Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat kost een taxatie en taxateur?

Wanneer je een huis gaat verkopen wil je uiteraard de waarde weten. Je kunt dan een waardebepaling laten uitvoeren door een verkoopmakelaar, het is ook mogelijk om een officiële taxatie door een erkend taxateur uit te laten voeren. Dit geldt ook voor het kopen van een woning, je zult bij een hypotheekverstrekker zoals de bank een taxatierapport moeten overleggen. Waar wat kost een taxatie en taxateur eigenlijk? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig te bepalen, we kunnen wel een indicatie van de kosten geven op deze pagina.

Hoe duur is een taxatie en taxateur?

Hoewel een makelaar vaak goedkoop of zelfs gratis een waardebepaling kan uitvoeren, is dit niet hetzelfde als een officieel taxatierapport. Deze documenten mogen alleen opgesteld worden door onafhankelijke taxateurs. De kosten zijn variabel, op basis van de woning en de wijze waarop de taxateur de kosten berekend. Er zijn in basis twee manieren om de kosten van een taxatie te berekenen:

  • Er zijn taxateurs die een vast bedrag rekenen. Hierbij kunnen ze wel eerst vragen wat een type woning het betreft, er zal immers niet altijd even veel werk in een taxatie zitten.
  • Er zijn ook taxateurs die een percentage van de getaxeerde waarde in rekening brengen. De percentages kunnen variëren, gemiddeld ligt dit tussen 0,17 en 0,2 procent. Dit lijken geen enorme verschillen, bij panden in een hogere prijsklasse tikt het toch aan.

Let altijd goed op of er nog extra kosten zijn die geen deel uitmaken van de taxatiekosten. Zo kunnen er nog administratiekosten berekend worden, gemeentelijke leges of kadasterkosten.

Zijn taxatiekosten aftrekbaar?

Kosten voor een makelaar zijn normaal gesproken niet aftrekbaar van de belasting, bij taxaties is dit doorgaans wel het geval. Je kunt deze kosten aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1, dat is weer een kleine meevaller dus. Wanneer je (nog) geen officiële taxaties nodig hebt, zou je ook een waardebepaling uit kunnen laten voeren door een makelaar. De kosten hiervan liggen een stuk lager dan een officiële taxatie, sommige makelaars bieden zelfs een gratis waardebepaling aan.

Heb je altijd een gevalideerde taxatie nodig?

Een vastgoed taxateur moet altijd gecertificeerd zijn door DNV of Hobéon SKO. Wanneer er sprake is van een gevalideerd taxatierapport voor de Nationale Hypotheek Garantie moet de taxateur ook aangesloten zijn bij branchevereniging. De taxatie zal dan verlopen via het TVI (Taxatie Validatie Instituut) of het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Vraag dus vooraf of er een gevalideerd taxatierapport nodig is voordat je een taxateur inschakelt. De kosten voor gevalideerde taxaties liggen minimaal 50 euro hoger dan bij standaard taxatierapporten het geval is.

Geld besparen op een taxatierapport

Om een huis te verkopen hoeft de verkopende partij geen taxatierapport op te laten stellen. Het kan wel voor andere redenen nodig zijn. Een koper die een hypotheek wil aanvragen zal geen keuze hebben, kredietverstrekkers zullen woningtaxatie als voorwaarde stellen om een hypothecaire lening toe te kennen. Je kunt direct contact opnemen met een erkende taxateur, je kunt ook eerst bij de makelaar navragen wat de mogelijkheden en eisen zijn. Soms is een waardebepaling al voldoende, deze toetsing is ook sneller uit te voeren.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag