsrecht.