Een dakbeschot is het houten materiaal dat wordt gebruikt als basislaag voor het dak van een gebouw. Het is een horizontale structuur die direct boven op de dakspanten of het dakframe wordt geplaatst en fungeert als een ondergrond voor de dakbedekking. Dit kunnen dakpannen zijn, leien of dakbedekkingsmateriaal. Op deze pagina leggen we uit wat een dakbeschot is, welke functies dit heeft, hoe het wordt gemaakt en met welke materialen je een dakbeschot kunt bouwen.

Wat is een dakbeschot?

Een dakbeschot kan bestaan uit verschillende soorten hout, zoals vuren, grenen of multiplexplaten. Het wordt meestal in planken gebruikt die in een patroon van overlappende lagen worden gelegd. Daarbij worden de naden tussen de planken bedekt om een waterdichte barrière te creëren.

Wat is de functie van een dakbeschot?

Het dakbeschot heeft verschillende functies. In de eerste plaats biedt het structurele stabiliteit aan het dak, daarnaast wordt het gewicht van de dakbedekking gelijkmatig over de dakspanten verdeeld en helpt het bij het overbrengen van de belasting naar de dragende muren.

Daarnaast zorgt het dak beschot ervoor dat het dak waterdicht is en beschermt het de onderliggende delen van het dak tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en wind. Het type dak beschot dat wordt gebruikt, kan variëren afhankelijk van de specifieke bouwvoorschriften, het ontwerp van het dak en de voorkeuren van de huiseigenaar. Het is van belang om hoogwaardig dakbeschot te gebruiken om de duurzaamheid en integriteit van het dak te waarborgen.

Materialen van een dakbeschot

Een dakbeschot kan worden gemaakt van diverse materialen. De keuze is mede afhankelijk van de bouwvoorschriften, het budget en de voorkeuren van de huiseigenaar. Hier zijn 4 veel voorkomende materialen die worden gebruikt voor een dakbeschot:

  1. Hout: Dit is traditioneel een veelgebruikt materiaal voor een dakbeschot. Vuren- en grenenhout zijn populaire keuzes vanwege hun duurzaamheid, beschikbaarheid en relatief lage kosten. Houten dakbeschot kan in planken of panelen worden geleverd en wordt meestal geïnstalleerd met overlappende naden om een waterdichte barrière te creëren.
  1. Multiplex: Ook dit is een veelgebruikt materiaal voor dakbeschot. Multiplex bestaat uit dunne lagen houtfineer die met elkaar zijn verlijmd. Multiplex heeft een hoge sterkte en stabiliteit en biedt een goede basis voor dakbedekking. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en kwaliteiten, afhankelijk van de vereisten van het dak.
  1. OSB: “Oriented Strand Board” is een plaatmateriaal dat wordt gemaakt door houtsnippers en houtspaanders te bundelen en ze met hars te verlijmen. Het resultaat is een sterk, duurzaam en betaalbaar materiaal dat vaak wordt gebruikt als dakbeschot. OSB heeft een gladde zijde en een ruwe zijde, de gladde zijde wordt meestal naar buiten gericht voor de dakbedekking.
  1. Spaanplaat: Dit materiaal is vergelijkbaar met OSB, maar in plaats van houtsnippers worden houtspaanders gebruikt. Het wordt gemaakt door de spaanders te combineren met een bindmiddel en onder druk te zetten. Spaanplaat kan worden gebruikt als dak beschot, maar het is over het algemeen minder duurzaam dan hout, multiplex of OSB en wordt daarom minder vaak gebruikt.

Dakbeschot

Welk materiaal moet je kiezen? De keuze voor het juiste materiaal hangt af van verschillende factoren, waaronder de luchtvochtigheid, de dakbedekking, de maximale belasting van de constructie en het budget. Het is belangrijk om de lokale bouwvoorschriften te raadplegen en advies in te winnen van professionals om ervoor te zorgen dat het gekozen dakbeschot geschikt is voor het specifieke project.

Hoe wordt een dakbeschot gemaakt?

Het proces van het maken van een dakbeschot zal variëren afhankelijk van het gekozen materiaal en de specifieke bouwmethode. Over het algemeen volgt het echter een aantal stappen. Hier is een algemene beschrijving van het proces van het maken van een dakbeschot:

  1. Voorbereiding: Voordat het dakbeschot wordt geïnstalleerd, moeten de dakspanten of het dakframe worden voorbereid. Dit omvat het zorgen voor een stevige en vlakke ondergrond waarop het dakbeschot kan worden geplaatst. De dakspanten worden meestal op de juiste afstand van elkaar geplaatst, daarbij wordt rekening gehouden met de specificaties van het dakontwerp.
  1. Materiaalkeuze: Het geschikte materiaal voor het dakbeschot wordt gekozen op basis van de bouwvoorschriften, de budgettaire overwegingen en de voorkeuren van de huiseigenaar. Dit kan hout, multiplex, OSB of een ander geschikt materiaal zijn.
  1. Plaatsing: Het dakbeschot wordt geplaatst op de dakspanten of het dakframe. Afhankelijk van het materiaal kan het in planken, panelen of grote platen worden geleverd. Het dakbeschot wordt gelegd in een patroon van overlappende lagen, waarbij de naden tussen de planken of panelen worden bedekt om een waterdichte barrière te creëren. Bevestigingsmiddelen zoals spijkers of schroeven worden gebruikt om het dak beschot veilig op zijn plaats te houden.
  1. Afwerking: Nadat het dakbeschot is geplaatst, kan het na wens worden afgewerkt. Dit kan op diverse manieren zoals het afsnijden van overtollig materiaal, het aanbrengen van randafwerkingen of het behandelen van het dakbeschot met een beschermende coating. Dit is afhankelijk van de specifieke vereisten en het dakontwerp.

Het is belangrijk om tijdens het hele proces zorgvuldig te werken en ervoor te zorgen dat het dakbeschot stevig en waterdicht wordt geïnstalleerd. Een correct geïnstalleerd dakbeschot vormt een solide basis voor de dakbedekking en draagt bij aan de duurzaamheid en stabiliteit van het dak.

Het is een goed idee om een professionele dakdekker of bouwexpert te raadplegen om ervoor te zorgen dat het dak beschot correct wordt geïnstalleerd volgens de geldende normen en voorschriften. Wil je eerst weten wat jouw huis nu waard is? Vraag dan een waardebepaling aan via Watismijnhuiswaard.com.

Wat kost een dakbeschot?

De kosten van een dak beschot kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het dak, het gekozen materiaal, de complexiteit van het dakontwerp en de regionale prijsverschillen. Het is moeilijk om een exacte prijs te geven, omdat deze sterk kan variëren.

Over het algemeen zijn houten dak beschotten meestal iets goedkoper dan materialen zoals multiplex of OSB. De prijs kan ook variëren afhankelijk van de kwaliteit en het merk van het gekozen materiaal. Daarnaast kunnen de kosten van het dak beschot ook beïnvloed worden door andere factoren, zoals de arbeidskosten voor de installatie, eventuele voorbereidende werkzaamheden aan het dakspanten systeem en de locatie.

Vraag voor offertes op bij verschillende aannemers of dakdekkers in de regio om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten voor jouw specifieke project. Zorg ervoor dat je duidelijke specificaties en vereisten geeft, zodat de offertes eenvoudig te vergelijken zijn.