Wanneer je een huis of appartement gaat verkopen wil je uiteraard de waarde weten. Je kunt dan een waardebepaling laten uitvoeren door een verkoopmakelaar, het is ook mogelijk om een officiële taxatie door een erkend taxateur uit te laten voeren. Dit geldt ook voor het kopen van een woning, je zult bij een hypotheekverstrekker zoals de bank een taxatierapport moeten overleggen alvorens je een hypotheek afsluit. Waar wat kost een taxatie en taxateur eigenlijk? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig te bepalen, we kunnen wel een indicatie van de kosten geven op deze pagina.

Hoe duur is een taxatie en taxateur?

Hoewel een makelaar vaak goedkoop of zelfs gratis een waardebepaling kan uitvoeren, is dit niet hetzelfde als een officieel taxatierapport. Deze documenten mogen alleen opgesteld worden door onafhankelijke erkende taxateurs. De kosten zijn variabel, op basis van de woning en de wijze waarop de taxateur de kosten berekend. Er zijn in basis twee manieren om de kosten van een taxatie te berekenen:

 • Er zijn taxateurs die een vast tarief rekenen. Hierbij kunnen ze wel eerst vragen wat een type woning het betreft, er zal immers niet altijd even veel werk in een taxatie zitten.
 • Er zijn ook taxateurs die geen een percentage van de getaxeerde waarde in rekening brengen. De percentages kunnen variëren, gemiddeld ligt dit tussen 0,17 en 0,2 procent. Dit lijken geen enorme verschillen, bij panden in een hogere prijsklasse tikt het toch aan.

Let altijd goed op of er nog extra kosten zijn die geen deel uitmaken van de taxatiekosten. Zo kunnen er nog administratiekosten berekend worden, gemeentelijke leges of kadasterkosten.

Zijn taxatiekosten aftrekbaar?

Zijn taxatiekosten aftrekbaar? Kosten voor een makelaar zijn normaal gesproken niet aftrekbaar van de belasting, bij taxaties is dit doorgaans wel het geval. Je kunt deze kosten aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1, dat is weer een kleine meevaller dus. Wanneer je (nog) geen officiële taxaties (rapport) nodig hebt, zou je ook een waardebepaling uit kunnen laten voeren door een makelaar. De kosten hiervan liggen een stuk lager dan een officiële taxatie, sommige makelaars bieden zelfs een gratis waardebepaling aan.

Heb je altijd een gevalideerde taxatie nodig?

Een vastgoed taxateur moet altijd gecertificeerd zijn door DNV of Hobéon SKO. Wanneer er sprake is van een gevalideerd taxatierapport voor de Nationale Hypotheek Garantie moet de onafhankelijke taxateur ook aangesloten zijn bij een branchevereniging. De taxatie zal dan verlopen via het TVI (Taxatie Validatie Instituut) of het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Vraag dus vooraf of er een gevalideerd taxatierapport nodig is voordat je een taxateur inschakelt. De kosten voor een gevalideerde fysieke taxatie liggen minimaal 50 euro hoger dan bij standaard taxatierapporten het geval is. Vraag voor de zekerheid ook altijd naar eventueel bijkomende kosten en of overige kosten.

Waar kijkt een taxateur naar?

Een huis taxeren is niet heel makkelijk. De belangrijkste elementen waar een taxateur naar kijkt zijn:

 • Bouwjaar
 • Bestemmingsplan
 • Omgeving en ligging
 • Type huis en indeling
 • Inhoud en oppervlakte
 • Isolatie en energiebesparing
 • Materiaalgebruik
 • Staat van onderhoud
 • De markt, woningwaarde
 • Herbouwwaarde

Geld besparen op een gevalideerd taxatierapport

Ben je op zoek naar de goedkoopste taxateur dan moet je je wel eerst even achter de oren krabben. Waarom is hij de goedkoopste taxateur? Om een huis te verkopen hoeft de verkopende partij geen taxatierapport op te laten stellen. Het kan wel voor andere redenen nodig zijn. Een koper die een hypotheek wil aanvragen zal geen keuze hebben, kredietverstrekkers zullen woningtaxatie inclusief uitgebreid rapport als voorwaarde stellen om een hypothecaire lening toe te kennen. Je kunt direct contact opnemen met een erkende taxateur, je kunt ook eerst bij de makelaar die de lokale woningmarkt goed kent navragen wat de mogelijkheden en eisen zijn. Soms is een waardebepaling al voldoende, deze toetsing is ook sneller uit te voeren.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.