Inhoud woning berekenen

Je kunt een huis kopen met een enorm vloeroppervlak maar als het plafond 20cm hoog is moet je heel goed kunnen kruipen. Je bespaart wel veel kosten op behang, dat is weer een voordeeltje. Alle gekkigheid op een stokje, naast vierkante meters zijn er zeker gevallen waarin je rekening moet houden met kubieke meters ofwel de inhoud van een huis. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je de inhoud van je woning berekent, en is er een uniforme manier om deze te meten?

Wat is het woonoppervlak van een woning?

Voorheen konden metingen behoorlijk uiteenlopen omdat niet iedereen dezelfde wijze van meten toepaste. Hier kwam verandering in met de meetinstructies van de NVM. Deze instructies worden gevolgd door alle makelaars wat het berekenen van de oppervlakte en inhoud van een woning een stuk betrouwbaarder maakt. Voordat we naar m² gaan zullen we eerst even bekijken hoe de m³ worden berekend:

  • Onder de woonoppervlakte vallen alle ruimtes met een duidelijk aantoonbare woonfunctie. Dit geldt voor de woonkamer, slaapkamers, badkamer, keuken en hal. Hierbij wordt binnenmaats gemeten. Dit betekent dat er tussen binnenmuren wordt gemeten, de dikte van de buitenmuur wordt niet meegeteld.
  • Andere inpandige ruimten die geen woonfunctie hebben worden apart berekend. De maximale hoogte is hier twee meter, misschien is er geen natuurlijk daglicht of de ruimte is niet makkelijk toegankelijk. Vaak betreft dit de kelder of zolder, dit kan per woningtype verschillen.
  • Dan is er nog de externe bergruimte zonder woonfunctie zoals een schuur of garage. De ruimtes zijn gescheiden van het hoofdgebouw wat betreft de ingang, ze kunnen wel fysiek met elkaar verbonden zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Inhoud van de woning berekenen

Het is niet voldoende om de vierkante meters te vermenigvuldigen met de hoogte, want bij het berekenen van de inhoud moet namelijk de buitenmaat worden gemeten. Je meet in dit geval van de buitenmuur tot aan de andere buitenmuur en van de onderzijde van de vloer op de begane grond tot aan de bovenzijde van het dak. Wanneer de ruimte voorzien is van een schuin dak, dan mag het pas als woonruimte worden aangemerkt als het dak of plafond hoger is dan 1,50m. Bij schuine daken of plafond zal de inhoud normaal gesproken iets groter zijn dan de helft van de vloeroppervlakte gemeten op het hoogste punt van de ruimte.

Waarom is de woninginhoud van belang?

De inhoud van een woning in kubieke meters kan van belang zijn bij het afsluiten van een opstalverzekering. Wellicht dat de berekening al in het taxatierapport staat, anders kun je deze zelf berekenen. De meeste plafonds zijn 2,5 meter hoog. Dit vermenigvuldig je met de vloeroppervlakte. In dit geval reken je wel de schuur of garage mee. Neem contact op met de makelaar als je hier nog vragen over hebt.

Perceeloppervlakte

Dan is er ook nog de perceeloppervlakte. Dit is het land waar de woning op gebouwd is inclusief bijbehorende percelen. De oppervlakte hiervan is vastgelegd in het Kadaster, het is tegen betaling mogelijk om een meting uit te laten voeren. De perceeloppervlakte zal op Funda worden aangegeven met uitzondering van appartementen. In dat geval is de grond namelijk geen eigendom van de bezitter van het appartement.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.