De huizensite Huisportaal.nl is een online makelaar die aangesloten in bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Op de website is het mogelijk voor woningverkopers en verhuurders om woningen aan te bieden op meerdere landelijke woningsites zoals Funda en Pararius. Daarnaast worden huizen ook gepubliceerd via hun eigen website huisportaal.nl.

Wat is Huisportaal?

In tegenstelling tot andere aanbieders is Huisportaal niet zozeer een huizensite als een online makelaar die fungeert als tussenpersoon om jouw huis op de grote huizensites te publiceren. Daarmee beweren ze de goedkoopste partij van Nederland te zijn, niet in de laatste plaats omdat ze geen makelaarscourtage berekenen. Veel makelaars rekenen namelijk een percentage van de koopsom als tarief voor de geleverde diensten. Het enige wat Huisportaal doet is het plaatsen van de woning op een aantal huizensites. Het is wel zo dat de waardebepaling door een aangesloten makelaar verzorgd wordt, dit maakt deel uit van het basistarief.

Hoe werkt Huisportaal.nl?

Als je de startpagina van huisportaal.nl bekijkt denk je misschien dat je per ongeluk op Funda.nl bent beland. Je ziet namelijk een aantal pakketten voor plaatsing op Funda in plaats van Huisportaal. Eigenlijk is Huisportaal een online makelaar die huiseigenaren in de gelegenheid stelt huizen aan te bieden via meerdere huizensites. Op Funda mogen alleen makelaars die aangesloten zijn bij één van de grote makelaarsverenigingen huizen publiceren, het is niet mogelijk om als particulier je woning aan te bieden. Huisportaal is een online makelaar die wel huizen mag publiceren en fungeert als een soort doorgeefluik.

Huisportaal

Als je besluit om een huis te verkopen of verhuren via Huisportaal dan kies je voor een pakket. Vervolgens zal één van de aangesloten makelaars contact met je opnemen om de details met je te regelen. De woningopname wordt door een makelaar uitgevoerd die deel uitmaakt van het landelijk opererende Huisportaal netwerk. Als je dus in Friesland woont zul je waarschijnlijk een andere makelaar toegewezen krijgen dan wanneer je in Limburg woonachtig bent. Hoewel het dus een online makelaar betreft zul je wel degelijk persoonlijk in contact treden met een aangesloten dienstverlener.

Wat kun je vinden op Huisportaal?

Op de website van Huisportaal kun je een groot aantal woningen vinden die te koop of te huur zijn. Deze informatie is ook te vinden op andere huizensites, toch zijn het niet alleen linkjes naar andere sites. Je kunt wel degelijk gedetailleerde informatie over de objecten direct via de Huisportaal.nl website bekijken. Het is niet nodig om in te loggen, je kunt alle informatie online vinden en het is ook mogelijk om een PDF te downloaden voor offline gebruik of om uit te printen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Dit moet je weten over Huisportaal

Een verschil met veel andere makelaars is dat Huisportaal geen makelaarscourtage rekent maar werkt op basis van vaste tarieven. Dat kan je veel geld besparen. Het betekent wel dat je niet de vrijheid hebt om rond te shoppen voor een makelaar die aansluit op jouw persoonlijke wensen.

De opname thuis wordt door een makelaar uitgevoerd, verder zul je het meeste werk wat normaal gesproken een makelaarskantoor voor je uitvoert zelf moeten regelen. Huisportaal is dus vooral bestemd voor kopers en verkopers die het heft graag in eigen hand houden. Dit betekent dus ook dat je behoorlijk wat verantwoordelijkheden op je moet nemen.

Er is een beheeromgeving ingericht voor klanten waar je een aantal (standaard) documenten kunt downloaden en extra informatie kunt vinden die je zullen helpen om je huis te verkopen. Daarnaast is het mogelijk om een beroep te doen op de servicemedewerkers en/of makelaar als je specifieke vragen hebt.

Naast een plaatsing op huisportaal.nl wordt je woning ook gepubliceerd op Funda.nl, huislijn.nl, huizenzoeker.nl en pararius.nl. Die laatste website is gespecialiseerd in verhuur. Hetzelfde object wordt dus integraal via meerdere huizensites aangeboden binnen het standaard tarief.

Hoe werkt een waardebepaling via Huisportaal?

Er zijn diverse online rekentools waarmee je direct een waardebepaling van je huis kunt uitvoeren. Huisportaal biedt wel een gratis service maar je kunt zelf niet direct een berekening maken. Door jouw gegevens achter te laten zal een makelaar de waardebepaling voor je uitvoeren. Er wordt telefonisch contact met je opgenomen.

Het is jammer dat je niet zelf een schatting kunt maken zonder contact op te nemen met een makelaar. Aan de andere kant zijn online waardebepalingen nooit volledig omdat er veel informatie ontbreekt. De WOZ-waarde kun je bijvoorbeeld zelf online opzoeken. Een nauwkeurige waardebepaling zal altijd uitgevoerd worden door een makelaar met verstand van zaken en kennis van jouw woning.

Een waardebepaling is niet hetzelfde als een taxatie, dit wordt op Huisportaal ook duidelijk vermeld. Om een hypotheek aan te vragen heb je een officiële taxatie nodig die uitgevoerd is door een erkend taxateur. Jouw makelaar kan je doorverwijzen, je kunt ook zelf op zoek gaan naar een taxateur. Hier zijn altijd kosten aan verbonden.

Is Huisportaal een goede huizensite?

De huizensite Funda.nl is de grootste aanbieder van koopwoningen in Nederland. Huisportaal.nl probeert het wiel niet opnieuw uit te vinden maar fungeert als intermediair tussen verkoper en verkoop platform. Deze dienst is een geregistreerde NVM makelaar, dit geeft ze toegang tot Funda, particulieren mogen hier namelijk niet zelf huizen publiceren. Onder deze vlag werken weer een aantal makelaars door het hele land die het offline werk afhandelen. Dit betekent in praktijk dat er iemand langskomt om jouw huis op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.

Als je graag van A tot Z begeleid wordt dan is Huisportaal niet de meest logische keuze. De voornaamste service is namelijk het verzorgen van de publicatie. Je moet wel zelf teksten, foto’s en andere zaken aanleveren, ook promotie van de woning valt onder je eigen verantwoordelijkheid evenals onderhandelingen, taxaties en notariële kosten. Je moet dus bereid zijn om zelf je handen uit de mouwen te steken en er zullen naast de plaatsingskosten nog andere kosten bijkomen die je uit eigen zak moet betalen.

Als je via een ‘normale’ makelaar je huis verkoopt dan zul je in principe achteraf de rekening moeten betalen inclusief kosten voor online publicatie op Funda en/of andere huizensites. Bij Huisportaal moet je vooraf betalen, ongeacht of je huis verkocht wordt of niet. Er is nog een flinke lijst aan opties met meerprijs zoals stickers, posters of woningfotografie.

Huisportaal is met name geschikt voor huiseigenaren die zoveel mogelijk zelf willen uitvoeren en de kosten voor een makelaar zo laag mogelijk willen houden. Houd er wel rekening mee dat er meer kosten bij de verkoop van een woning komen kijken dan alleen een plaatsing op Funda. Je kunt als alternatief ook offertes van lokale makelaars vergelijken, dan weet je wat de kosten en mogelijkheden zijn bij een conventionele makelaar.

Wil je kennis maken met meerdere woningsites? Ga naar top 10 huizensites in Nederland en ontdek nog meer huizensites